Άγγελος Κυρανούδης: «Πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε το παραμικρό»

 Άγγελος Κυρανούδης: «Πρωτόγνωρη κατάσταση, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε το παραμικρό»

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή ο συντονιστής της Ακαδημίας του ΑΟΚ σε θέματα ανάπτυξης, προγραμματισμού , μεθοδολογίας,  Άγγελος Κυρανούδης.

Αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε και τα βήματα που έγιναν στην Ακαδημία του ΑΟΚ αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα πρωταθλήματα λόγω covid.

Αναλυτικά η συνέντευξη.


Ερ: Ποιος είναι ο απολογισμός του 2020 για την Ακαδημία του ΑΟΚ;

Απ: Πρώτα απ` όλα είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας και κάτι μάλλον το πρωτόγνωρο να κάνεις τέτοιου είδους απολογισμούς. Στην ουσία έχεις βρεθεί με τα παιδιά  περίπου 6 μήνες.

Στους υπόλοιπους 6 μήνες για διάφορους λόγους είσαι εκτός.

Ωστόσο αυτό που είχαμε θέσει ως βασικό στόχο από την  αρχή, το να μπορέσουμε να οργανώσουμε την Ακαδημία σε καλύτερα πρότυπα, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το άτομο με ένα μακροπρόθεσμο στόχο την πρώτη ομάδα και να αλλάξουμε λίγο τη δομή και την νοοτροπία της Ακαδημίας, αυτά είναι  βήματα τα οποία έγιναν, στο βαθμό βέβαια που μας επέτρεψε η πανδημία.

Κάθε μέρα γίνονται βήματα, ακόμη και σε αυτό το διάστημα που «καθόμαστε» που είμαστε «αδρανείς» ήδη είμαστε σε επαφή με τα παιδιά των μεγαλυτέρων τμημάτων, κάνουμε κάποιες δραστηριότητες, κάποια προγράμματα προπόνησης που δίνουμε στα παιδιά για να κρατιούνται σε μια φόρμα.

Πριν κλείσουμε είχαμε κάνει τα τεστ και όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη στα ατομικά προγράμματα.

Ερ: Βέβαια δεν μπορείτε να προγραμματίσετε για το άμεσο μέλλον.

Απ: Τίποτα. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα. Δεν ξέρουμε ούτε καν πότε θα ανοίξουν οι Ακαδημίες.   Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και αυτό παρασύρει όλες τις Ακαδημίες, όχι μόνο τη δικιά μας.

Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι πριν γίνει γνωστή η πανδημία, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν δυο μήνες που τα  σχολεία είχαν 50% συμμετοχή παιδιών λόγω της γρίπης. Οπότε δεν ξέρουμε και φέτος. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρχει κορωνοϊός, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη γρίπη κτλ.

Οπότε εν αναμονή των αποφάσεων των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης, εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα.

Ερ: Ήταν και κάποιο τουρνουά στο κάδρο και ένα μεγάλο που διοργάνωνε ο ΑΟΚ.

Απ: Εμείς ούτως εις άλλως ένα προγραμματισμό για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή, θα τον κάνουμε. Και για το τουρνουά μας θα τον κάνουμε. Το θέμα είναι αν θα γίνει πως θα γίνει και με ποια υγειονομικά κριτήρια.

Εμείς σίγουρα θα κάνουμε ένα προγραμματισμό με βάση κάποια δεδομένα που μπορεί να υπάρχουν η τέλος πάντως βάζοντας την απλή λογική που λέει ότι όσο πλησιάζουμε προς την Άνοιξη θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα για να μπορούμε να βγούμε.

Με βάση αυτό και όχι με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ερ: Νιώθει στο… «ψυγείο» ο Άγγελος Κυρανούδης αν δούμε και την άλλη ιδιότητα του ως εκπαιδευτής προπονητής της ΕΠΟ;

Απ: Εμείς είμαστε σε τηλεργασία , καλύπτουμε το θεωρητικό μέρος των σχολών που ήταν σε εκκρεμότητα.  Μέχρι προχθές είχαμε τη σχολή ΟΥΕΦΑ Β` που συνδιοργανώνουν η ΕΠΣ Καβάλας και η ΕΠΣ Σερρών.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη  ενδιάμεση φάση και μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει η δεύτερη. Βέβαια τα παιδιά αυτής της σχολής είναι τυχερά γιατί έχουμε ανοίξει λόγω των συνθηκών έχουμε ανοίξει τη σχολή και πάμε με αργά βήματα, γίνονται περισσότερες συζητήσεις, έχουμε μεγαλύτερο χρόνο να ασχοληθούμε.

Δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι, δεν έχουμε σταματήσει όμως δεν αντικαθίστανται όμως όλα αυτά από το γήπεδο.

Ερ: Γίνεται πολύς λόγος για κάποια πρωταθλήματα που ακόμη δεν έχουμε αρχίσει, ένα από αυτά είναι και η FL όπου συμμετέχει ο ΑΟΚ.

Απ: Καταρχήν είναι κατάντια για μένα να μην ξεκινήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η FL είναι επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η έχουμε ένα ενιαίο με τρεις κατηγορίες η δεν είναι ένα ενιαίο οπότε δεν είναι και επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Αυτό θεωρώ ότι είναι αρνητικό για τους ποδοσφαιριστές, για τους προπονητές αλλά φυσικά και για τους ίδιους τους παράγοντες. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν βγει εκτός προγραμματισμού αφού δεν έχουν έσοδα από φιλάθλους, από χορηγίες, ξαφνικά οι άνθρωποι καλούνται να συντηρήσουν μια ομάδα η οποία δεν ξέρουν πότε θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.

Τελικά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν το νέο έτος. Εύχομαι να γίνει πραγματικότητα.

Τώρα αν από εκεί και πέρα με ρωτάται για το τι θα πρότεινα εγώ, θα σας έλεγα ότι προτείνω έναν γύρο. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

Οι όμιλοι είναι μικροί στην FL και ίσως να μπορούσαν να γίνουν  δυο γύροι. Θεωρώ όμως ότι ακόμη και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα του νομού μας, πρέπει να γίνει ένα γύρος. Ακόμη και στη Γ` Εθνική, γιατί δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές.

Τουλάχιστον από τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν σε παγκόσμια κλίμακα, είχαμε μια τρομερή αύξηση της τάξης των μυϊκών τραυματισμών όταν το Μάιο είχαν επαναρχίσει μεγάλα πρωταθλήματα.

Φανταστείτε ότι αυτό συνέβη σε υψηλό επίπεδο. Σε ένα ερασιτεχνικό επίπεδο η ημι-επαγγελματικό όπου οι μισοί  ποδοσφαιριστές δεν κάνουν τίποτα η τέλος πάντων δεν έχουν  στην προπόνηση τις επιβαρύνσεις αυτές τις οποίες θα έπρεπε να έχουν, σκεφτείτε όταν θα μπουν μέσα  στο γήπεδο πόσο εύκολο θα είναι να συντηρηθούν και να προστατευθούν αυτοί οι παίκτες.

Εκτός βέβαια αν το τραβήξουν μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή να μην «φορτώσουν» για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.  Θα υπάρχει πρόβλημα αν παίζουν Τετάρτες και Κυριακές.

Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Καλό θα  ήταν  αν γίνει κάτι τέτοιο, να παραταθεί η χρονιά και να πάει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ερ: Οικονομικά οι παράγοντες μπορούν να βγάλουν τη χρονιά;

Απ: Πως θα τη βγάλουν; Μιλούσα με έναν παράγοντα του τοπικού ποδοσφαίρου και μου είπε ότι έπαιξε η ομάδα του ένα παιχνίδι και πλήρωσε 3000 ευρώ.

Το θέμα είναι ότι ανοίγοντας τα γήπεδα και επιστρέφοντας οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές σε δράση, το πιο βασικό θα είναι ότι θα αυξηθούν οι τραυματισμοί. Μιλάμε για μια ιατρική κάλυψη η οποία τα χρήματα θα είναι  πάρα πολλά.

Θα αντέξουν οι ομάδες που βέβαια θα έχουν και τα υπόλοιπα πολλά έξοδα; Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών και εύχομαι να μην γίνει.

Ερ: Οι ευχές του Άγγελου Κυρανούδη για το 2021.

Απ: Μόνο υγεία.  Πραγματικά όπως το 2020 ζήσαμε καταστάσεις με νέους ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι πάνω απ` όλα η υγεία. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται.

Διαβάστε επίσης