Αλλεργίες; Ατμοκαθαριστής και σφουγγαρίστρα τις… χαλιναγωγούν!

 Αλλεργίες; Ατμοκαθαριστής και σφουγγαρίστρα τις… χαλιναγωγούν!

Ο ατμοκαθαριστής είναι το τελευταίο πράγμα, που φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να βοηθήσει όταν μιλάμε για αλλεργίες.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα καθαριστικά σύνεργα. Τι σύνδεση όμως υπάρχει στα εργαλεία καθαριότητας με τις αλλεργίες; Υπάρχουν μέθοδοι, που αν τις χρησιμοποιήσει κάποιος είτε με εποχική είτε με χρόνια αλλεργία μπορεί να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα.

Το ότι ο καθαρισμός του σπιτιού σε εβδομαδιαία βάση αποτελεί βασικό σημείο στη διαχείριση των αλλεργιών είναι αυτονόητο. Ακόμη και η παράλειψη της καθαριότητας – ειδικά αν αυτό συμβαίνει συστηματικά- μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα.

Ωστόσο αν εσείς οι ίδιοι έχετε αλλεργίες και πρόκειται να καθαρίσετε το σπίτι ύστερα από μέρες είναι απαραίτητο να φορέσετε μάσκα. Η σκόνη και τα απορρυπαντικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ας δούμε ακολούθως ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία για όσους πάσχουν από αλλεργίες.

Τα καλύτερα καθαριστικά σύνεργα

Ατμοκαθαριστής: Χάρη στον ατμό σκοτώνει βακτήρια και ιούς χωρίς τη χρήση χημικών και απορρυπαντικών. Ταυτόχρονα με το πανί μικροϊνών απομακρύνει την σκόνη και καθαρίζει σε βάθος το δάπεδο. Έτσι οποιαδήποτε αιτία επιδεινώνει τα συμπτώματά σας εξαλείφεται.

Πανιά ξεσκονίσματος από μικροΐνες: Τραβούν σα μαγνήτες κάθε ίχνος σκόνης και πλένονται εύκολα στο πλυντήριο.

Σφουγγαρίστρα με μικροΐνες: Η σφουγγαρίστρα με μικροΐνες καθαρίζει χωρίς κόπο όλα τα πατώματα απομακρύνοντας και τους πιο επίμονους λεκέδες. Τέτοιου τύπου σφουγγαρίστρα επίσης έλκει τη σκόνη καλύτερα από εκείνες με βαμβακερή κεφαλή. Πλένονται εύκολα στο πλυντήριο.

Ηλεκτρική σκούπα με φίλτρα: Μπορείτε να επιλέξετε μια σκούπα με φίλτρα ΗΕΡΑ ή να χρησιμοποιήσετε διπλή σακούλα για να εγκλωβίσει τα μικροσωματίδια, που πυροδοτούν τις αλλεργίες.

Μάσκα και γάντια: Πολλά απορρυπαντικά έχουν σύνθεση που ίσως προκαλεί αλλεργίες, αποτελούν ωστόσο αναγκαίο κακό. Ο ατμοκαθαριστής και η σφουγγαρίστρα μπορεί να σας λύσουν τα χέρια σε έναν βαθμό. Ωστόσο αν θέλετε να απολυμάνετε επιφάνειες, όπως στην κουζίνα και το μπάνιο τα δυνατά καθαριστικά είναι αναπόφευκτα. Το ίδιο και η χρήση μάσκας και γαντιών, ώστε να μην ενταθούν τα συμπτώματά σας.

Τέλος όπως θα διαπιστώσατε διαβάζοντας τα 3 πρώτα σύνεργα οι μικροίνες αλλάζουν τους όρους στο παιχνίδι της καθαριότητας. Επομένως με αλλεργίες ή χωρίς δώστε τους την ευκαιρία να αναδείξουν τη δύναμή τους. Και αφού είδαμε τα απαραίτητα σύνεργα, ας δούμε και 7 βήματα για να μειώσετε τις αλλεργίες.

Ανακουφιστείτε από τις αλλεργίες σε 7 βήματα

  1. Η απλώστρα στη βεράντα.

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά θυμηθείτε τις βροχερές ημέρες του χειμώνα, που βάζετε την απλώστρα στο σπίτι για να στεγνώσουν τα ρούχα. Αυτό πολλές φορές είναι η αιτία να αυξηθεί η υγρασία στο δωμάτιο, κάτι που αγαπούν τα ακάρεα σκόνης και η μούχλα, ομοίως και τη ζέστη. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας σταθερά μεταξύ 20 και 22 βαθμών και την υγρασία στο 50%.

  1. Χρησιμοποιήστε φίλτρα. Εάν δεν έχετε ήδη κάποιον ιονιστή ή συσκευή φιλτραρίσματος του αέρα μπορείτε να αξιοποιήσετε τη σχετική λειτουργία, που διαθέτουν οι ηλεκτρικές συσκευές σας. Ο αφυγραντήρας αλλά και τα κλιματιστικά διαθέτουν φίλτρα. Φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά και ξενοιάστε από τα συμπτώματα αλλεργιών.
  2. Φίλτρα αέρα για ενισχυμένη δράση. Εάν τα παραπάνω δεν αρκούν, υπάρχουν και οι προαναφερθείσες συσκευές φίλτρανσης του αέρα για ενισχυμένη δράση κατά αλλεργιογόνων σωματιδίων.
  3. Περιορίστε την ακαταστασία. Διατηρείτε τον χώρο τακτοποιημένο, ώστε να μπορείτε να τον καθαρίζετε πιο εύκολα. Η μίνιμαλ διακόσμηση θα κάνει θαύματα στην περίπτωσή σας.
  4. Μην επιτρέπετε το κάπνισμα εντός του σπιτιού.
  5. Κρατήστε τα κατοικίδια εκτός σπιτιού. Φροντίστε να τα πλένετε εβδομαδιαία και να καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το κρεβάτι τους.
  6. Κλείστε τον δρόμο στα έντομα. Φυσικά εντομοκτόνα και σίτες στα παράθυρα είναι απλές λύσεις για να κρατήσετε τους μικρούς υπόπτους για αλλεργίες μακριά.

Τέλος σημαντικό ρόλο έχει και η περιποίηση των ρούχων. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά χωρίς αλλεργιογόνα, ενώ όταν έρθει η σιδερώστρα στο προσκήνιο προτιμήστε απλό, καθαρό, απιονισμένο νερό για σιδέρωμα.

Διαβάστε επίσης