• 26 Απριλίου 2024,

3ο Γυμνάσιο Καβάλας: «Περιδιαβαίνοντας την πόλη μου» (φωτογραφίες)

 3ο Γυμνάσιο Καβάλας: «Περιδιαβαίνοντας την πόλη μου» (φωτογραφίες)

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου μας και συγκεκριμένα τα τμήματα Β1 και Β3 ,που μετέχουν σε πολιτιστικά προγράμματα τα οποία διεξάγονται στο σχολείο με τίτλο «Περιηγούμαι και μαθαίνω την πόλη μου» και «Περιδιαβαίνοντας την πόλη μου», είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη της Καβάλας.

Τα παιδιά με τις συνοδούς καθηγήτριές τους συναντήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και περπάτησαν στο Ιστορικό κέντρο της πόλης με κατεύθυνση την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Εκεί κάποιοι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, δούλεψαν συνεργατικά, συνέλεξαν, οργάνωσαν και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, σε ρόλο ξεναγού, πολύτιμες πληροφορίες ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας για το εν λόγω μνημείο και την εμβληματική του διάσταση.

Στη συνέχεια βάδισαν ανατολικά με κατεύθυνση τις Καμάρες – παλιό υδραγωγείο, σήμα κατατεθέν για την πόλη της Καβάλας. Εκεί παρουσιάστηκαν πάλι από μαθητές ιστορικά στοιχεία για την έμπνευση, κατασκευή και λειτουργικότητα του Ρωμαϊκού μνημείου που δεσπόζει περίτρανα από τον 16ο αιώνα στολίζοντας και ταυτόχρονα υδροδοτώντας την παλαιά πόλη.

Ακόμη οι μαθητές άκουσαν για τη μοναδικότητα του μνημείου, μέσα σε αστικό ιστό, σε όλη την Ελλάδα και θαύμασαν τον όγκο και τη μεγαλοπρέπεια που εκπέμπει. Ταυτόχρονα είδαν και φωτογράφησαν το μνημείο του λιονταριού, σύμβολο τιμής και μνήμης στους πεσόντες ήρωες, που κοσμεί την Πλατεία Νικοτσάρα που περιλαμβάνει τις Καμάρες.

Επόμενος προορισμός της περιήγησης ήταν το ιστορικό Καρνάγιο – ναυπηγείο, ακριβώς κάτω από τις Καμάρες, ένας χώρος βιομηχανικός που αντέχει ακόμη στο πέρασμα του χρόνου, πιστός στην κατασκευή και κυρίως επισκευή παραδοσιακών ξύλινων σκαφών.

Τα παιδιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαν και θαύμασαν τα εργαλεία, την πρώτη ύλη κατασκευής, το ξύλο, αλλά και την χαρακτηριστική μυρωδιά που αποπνέει ο χώρος κι άκουσαν πληροφορίες για την πορεία του στον ιστορικό χρόνο της πόλης.

Τέλος οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα και άκουσαν με συγκίνηση για το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, που σημάδεψε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και της πόλης της Καβάλας.

Έτσι με την πολύ αξιόλογη ξενάγηση από μέρους του Μουσείου και μέσα από την αφήγηση πραγματικών γεγονότων και ιστοριών έμαθαν με βιωματικό τρόπο για το ιστορικό γεγονός της Ανταλλαγής πληθυσμών και τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων από την πατρίδα, τα σπίτια και το παρελθόν τους, καθώς και τη μετατροπή τους σε πρόσφυγες ερχόμενοι στην Ελλάδα και στην Καβάλα.

Πλούσιοι λοιπόν σε πληροφορίες, εντυπώσεις αλλά και συναισθήματα οι μαθητές μας επέστρεψαν από τον γνωστικό περίπατο στην όμορφη πόλη τους κι εκδήλωσαν την επιθυμία για την επανάληψή του καθώς μία ημέρα δεν αρκεί για να θαυμάσει κανείς τα αξιοθέατα της Καβάλας, μιας ιδιαίτερης πόλης «φτιαγμένη από θάλασσα» όπως έχει γράψει ο Καβαλιώτης συγγραφέας και ποιητής Διαμαντής Αξιώτης!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης