Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας με ομάδα δέκα μαθητών/μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Μαθηματικά και Λογοτεχνία» με την εργασία «Το τέλος της βεβαιότητας: από τον Χίλμπερτ στα Πυθαγόρεια εγκλήματα». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών, στις 24 και 25 Απριλίου.
Η παρουσίαση βασίστηκε στο μυθιστόρημα Πυθαγόρεια Εγκλήματα του Τεύκρου Μιχαηλίδη, το οποίο μελετήθηκε στο πλαίσιο της λέσχης φιλαναγνωσίας κατά το σχολικό έτος 2025–2026. Οι μαθητές ανέδειξαν με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο τη σύνδεση λογοτεχνίας και μαθηματικών, εστιάζοντας στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών του 1900 στο Παρίσι και στην ιστορική ομιλία του Ντάβιντ Χίλμπερτ, κατά την οποία διατυπώθηκαν τα 23 προβλήματα που επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη των μαθηματικών. Μέσα από αφήγηση και δραματοποιημένους διαλόγους, οι μαθητές/μαθήτριες απέδωσαν με ζωντάνια το επιστημονικό κλίμα της εποχής, αναδεικνύοντας τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα όρια της βεβαιότητας στη μαθηματική σκέψη. Η παρουσία τους στη σκηνή ήταν εξαιρετική, αποσπώντας θερμά σχόλια και εντυπώσεις από το κοινό. Ιδιαίτερη τιμή για το σχολείο μας αποτέλεσε η παρουσία του ίδιου του συγγραφέα, Τεύκρου Μιχαηλίδη, ο οποίος παρακολούθησε την παρουσίαση, χειροκρότησε θερμά την προσπάθεια των μαθητών/μαθητριών, τους συνεχάρη προσωπικά για την ποιότητα και τη δημιουργικότητά τους και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Η εμπειρία αυτή δεν ήταν απλώς μια συμμετοχή σε ένα συνέδριο, αλλά μια ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία που έδωσε στους μαθητές και στις μαθήτριες την ευκαιρία να εκφραστούν, να συνεργαστούν και να προσεγγίσουν τη γνώση με δημιουργικό τρόπο. Απέδειξε έμπρακτα ότι όταν η εκπαίδευση συνδέεται με την έμπνευση και τη βιωματική μάθηση, μπορεί να καλλιεργήσει όχι μόνο γνώσεις, αλλά και σκέψη, ευαισθησία και αγάπη για τη μάθηση. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και στις μαθήτριες μας για την προσπάθεια και τον εξωσχολικό χρόνο που αφιέρωσαν για να φτάσουν στο άρτιο αυτό αποτέλεσμα! Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν: Σταμάτιος Καρασταμάτης, Λάζαρος Αγάογλου, Άλκηστις Φινδάνη, Αναστασία Οικονομοπούλου, Αναστασία Τσινάκου, Φωτεινή Παντακέλογλου, Χρυσάνθη Παππά, Ιωάννης Στεργίου, Ρωμαίος-Άγγελος Μπαχλής, ΚυριάκοςΤσαχαλίδης. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Ευφροσύνη Μιχαηλίδου και Γερακίνη Αλεξάνδρα.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

