• 19 Μαΐου 2024,

4 μήνες για παράνομη είσπραξη σύνταξης

 4 μήνες για παράνομη είσπραξη σύνταξης

Συνεδρίασε χθες από το πρωί μέχρι αργά μεσημέρι, στο γνωστό μικρό ακροατήριο του, στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου Καβάλα, το μονομελές. Οι υποθέσεις ήταν αρκετές, έστω κι αν πολλές από αυτές δεν συζητήθηκαν καθόλου, λόγω της εφαρμογής της γνωστής διάταξης για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης. Πρόκειται για υποθέσεις, που ουσιαστικά παραγράφηκαν.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 4 μηνών φυλάκισης με αναστολή, σε γυναίκα 60 ετών, οικοκυρά, από τον πρώην Δήμο Ορφανού. Ήταν κατηγορούμενη επειδή παράνομα εισέπραττε τη σύνταξη του πατέρα της και μετά το θάνατό του, έχοντας παρανόμως εισπράξει από το ΙΚΑ ένα ποσό 5.000 ευρώ. Τα χρήματα τα επιστρέφει σιγά – σιγά στο ΙΚΑ.

Στην απολογία της ισχυρίσθηκε ότι είχε ανάγκη τα χρήματα λόγω διαφόρων οικογενειακών προβλημάτων. Τέτοιες υποθέσεις δικάζονται συχνά στο πρωτοδικείο Καβάλας, κυρίως στο μονομελές. Παρά το ότι τα χρήματα επιστρέφονται στον ασφαλιστικό φορέα, υπάρχουν δίκες που καταλήγουν σε καταδίκη του κατηγορούμενου.

Σε άλλη δίκη κατηγορούμενοι ήταν δύο νέοι από την περιοχή του Δήμου Καβάλας, οι οποίοι κατ΄ επανάληψη έκαναν διαρρήξεις σε σχολεία της περιοχής. Μέσα από τις πετυχημένες και συστηματικές έρευνες, οι διαρρήξεις τον Ιανουάριο του 2014 στη Νέα Καρβάλη στο εκεί δημοτικό και Γυμνάσιο, εξιχνιάστηκαν. Οι δύο δράστες και κατηγορούμενοι – 4η φορά ήταν η υπόθεση στο ακροατήριο χθες, προηγήθηκαν τρεις αναβολές – απουσίαζαν.

Στο δικαστήριο από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι, που το μονομελές ασχολήθηκε με την υπόθεση, ήταν τουλάχιστον 5 εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων στο Δήμο Καβάλας, τα σχολεία των οποίων έγιναν στόχος των συγκεκριμένων δραστών.

 

Διαβάστε επίσης