• 26 Απριλίου 2024,

Ακαδημίες ποδοσφαίρου και Covid-19 : Σκέψεις & προτάσεις του Κώστα Τσιμτσίρη

 Ακαδημίες ποδοσφαίρου και Covid-19 : Σκέψεις & προτάσεις του Κώστα Τσιμτσίρη

Μπόρα είναι θα περάσει ….


Δυστυχώς όμως ο φόβος της πανδημίας #covid19 που εδώ και αρκετό διάστημα έχουμε καταλάβει όλοι θα συνεχιστεί , όσο δεν υπάρχει θεραπεία , όσο δεν υπάρχει φάρμακο ένας μονοκύτταρος οργανισμός θα μας προβληματίζει για αρκετό διάστημα .

Όσο σκληρή και αν είναι η πραγματικότητα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα και η αλήθεια είναι ότι θα χάσουμε, θα χάσουμε πολλά αυτό είναι δεδομένο. Αλλά αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο σκέψης πολύ γρήγορα θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο που δεν δημιουργεί ελπίδα, ευκαιρίες και προσδοκίες για την επόμενη κανονικότητα.

Η διασφάλιση της υγείας είναι το πρωτεύων μέλημα για όλους, έχει εμπεδωθεί πιστεύω απ όλους μας …. δυστυχώς για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο υποδομής θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δώσουμε κουράγιο στα παιδιά μας.

Τα μικρά παιδιά, ηλικίας έως 11 ετών, αυτή τη στιγμή έχουν σοβαρή ανάγκη για παιχνίδι με τους φίλους τους και κοινωνικοποίηση, παρά για μαθήματα, προειδοποιούν κορυφαίοι Βρετανοί παιδοψυχολόγοι, κάνοντας λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών μετά τις τόσες εβδομάδες εγκλεισμού.

Τα παιδιά μας τα οποία έχουν στερηθεί τα πάντα σε αυτή την κρίση , και αναφέρομαι κυρίως στην ψυχολογία τους , μακάρι να επανέλθουμε και να τονωθεί η ψυχολογία τους να τα βοηθήσει να αναπτερώσει το ηθικό τους .

Τα παιδιά θέλουν να βγουν έξω να τρέξουν να βρεθούν πάλι με τους φίλους τους γιατί έτσι προστάζει άλλωστε και η παιδική τους φύση .

Ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε, προς το καλύτερο, την εικόνα του αυριανού ποδοσφαίρου, είναι να στρέψουμε το βλέμμα και την προσοχή μας, στις ρίζες του. Η πηγή ζωής για το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, είναι οι ακαδημίες, εκεί χτυπά η καρδιά του και μαζί οι καρδιές χιλιάδων παιδιών, με όνειρα και ελπίδες. Τα παιδιά αυτά, δεν είναι μόνο οι αυριανοί αθλητές, αλλά και οι μελλοντικοί πολίτες της κοινωνίας μας.

Αυτό από μόνο του, σε κάνει να αναλογιστείς, την ευθύνη και την επιρροή που έχει κάθε εμπλεκόμενος, την πολύπλευρη εκπαίδευση που απαιτείται, όχι μόνο στην τεχνική κατάρτιση του αθλήματος, αλλά και στη παιδεία και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα κάθε αθλητή. Η ακαδημία, είναι το αντίστοιχο σχολείο για τον αθλητισμό, εμείς όλοι όσοι είμαστε εμπλεκόμενοι με ακαδημίες υποδομών, τούτη την κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να αναλογιστούμε πως θα το πράξουμε και αυτό θα γίνει αν συνεργαστούμε όλοι μαζί ακόμα και μέσα από την αποχή λόγο της πανδημίας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

Είναι να απορείς πάντως πως γίνεται ένα ομαδικό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο υποδομής το όποιο καλλιεργεί και ενισχύει τόσο πολλά αγαθά τόσο πολλά χαρακτηριστικά πέρα της φυσικής κατάστασης , υγείας όπως, φιλίες ,σεβασμό ,πειθαρχία ,εργατικότητας , επιμονής , αυτοπεποίθησης… σήμερα να αποτελεί απειλή για την δημόσια υγεία .

Επιβάλλεται να πάρουμε όλες αυτές τις παραπάνω δεξιότητες και να συνεργαστούμε σε όλη αυτή την διάρκεια αποχής με την ελπίδα ότι σύντομα ο εφιάλτης θα τελειώσει .

Εξάλλου στα ομαδικά αθλήματα η ήττα και η αδικία είναι μέρος και κομμάτι του παιχνιδιού , ας το δούμε έτσι , να είστε βέβαιοι όλοι ότι θα βγούμε νικητές !!

Μπόρα είναι θα περάσει ….

«Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,

προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα».

Κώστας Βάρναλης


ΤΣΙΜΤΣΙΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε επίσης