• 19 Μαΐου 2024,

48ωρη ναυτεργατική απεργία – Θα δέσουν στα λιμάνια όλα τα πλοία

 48ωρη ναυτεργατική απεργία – Θα δέσουν στα λιμάνια όλα τα πλοία

Την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που θα αρχίσει στις 6 το πρωί της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» με το οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών και στον κλάδο της ακτοπλοΐας. Στην κινητοποίηση θα μετέχουν φυσικά και οι ναυτεργάτες της Καβάλας πράγμα που σημαίνει ότι επί διήμερο δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΝΟ προκειμένου να αποφασίσει είτε τη λήξη είτε τη συνέχιση της απεργίας.

Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου Μάλαμας Μαλαμίδης μας μίλησε για τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω του μειωμένου αριθμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Από το Νοέμβριο έκαστη ναυτιλιακή εταιρεία υλοποιεί δύο δρομολόγια στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου, ενώ και τα δρομολόγια του πορθμείου Κεραμωτής – Λιμένα είναι επίσης μειωμένα. Ο αριθμός των μειωμένων δρομολογίων μεταφράζεται και σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας άνευ αποδοχών για κάποιους ναυτεργάτες και των δύο εταιρειών.

Αρκετές φορές έχουν ακουστεί σενάρια για έλευση και τρίτης ναυτιλιακής εταιρείας στην περιοχή αλλά τίποτε συγκεκριμένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για το θέμα. Λύση δεν είναι η δραστηριοποίηση περισσοτέρων εταιρειών αλλά ο προγραμματισμός περισσοτέρων δρομολογίων. Σε κάποιες περιπτώσεις επομένως ο ανταγωνισμός δε συνεπάγεται και την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ο κ. Μαλαμίδης παρατήρησε ότι η ελληνική ναυτιλία ανθεί ακριβώς επειδή οι ναυτεργάτες ανά την Ελλάδα εργάζονται απρόσκοπτα κι ενίοτε εντατικά. Ωστόσο τα προβλήματα του κλάδου είναι μεγάλα και θα διευρυνθούν περαιτέρω με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου. Βασικό αίτημα των ναυτικών είναι το υπουργείο Ναυτιλίας να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει μεγάλες αλλαγές στην απασχόλησή τους στα επιβατηγά πλοία, ενώ εισάγει τις ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα για τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας. Στα αιτήματά της η ΠΝΟ εντάσσει ακόμα την άμεση υπογραφή νέων ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, την καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται από τις εταιρείες της ακτοπλοΐας και τη μείωση της φορολογίας των εν ενεργεία ναυτικών.

 

Ανακοίνωση του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας

 

Το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν.Καβάλας συμμετέχει στην Πανελλαδική 48ωρη Α Π Ε Ρ Γ Ι Α της Π.Ν.Ο. για όλες τις κατηγορίες πλοίων, από την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013 στις 06:00 π.μ.

Διεκδικώντας κυρίως:

-Την άμεση ανάκληση του Σχεδίου Νόμου για την Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

– Την επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων καθεστώς.

– Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την εφαρμογή τους, καθώς και την εφαρμογή

της κείμενης νομοθεσίας.

– Την συνέχιση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης των επιβατηγών πλοίων.

– Την μη μείωση των οργανικών συνθέσεων για την επάνδρωση των πλοίων.

-Την άμεση αντιμετώπιση της οξυμένης ανεργίας των Ελλήνων ναυτεργατών που φτάνει το 50%.

– Την άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών σε πληρώματα επιβατηγών πλοίων.

 

Διαβάστε επίσης