• 16 Μαΐου 2024,

80 χρόνια περιμένει διεύρυνση της αυλής!

 80 χρόνια περιμένει διεύρυνση της αυλής!

Δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καβάλα με την ευκαιρία 80 χρόνων λειτουργίας του 4ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου. Το κτήριο λειτούργησε πριν από 101 χρόνια πρώτη φορά ως παρθεναγωγείο της Καβάλας. Στη συνέχεια λειτούργησε και λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο.

Η διευθύντρια κ. Αθανασία Γαϊτανίδου μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς παρουσίασαν χθες το μεσημέρι για δύο περίπου ώρες μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες, βιβλία και άλλα αντικείμενα του σχολείου που έρχονται από το παρελθόν.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Καβάλα όπου η Αθανασία Γαϊτανίδου παρουσίασε το βιβλίο της, θέμα του οποίου είναι το ίδιο δημοτικό σχολείο της συνοικίας του Αγίου Γεωργίου.

Φαίνεται πάντως ότι αυτή η ιστορία 80 και πλέον ετών έχει πάντα το ίδιο πρόβλημα, το ίδιο σημείο αναφοράς. Ενώ το κτήριο είναι ιστορικό όπως και το δημοτικό σχολείο, η αυλή του δημοτικού σχολείου είναι πολύ μικρή. Μπροστά της έχει γίνει η απαραίτητη απαλλοτρίωση όταν δήμαρχος Καβάλας ήταν ο Λευτέρης Αθανασιάδης, προκειμένου η αυλή να διευρυνθεί αλλά υπάρχει υψομετρική διαφορά και το θέμα είναι παγωμένο. Στο βιβλίο της η κ. Αθανασία Γαϊτανίδου, βρήκε δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο το 1934 όπου ο τότε δήμαρχος Κλεάνθης Τερμεντζής με την ευκαιρία των εγκαινίων του δημοτικού σχολείου θεωρούσε σε δηλώσεις που έκανε σίγουρη την επέκταση και διεύρυνση της αυλής. Πέρασαν 80 χρόνια και η διεκδίκηση αυτή παραμένει ακόμη διεκδίκηση.

Όποιος έχει εικόνα από τις αυλές των δημοτικών σχολείων που συνήθως είναι πολύ μεγάλες, θα ξαφνιαστεί αρνητικά με την συγκεκριμένη. Είναι πολύ μικρή από τη δημιουργία του σχολείου. Κατά περίεργο τρόπο και ατυχή σύμπτωση δεν λύθηκε ένα πρόβλημα που μ’ αυτή την ευκαιρία αναδεικνύεται πάλι αυτή τη φορά ελπίζουμε να επιλυθεί.

Η κ. Γαϊτανίδου είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:

«Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας συμπληρώνει το 2014 τα 80 χρόνια παρουσίας του στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός οργανισμός, με οντότητα και διοίκηση και τα 101 χρόνια ως συνέχεια του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Καβάλας. Γι’ αυτό θεωρήσαμε χαρά και τιμή μας να κάνουμε αυτή την εορταστική εκδήλωση – έκθεση για να φέρουμε στην επιφάνεια μνήμες. Υπήρχε κάποιο αρχείο όσον αφορά τα βιβλία στο σχολείο, αλλά κινητοποιήσαμε τους παλιούς μαθητές και γονείς οι οποίοι μας έφεραν φωτογραφίες. Το να γράψω βιβλίο για την ιστορία του σχολείου το θεώρησα ως μία υποχρέωση, τιμή της θέσης του θεσμού που υπηρετώ, ως διευθύντρια του σχολείου, να χρησιμοποιήσω το λόγο ότι αξιώθηκα ότι υπηρετώ ως διευθύντρια στα 80 χρόνια του σχολείου, το οποίο χτίστηκε δάνειο που πήρε το ελληνικό δημόσιο ονομαστικού κεφαλαίου 1.000.000 λιρών από σουηδικό οργανισμό. Έχω την εντύπωση ότι ακόμη δεν έχει ξεχρεωθεί. Ο προαύλιος χώρος είναι ένα κομμάτι που πονάει για το σχολείο, γιατί από τότε που άνοιξε το σχολείο εδώ και 80 χρόνια περιμένει τη διεύρυνση της αυλής και δεν έχει γίνει ακόμη…».

 

Διαβάστε επίσης