Αντιπροσωπεία μαθητών του 5ου λυκείου Καβάλας βρέθηκε φιλοξενούμενη στο ραδιοφωνικό στούντιο της ΠΡΩΙΝΗΣ συνοδευόμενη από τον καθηγητή και υποδιευθυντή κ. Παπανικολάου προκειμένου να μιλήσουν για την πρωτοβουλία της Β’ τάξης στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων, ενταγμένου σε γενικότερη δράση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων Ελλάδος. Το Σωματείο ανήκει σε παγκόσμια ανάλογη οργάνωση, όπου η Ελλάδα έγινε μέλος το 2005.
Το 5ο λύκειο λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα με τη σύσταση εικονικών επιχειρήσεων στη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών. Πέρσι για παράδειγμα οι συμμετέχοντες μαθητές μέσω μιας εικονικής επιχείρησης ετοίμασαν μπάρες δημητριακών, ένα πραγματικό δηλαδή προϊόν. Το πρόγραμμα επομένως στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας μέσω μιας βιωματικής μαθησιακής διαδικασίας έτσι ώστε να εισέλθουν στην πραγματικότητα της αγοράς. Το πρόγραμμα υλοποιείται εκτός διδακτικών ωρών. Επιθυμία συμμετοχής στο φετινό πρόγραμμα εκδήλωσαν σαράντα μαθητές, ωστόσο ήταν ανέφικτο να λάβουν μέρος όλοι. Μερικοί αποχώρησαν οικιοθελώς όταν ανακάλυψαν το βαθμό δυσκολίας του προγράμματος και τις ώρες ενασχόλησης.
Η μαθήτρια Κατιάνα Βαλτά και οι μαθητές Παπαδόπουλος και Χατζηκωνσταντίνου εξήγησαν ότι η απόφαση του προϊόντος λήφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η ομάδα άρχισε να εργάζεται στα μέσα Οκτωβρίου. Έχοντας ως δεδομένο τον λαμπρό ήλιο της Ελλάδας, οι μαθητές θέλησαν να τον εκμεταλλευθούν δημιουργώντας έναν ανακλαστήρα, ο οποίος αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες μέσα στο χώρο. Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιονδήποτε χώρο και ειδικότερα στις πολυκατοικίες.
Άμεσος στόχος είναι η συμμετοχή στο διαγωνιστικό κομμάτι της έκθεσης του ΣΕΝΕ που θα διεξαχθεί στην Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη για τα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. Η επιχειρηματικότητα και καινοτομία, η ομαδικότητα και ο συνεργατισμός είναι τα οφέλη που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές. Όσο καλύτερο και καινοτόμο είναι το προϊόν που κατασκευάστηκε τόσα περισσότερα βλέμματα προσελκύει. Πέρα από τους κριτές, την έκθεση επισκέπτεται και πλήθος κόσμου.
Η ομάδα του 5ου λυκείου φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί μετά των δέκα ομάδων από όλη τη χώρα που θα διαγωνισθούν στην Αθήνα ώστε να αναδειχθεί η κορυφαία ομάδα η οποία και θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Πέρσι η ομάδα του 5ου λυκείου εξασφάλισε έπαινο για τη συμμετοχή και το προϊόν της αλλά φέτος ευελπιστεί σε κάτι ακόμη καλύτερο. Εξάλλου, ο ανακλαστήρας ηλιακού φωτός συνδυάζει καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη, είναι μικρός (0,90 cm Χ 0,30 cm) και εύχρηστος αλλά και οικονομικός στην αγορά του. Η τοποθέτησή του σε οποιονδήποτε χώρο είναι εξαιρετικά εύκολη. Προοπτική των μαθητών είναι η βελτίωση του συστήματος προκειμένου το προϊόν να παράξει κι άλλου είδους ενέργεια όπως για παράδειγμα θερμότητα.
Οι μαθητές ευχαρίστησαν θερμά τους ντόπιους επιχειρηματίες που στάθηκαν στο πλευρό τους, τους καθηγητές Μανώλη Μιχαηλίδη και Δέσποινα Παπαδοπούλου, καθώς και τη διευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Τσεμπερλή. Ένα καλό μάθημα πάντως που διδάχθηκαν οι συμμετέχοντες ήταν όταν αναγκάστηκαν να αναζητήσουν χορηγούς για την κατασκευή του προϊόντος αφού έτσι κατανόησαν και τη σκληρή πραγματικότητα. Το λαμπρό παρελθόν του 5ου λυκείου ήταν εκείνο που ώθησε και φέτος τους χορηγούς να εμπιστευθούν τη μαθητική ομάδα και να στηρίξουν οικονομικά το όραμά τους.