Αγιασμός με το μυαλό στη Θάσο

 Αγιασμός με το μυαλό στη Θάσο

Εξαιτίας των πυρκαγιών στη Θάσο όλα ήταν διαφορετικά χθες, ακόμα και στην πόλη της Καβάλας, κατά τους αγιασμούς σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια,

Πρώτα – πρώτα ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος δεν υλοποίησε το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει. Δεν πήγε σε κανέναν αγιασμό, ούτε στην Πέραμο, ούτε στο 1ο Λύκειο, όπως είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή.

Ο αγιασμός στα σχολεία της Θάσου δεν έγινε. Τα σχολεία στο νησί καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη.

Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν πήγαν στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία τα παιδιά των προσφύγων. Το υπουργείο παιδείας ξεκίνησε να προετοιμάζει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά το εγκατέλειψε στη μέση, δεν το συνέχισε για λόγους που το ίδιο γνωρίζει. Δεν αποκλείεται παιδιά προσφύγων να εμφανισθούν σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία με την έγκριση φυσικά του υπουργείου, το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η Δήμαρχος Δ., Τσανάκα βρέθηκε το πρωί στον αγιασμό του 2ου Λυκείου, όπου απηύθυνε τις ανάλογες ευχές στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ο Θόδωρος Τζατζάρης πρόεδρος της επιτροπής δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Δήμου Καβάλας, ήταν στον αγιασμό του 12ου, 18ου και 24ου . «Όλα πήγαν καλά» είπε για τη διαδικασία επαναλειτουργίας των σχολείων ο κ. Τζατζάρης, που σημείωσε ότι έγινε ομαλά η μεταφορά των δύο νηπιαγωγείων (5ου και 6ου) σε κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου στη συνοικία του Τιμίου Σταυρού.

Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίων και Λυκείων, κα Μαρία Φραντζεσκάκη ήταν με τη Δήμαρχο στο 2ο Λύκειο, στη συνέχεια στο 4ο και 6ο γυμνάσιο και στο γυμνάσιο των Κρηνίδων. Η Δήμαρχος παραβρέθηκε επίσης και στον αγιασμό που έκανε το 6ο Λύκειο μαζί με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου. Το κλίμα ήταν ευχάριστο, σε όλες τις τελετές των αγιασμών. Πιο όμορφο εκεί που τα παιδιά είναι μικρών ηλικιών, δηλαδή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και διαφορετικό – ελαφρώς – στα γυμνάσια και τα λύκεια. Οι γονείς – ειδικά στα δημοτικά σχολεία  και νηπιαγωγεία – ήταν παρόντες. Επιδίωξη των Διευθυντών των Γυμνασίων και Λυκείων ήταν κατά τη χθεσινή ημέρα πρώτη του έτους να μοιρασθούν βιβλία στα παιδιά, ώστε τα μαθήματα ν΄ αρχίσουν το δυνατό συντομότερα.

Αισιόδοξος ο Α. Βαγενάς για το νέο σχολείο

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Βαγενάς ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας για το κατά πόσο είναι εφικτή η άμεση λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου στο κτήριο του πρώην Πειραματικού, στο Ζουμπουλάκειο. Απάντησε ότι το σενάριο θα εγκριθεί από το Υπουργείο και θα υλοποιηθεί γρήγορα. Δεν υπάρχει ζήτημα εξοπλισμού, καθώς όπως είπε αυτό είναι έτοιμος να διατεθεί στο νέο σχολείο, εννοώντας ότι τα θρανία, οι πίνακες, τα καθίσματα που υπήρχαν στο Πειραματικό, φυλάσσονται από το Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου και μπορούν  να επιστραφούν στις αίθουσες του Πειραματικού πολύ γρήγορα. Σε γενικές γραμμές ο κ. Βαγενάς είναι αισιόδοξος ότι το καινούριο σχολείο της Καβάλας, σχολείο για την ειδική αγωγή, θα πάρει πράσινο φως για να λειτουργήσει μέσα στο μήνα, μέχρι να ετοιμαστούν οι χώροι του Σανατορίου, όπου θα μετακομίσει – όλοι εύχονται κι ελπίζουν –   στο τέλος του 2016.

 

Διαβάστε επίσης