• 18 Μαΐου 2024,

Άλλοι μπόνους κι άλλοι απόλυση!

 Άλλοι μπόνους κι άλλοι απόλυση!

Χθες το πρωί η εταιρία γνωστοποίησε τις απολύσεις σε 20 ακόμη εργαζόμενους, τους οποίους δεν αποζημιώνει. Στα ίδια άτομα που απολύει έχει καταθέσει μήνυση για εμπρησμό! Πρόκειται για το γνωστό περιστατικό πυρκαγιάς σε δασική έκταση στο νέο λιμάνι τις μέρες της απεργίας. Εφόσον η μήνυση τεθεί στο αρχείο μόνο τότε οι 20 απολυμένοι θα επανέλθουν στο δικαίωμα της αποζημίωσης.

Χθες ο κ. Θεοφυλακτίδης που εκπροσωπεί όσους συνεχίζουν κι εργάζονται στη ΒΦΛ ανακοίνωσε ότι εκτός από μισθό πληρώθηκαν και μπόνους 300 ευρώ. Το περιέγραψε «μπόνους ταλαιπωρίας» κατά τις ημέρες της απεργίας. Συναντήσεις χθες με τους βουλευτές τόσο του σωματείου των συνταξιούχων όσο και αυτών που υπέγραψαν συμβάσεις κι εργάζονται. Το μεσημέρι η Τριμερής στο Υπουργείο Εργασίας.

Μπόνους 300 ευρώ σε όλους όσους εργάζονται

Τρεις τουλάχιστον συναντήσεις έγιναν χθες το πρωί για το μέλλον της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, συναντήσεις οι οποίες ουσιαστικά ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες. Κατ΄ αρχήν την προηγούμενη Παρασκευή οι συνταξιούχοι της ΒΦΛ, που υποστηρίζουν την κινητοποίηση των εργαζομένων, ενημέρωσαν για τις απόψεις τους τον βουλευτή Ν. Παναγιωτόπουλο. Χθες στο γραφείο του Ν. Παναγιωτόπουλου ήταν εκπρόσωποι όσων εργάζονται στο εργοστάσιο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. επανέλαβε απόψεις που είναι ήδη γνωστές. Υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν νόμοι και κανόνες, είπε. Κατηγόρησε μέλη της κυβέρνησης, ότι σπεκουλάρουν πολιτικά απευθυνόμενοι σε αυτούς που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Κατά τον Ν. Παναγιωτόπουλο τα προβλήματα στο εργοστάσιο άρχισαν το 2001, όταν επί Τσοχατζόπουλου επιχειρήθηκε η συνένωση της Καβάλας με το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, είπε χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος, οι τράπεζες ήθελαν να πουλήσουν το εργοστάσιο της Ν. Καρβάλης. «Όλοι δεχόμαστε ότι το εργοστάσιο έχει δουλειά κι αντικείμενο», συμπλήρωσε. Χαρακτήρισε δίκαιο αίτημα την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, που ενώ ψηφίστηκε, η ψήφιση ανακλήθηκε και κακώς – είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Τελικά, συμπλήρωσε, η ανάκληση της ψήφισης, κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν ήταν μέσο πίεσης προς τον μέτοχο, γιατί αμέσως μετά η γραμμή του έγινε πιο σκληρή.

«Εμείς δεν είμαστε ο μέτοχος», είπε ο κ. Θεοφυλακτίδης. «Είμαστε οι εργαζόμενοι». Συμπλήρωσε δε λέγοντας «εμείς που δουλεύουμε στη ΒΦΛ πήραμε απόφαση ζωής να μπούμε και να δουλέψουμε. Προθυμοποιηθήκαμε να μεσολαβήσουμε, αλλά οι συνάδελφοι δεν δέχτηκαν».

Στη συνέχεια ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε: «Προσωπικά σέβομαι και τους άλλους εργαζόμενους, αυτούς που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Δεν θα ήθελα η Καβάλα να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Αυτό με καίει περισσότερο. Διαπιστώνω επίσης ότι υπάρχουνε άνθρωποι που κερδοσκοπούν με αυτή την αναταραχή. Ζητώ διαπραγμάτευση. Πρέπει να κάνει υποχωρήσεις και ο μέτοχος, κυρίως όμως πρέπει όλοι να είναι ψύχραιμοι. Ήδη ζήτησα από το μέτοχο να προτείνει στους εργαζόμενους χρονικά μεγαλύτερες συμβάσεις κι απ΄ ότι φαίνεται το μελετά. Θέλω κι ο μέτοχος να κάνει υποχωρήσεις. Θέλω να συνεχίσουν να μιλούνε μεταξύ τους. Πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα».

Νωρίτερα χθες το πρωί συνταξιούχοι της ΒΦΛ μ΄ επικεφαλής το Θόδωρο Τσεντεμεΐδη βρέθηκαν στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενημέρωσαν τους βουλευτές Γιώργο Παπαφιλίππου, Τάκη Εμμανουηλίδη. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Όταν η συνάντηση αυτή ήταν προς το τέλος της, έφτασαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ οι εκπρόσωποι όσων εργάζονται, ακόμη και σήμερα στο εργοστάσιο. Για να μην συναντηθούν με τους συνταξιούχους προτίμησαν να περιμένουν στο γραφείο του Κώστα Μορφίδη με κλειστή την πόρτα. Έτσι όταν έφυγαν οι συνταξιούχοι τότε εμφανίστηκαν μπροστά στους βουλευτές Παπαφιλίππου και Εμμανουηλίδη, οι εργαζόμενοι. Οι δύο βουλευτές που είδαν τους δημοσιογράφους να περιμένουν να καλύψουν τη συνάντηση, δήλωσαν ότι αυτή θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Δημιουργήθηκε μια μικρή ένταση, αλλά οι δημοσιογράφοι αποχώρησαν και η συνάντηση έγινε κανονικά.

Στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής μίλησαν χθες και ο Γιώργος Θεοφυλακτίδης και ο Χρήστος Τσιμέρογλου. Θέμα των δηλώσεων και των δύο οι εξελίξεις στη ΒΦΛ.

Ο Γ. Θεοφυλακτίδης εργάζεται στη ΒΦΛ για περίπου 30 χρόνια, παραμένει εργαζόμενος ακόμη και σήμερα. «Μπαίνουμε στο εργοστάσιο από τη δυτική πύλη» είπε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής. Περιέγραψε λειτουργία στο ρελαντί των μονάδων. Καταφέραμε, είπε και κρατήσαμε θειϊκό ζωντανό, τις ημέρες της απεργίας.

Κατά τον Γ. Θεοφυλακτίδη πρόσφατα έγινε φόρτωση 10.000 τόνων λιπάσματος. Όπως είπε είναι θέμα χρόνου η λειτουργία της μονάδας των νιτρικών, αφού όπως συμπλήρωσε στη μονάδα της αμμωνίας, υπάρχουν εναλλακτικοί εργαζόμενοι.

Ο Γ. Θεοφυλακτίδης αποκάλυψε χθες ότι καθένας από αυτούς που εργάζονται στη ΒΦΛ – παλιοί εργαζόμενοι, εποχιακοί και νέοι εργαζόμενοι – πληρώθηκαν πρόσφατα 300 ευρώ μπόνους ταλαιπωρίας, επειδή δηλαδή πήγαιναν στη δουλειά και τις δύσκολες ημέρες της απεργίας.

Αμέσως μετά μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ο Χρήστος Τσιμέρογλου, που ήταν ιδιαίτερα δυναμικός στην κριτική προς κάθε κατεύθυνση, υποστηρίζοντας όσους είναι σε κινητοποίηση στο εργοστάσιο. «Υπάρχουν προβοκάτσιες σε βάρος των εργαζομένων μας. Αυτοί που προσελήφθησαν τώρα θέλουν ένα χρόνο εκπαίδευση, για ν΄ αναλάβουν τα καθήκοντά τους» είπε. Για το επεισόδιο στο δικαστικό μέγαρο, την περασμένη εβδομάδα, κατηγόρησε αυτόν που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, ότι προκάλεσε το επεισόδιο. Ο κ. Τσιμέρογλου είπε ότι όλοι δέχτηκαν τις μειώσεις μισθών που πρότεινε η εταιρία, εννοώντας ότι ο λόγος των κινητοποιήσεων δεν έχει σχέση με το πόσα χρήματα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι, αλλά με τις συμβάσεις που είναι σύντομες και προτείνονται στους μόνιμους εργαζόμενους.

Αυτοί που είναι έξω από το εργοστάσιο, έχουν την ενότητα και την παλικαριά, είπε κλείνοντας ο Χρ. Τσιμέρογλου.

 

Διαβάστε επίσης