4 tips για την πρώτη σου δουλειά

 4 tips για την πρώτη σου δουλειά

Μια αρκετά αγχωτική περίοδος στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων είναι το ξεκίνημα της πρώτης τους δουλειάς. Αν έχεις ολοκληρώσει πρόσφατα τις σπουδές σου και έχεις μόλις βγει στην αγορά εργασίας, σίγουρα καταλαβαίνεις το άγχος στο οποίο αναφερόμαστε.

Βρήκες, λοιπόν, την πρώτη σου δουλειά και τώρα θέλεις οπωσδήποτε να την κρατήσεις· να αποδείξεις την αξία σου και να πάει καλά. Και εμείς έχουμε συγκεντρώσει μερικά tipsγια να σε βοηθήσουμε.

  1. Πήγαινε νωρίτερα

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κάνεις κακή πρώτη εντύπωση με το να φτάσεις αργοπορημένος/η. Και εδώ που τα λέμε, είναι πολύ καλύτερο να φτάνεις οπουδήποτε πιο νωρίς παρά να καθυστερείς. Αν φροντίζεις να είσαι πάντα στην ώρα σου, αυτό θα δείξει στον εργοδότη σου ότι μπορεί να σε εμπιστευθεί και ότι πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά σου.

  1. Οργανώσου σωστά

Είναι υψίστης σημασίας να οργανωθείς σωστά εξαρχής. Σκέψου ότι θα βρεθείς σε έναν εντελώς καινούργιο χώρο, με ανθρώπους που θα έχουν πολλές διαφορετικές απαιτήσεις από εσένα, ενώ θα πρέπει να κάνεις πολλά καινούργια πράγματα ταυτόχρονα. Ιδανικά θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιείς ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο προκειμένου να έχεις πάντα κατά νου ποια είναι τα σημαντικά deadlinesκαι τα tasks που πρέπει να γίνουν μέσα στην κάθε εβδομάδα. Έτσι, θα μπορείς να διαχειριστείς πολύ καλύτερα το χρόνο σου. Μην ξεχνάς, όμως, πως πρέπει να κρατάς τα ημερολόγιά σου ενημερωμένα. Οπότε, όταν έρθει η ώρα, μην αμελήσεις να προμηθευτείς ημερολόγια 2022.

  1. Κάνε ερωτήσεις συνετά

Είναι προφανές ότι θα έχεις πολλές ερωτήσεις να κάνεις στους ανωτέρους και τους καινούργιους συναδέλφους σου. Και πρέπει να ρωτάς, διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να μάθεις ή απλώς θα κάνεις πολλά περισσότερα λάθη. Ωστόσο, πρέπει να το κάνεις συνετά. Δηλαδή, να μην ρωτάς περισσότερα από όσα χρειάζεται και να μην κάνεις ερωτήσεις απλώς για να τις κάνεις. Επίσης, είναι σημαντικό πριν ρωτήσεις να σκεφτείς αν θα μπορούσες να βρεις κάπου την απάντηση, χωρίς να σε βοηθήσει κάποιος. Ακόμη και αν τελικά δεν τα καταφέρεις, η προσπάθειά σου θα εκτιμηθεί σίγουρα.

  1. Αποδέξου την κριτική

Είναι σημαντικό να μπορείς να αποδεχθείς την κριτική. Και το πιο πιθανό είναι ότι θα συναντήσεις αρκετή στην πρώτη σου δουλειά. Αντιμετώπισε όσα λέγονται ως μια ευκαιρία για να μάθεις και να βελτιωθείς και μην τα παίρνεις πολύ προσωπικά. Προσπάθησε να μην υψώνεις άμυνες και να σκέφτεσαι περισσότερο γιατί μπορεί να σου λένε αυτά που σου λένε.

Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ο εαυτός σου και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Εξάλλου, είναι η πρώτη σου εμπειρία και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποκομίσεις πολλά όπως και να έχει.

Διαβάστε επίσης