A day to be remembered ! – Euroscola 2019 Strasbourg

 A day to be remembered ! – Euroscola 2019 Strasbourg

25 μαθητές από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ανάμεσα τους 3 μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Καβάλας , Τσακιρίδου Ελένη Γ’ τάξη, Βαϊκούση Δήμητρα-Κωνσταντίνα Γ’ τάξη και Μωυσίδου Μαρία Β’ τάξη, επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος στην ημερίδα Euroscola. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο ΓΕΛ Καβάλας είναι το μοναδικό σχολείο του Νομού Καβάλας που συμμετείχε.

Η 11η Απριλίου ήταν επετειακή αφού εκείνη την ημέρα ο θεσμός του Euroscola είχε γενέθλια και γινόταν 30 χρόνων.

Περίπου 500 μαθητές/μαθήτριες Δ/θμιαςΕκπ/σης και οι καθηγητές τους από 21 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν τα σχολεία τους και κατέλαβαν τα έδρανα των MEPs (Ευρωβουλευτών) στην Ημικυκλική Αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια της μέρας εργάστηκαν σε ομάδες (6 ομάδες 6 διαφορετικά θέματα) και επισκέφτηκαν το ParlamentariumSimoneVeil!

Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Γερμανίδα Ευρωβουλευτή RebeccaHarms και να της θέσουν ερωτήματα που τους απασχολούν. Το απόγευμα παρουσίασαν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των ομάδων τους θέτοντας τας σε ψηφοφορία χρησιμοποιώντας  το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας που χρησιμοποιούν οι Ευρωβουλευτές.

Σαν χώρα είχαμε εξαιρετική παρουσία. Οι μαθητές μας έθεσαν στην Γερμανίδα ευρωβουλευτή τα περισσότερα ερωτήματα από κάθε άλλη αντιπροσωπεία. Εντυπωσίασαν με την εισαγωγική παρουσίαση της χώρας και της περιοχής καθώς αφηγήθηκαν τον μύθο της Ευρώπης και χόρεψαν ένα ζωναράδικο που παρέσυρε την αίθουσα του κοινοβουλίου σε ένα ρυθμικό χειροκρότημα. Συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση των επιτροπών και δυο παιδιά από την Eλληνικήομάδα επιλέχθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές. Από το σύνολο των συμμετεχόντων μαθητών μόνο 12 πήραν τους ρόλους των κεντρικών ομιλητών.

Οι εκπαιδευτικοί-συνοδοί της αποστολής μας Μπιλιμπίνη Ευτέρπη, Κυριακίδου Πολύμνια και Δημητριάδου Ζαχαρένια δέχθηκαν πολλά συγχαρητήρια από συναδέλφους των άλλων αποστολών και από τον κ. Ευάγγελο Γκιντέρσο, Ανώτατο Στέλεχος  Επικοινωνίας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου , υπεύθυνο του προγράμματος Euroscola για την παρουσία της ομάδας .

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης