• 26 Απριλίου 2024,

40 χρόνια Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας (φωτογραφίες)

 40 χρόνια Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας (φωτογραφίες)

Με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και θυμάται κάποιες από τις σημαντικότερες του στιγμές, δημοσιεύοντας ρετρό φωτογραφίες της μέχρι σήμερα διαδρομής του:

«Σας κοινοποιούμε μια περίληψη της ιστορίας του Ομίλου με φωτογραφίες του παρελθόντος για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι!! – 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΚ.

Η φετινή χρονιά είναι επετειακή για το ΦΟΚ. Συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Μια ομάδα ανθρώπων με όραμα την ίδρυση ενός φυσιολατρικού Ομίλου προέβη στη δημιουργία του, το Μάρτιο του 1981.

Το 1ο διοικητικό συμβούλιο ήταν 7μελές και πρόεδρος εκλέχτηκε ο κ. Παράσχος Κουφογιάννης.

Στα ιδρυτικά μέλη συγκαταλέγονταν δυναμικά και καταξιωμένα άτομα της πόλης. Το 1996 ο Όμιλος ευτύχησε να αποκτήσει το δικό του γραφείο, που διατηρεί μέχρι σήμερα, αγορασμένο με χρήματα των μελών του στην οδό Αντιπάτρου2.

Στις 2-8-1988 μετά από πολλές ενέργειες χορηγήθηκε από το δασαρχείο λυόμενη ξύλινη κατασκευή, το εντευκτήριο του Ομίλου, η Φωλιά και στήθηκε στη σημερινή τοποθεσία, θέση Τακάν περιοχή Αγίου Σίλα.

Ο Όμιλος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς, όπως πεζοπορικούς περιπάτους, ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας.

Για την ιστορία αναφέρουμε την 1η εκδρομή εσωτερικού στο Λαϊλιά Σερρών το 1985 με 3 λεωφορεία και την 1η εκδρομή εξωτερικού το 1987 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Τις δεκαετίες 1990 και 2000 καθιερώθηκαν πολυήμερες εκδρομές εξωτερικού με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, όπως στην Αγγλία-Σκωτία, Κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο), Σκανδιναβία-Εσθονία, Ρωσία, Τυνησία, Άγιοι Τόποι, Καππαδοκία.

Επίσης διοργάνωσε το πρόγραμμα ¨Γνωρίστε την πόλη μας¨ με επισκέψεις σε μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης, ¨Αγώνες δάσους¨ για παιδιά δημοτικών σχολείων με παιχνίδια στη φύση, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα στο χώρο της Φωλιάς.

Έγιναν προβολές ταινιών και εκθέσεις φωτογραφιών, διοργανώσεις χορών, επισκέψεις σε ιδρύματα της πόλης για φιλανθρωπικό σκοπό και δωρεά χρημάτων(Τραπέζι της Αγάπης), εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εορτασμός της γιορτής της Άνοιξης και της μητέρας, έκδοση περιοδικού ¨Ο Φυσιολάτρης¨ από το 2001-2012 και πυροφύλαξη του περιαστικού δάσους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αξίζει να αναφερθεί η ενεργή συμμετοχή των μελών στις δεντροφυτεύσεις που διοργανώθηκαν από το Δασαρχείο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1985, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του περιαστικού δάσους της πόλης μας. Ο ΦΟΚ άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα καταθέτοντας 10.000δρχ.για να παρακινήσει τους συμπολίτες να ενισχύσουν την προσπάθεια της αναδάσωσης.

Το σημερινό πέτρινο εντευκτήριο εγκαινιάστηκε στις 16-9-2003 και κτίστηκε μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το προηγούμενο. Στον ίδιο χώρο υπάρχει το παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της.

Είναι δημιούργημα του Ομίλου. Άρχισε να λειτουργεί από την 1-5-2003. Κάθε χρόνο γίνονται διήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη της και η έναρξη της νέας φυσιολατρικής χρονιάς.

Η πορεία του Ομίλου συνεχίζεται με δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καιρών. Με περιόδους ανάπτυξης και ύφεσης πάντα όμως με σταθερό το όραμα της προσφοράς στο φυσικό περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία, που μεταλαμπαδεύουν οι παλαιότεροι στους νεότερους.

Υπήρξαν αξιόλογοι Πρόεδροι και μέλη διοικητικών, που έβαλαν το λιθαράκι τους στη διατήρησή του.

Πολλοί δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, όμως νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στα πρόσωπά τους και στο έργο που άφησαν και θα είναι για μας φάροι που θα φωτίζουν το δρόμο του μέλλοντος.

Το Δ.Σ.»

Διαβάστε επίσης