• 3 Μαΐου 2024,

Ανακοινώσεις Ποτόλια, Συμπαράταξης Πολιτών για τον -υπό συζήτηση- προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας

 Ανακοινώσεις Ποτόλια, Συμπαράταξης Πολιτών για τον -υπό συζήτηση- προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλας

Δυστυχώς μετά από 10 συνεχόμενα χρόνια παρουσίας μας στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας για πρώτη φορά απουσιάζουμε από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Όπως είναι γνωστό εδώ και 25 μέρες λάβαμε την απόφαση να απέχουμε από όλες τις συνεδριάσεις δημοτικών και διοικητικών συμβουλίων του δήμου Καβάλας.

Ως ένας από τους τελευταίους τρόπους αντίδρασής μας απέναντι στον εμπαιγμό του δημάρχου κ. Μουριάδη που δεν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι μας χαρακτηρίζει η συνέπεια, άγνωστη λέξη για κάποιους, και δεν κάνουμε άλλα από αυτά που αποφασίζουμε, θα συνεχίσουμε να απέχουμε μέχρι να εφαρμόσει ο δήμαρχος Καβάλας τις αποφάσεις που έχουμε πάρει εδώ και μήνες. Να ανακαλέσει την έφεση που έχει ασκήσει εις βάρος των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η αποχή μας όμως από τις συνεδριάσεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα μπούμε σε «καραντίνα». Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα, να προτείνουμε και να ασκούμε έλεγχο και κριτική πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του δήμου και των συνδημοτών μας.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η σημερινή δημοτική αρχή διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά δεν είναι πραγματικός, δεν είναι διεκδικητικός, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Στην ίδια ακριβώς πορεία όπως συνέβαινε και επί θητείας της δημάρχου Δ. Τσανάκα.

Από τα 57 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίζονται ως έσοδα αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο τα 20 εκατομμύρια των τακτικών εσόδων είναι «σίγουρα». Για άλλη μια φορά, φυσικά, τα έκτακτα έσοδα, οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις και οι εισπράξεις από απαιτήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών υπερεκτιμούνται.

Άλλωστε και ο περσινός προϋπολογισμός ήταν της ίδιας λογικής αφού τότε είχαν προϋπολογιστεί 65 εκατ. ευρώ ενώ τελικά στα έσοδα για το 2020 δεν θα ξεπεράσουμε τα 45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Καβάλας. Απόδειξη της αναποτελεσματικότητας της σημερινής δημοτικής αρχής είναι και οι συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού αφού για το 2020 έφτασαν συνολικά τις 24 στον αριθμό (δύο αναμορφώσεις ανά μήνα).

Η ενίσχυση και στήριξη των κοινωνικών δομών και μάλιστα σε καιρό πανδημίας και οικονομικής κρίσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για έναν ανθρωποκεντρικό και σύγχρονο δήμο. Αντί για αυτό η διοίκηση Μουριάδη επιλέγει τη μείωση των προϋπολογισθέντων ποσών για τις δομές αυτές. Ενώ η μικρή αύξηση στα χρηματικά βοηθήματα σε απόρους δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας και πρέπει τα ποσά να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας είναι η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δρόμοι όπως και το κυκλοφοριακό. Παρόλα αυτά όμως διαπιστώνουμε να διατίθενται ελάχιστα ποσά για ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και οδοσήμανση. Ενώ δεν προβλέπεται δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου της πόλης.

Επίσης, είναι ελάχιστα τα ποσά για ανανεώσεις, αναβαθμίσεις, συντηρήσεις χώρων πρασίνου όπως και για επέκταση και συντήρηση δικτύων οδικού φωτισμού. Για άλλη μια χρονιά απουσιάζει η εκτέλεση μικρών αναπτυξιακών έργων μέσα από  έργα αυτεπιστασίας που αποδεδειγμένα είναι ποιοτικότερα και οικονομικότερα.

Είναι θετικό ότι προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου, επιτέλους, δημοτικού κυνοκομείου αλλά δυστυχώς απουσιάζουν δράσεις ενημέρωσης προς την κοινωνία που αφορούν ζητήματα για τα αδέσποτα ζώα όπως η νομοθεσία, η υιοθεσία, η αποτροπή εγκατάλειψης οικόσιτων ζώων συντροφιάς κτλ. Θεωρούμε, επίσης, ότι η μικρή αύξηση του ποσού για τις στειρώσεις δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Να θυμόμαστε πως και η αντιμετώπισή μας απέναντι στα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα είναι καθρέφτης του πολιτισμού μας.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε την απουσία μελετών για έργα προστασίας του δήμου Καβάλας από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής π.χ. μελέτη προστασίας της παράκτιας ζώνης, μελέτη προστασίας και κατασκευής δικτύου πυροπροστασίας-πυρόσβεσης για το περιαστικό πράσινο και τα δάση του δήμου κ.α.

Ενώ για το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν προβλέπονται ποσά για δράσεις ενημέρωσης των δημοτών μας και ενέργειες που σχετίζονται με την ανακύκλωση(π.χ. τοποθέτηση καφέ κάδων για την κομποστοποίηση).

Ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε ουσιαστικά το ποσοστό της ανακύκλωσης(δεν ξεπερνά σήμερα ούτε το 10%) και να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την προστασία του περιβάλλοντός αλλά και τη μείωση κόστους που βαραίνει τις τσέπες των Καβαλιωτών.

Για ακόμη μια χρονιά δεν προβλέπεται η διαχείριση της λυματολάσπης αλλά και η λειτουργία του φυτωρίου – θερμοκηπίου του δήμου Καβάλας.

Ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν διεκδικεί έσοδα που όφειλε να αποδώσει το κράτος τα οποία παρακρατήθηκαν την περίοδο των μνημονίων και δεν έχουν αποδοθεί ως σήμερα στους δήμους της χώρας μας. Δεν διεκδικεί γενναία έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν λόγω υγειονομικής κρίσης αφού μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί μόνο 200 εκατ. ευρώ από τα 4 δις που ζήτησε η ΚΕΔΕ για όλους τους δήμους.

Δεν διεκδικεί ακίνητη περιουσία για να την αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας όπως η παραχώρηση: του 19% του παλιού Νοσοκομείου, των παλιών δικαστηρίων για τη δημιουργία π.χ. δημοτικής πινακοθήκης, της χερσαίας ζώνης του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος» κλπ.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά στο ίδιο έργο θεατές. Ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός με γραφειοκρατικό αποτύπωμα χωρίς δυναμικές προοπτικές που να διαγράφουν στο βάθος αναπτυξιακούς στόχους.

Ένας προϋπολογισμός χωρίς όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό που θα απαλλάξει επιτέλους την Καβάλα από τα μικροπολιτικά συμφέροντα, τα φθηνά επικοινωνιακά σόου και τη μίζερη «λάμψη».

Οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες αξίζουμε μία καλύτερη ζωή, πιο ανθρώπινη και πιο ποιοτική. Δεν αρκούν όμως μόνο οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας αλλά χρειαζόμαστε και ανθρώπους με όραμα, με γνώσεις-ικανότητες και κυρίως ισχυρή θέληση για αλλαγή. Όπως έχει γράψει και ο Nelson Mandela: «Όραμα χωρίς δράση είναι απλά ένα όνειρο. Δράση χωρίς όραμα είναι χάσιμο χρόνου. Όραμα και Δράση μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.»

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Άρης Βέρρος

Νίκος Μουρτασάγας

Σωτήρης Σωτηριάδης


Στην αρχή της θητείας της η σημερινή διοίκηση, το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες, μας έλεγε ότι την πρώτη χρονιά θα προσαρμοστεί στα υπάρχοντα δεδομένα και από την επόμενη θα φανεί η πολιτική της μέσα από τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Μελετώντας τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων διοικήσεων και αυτούς της σημερινής διοίκησης, διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης από πού εισπράττονται τα χρήματα και πού πηγαίνουν.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους πόρους που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την Τοπική Διοίκηση, οι Δήμοι παίρνουν όλο και λιγότερα.

Ακόμη και τώρα με το πρόβλημα της πανδημίας και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των δήμων, που τα βιώνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, καμία αναφορά δε γίνεται για αύξηση της επιχορήγησης, αλλά ούτε για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων εσόδων των προηγουμένων ετών.

Και στον προϋπολογισμό του 2021 διαπιστώνουμε, σε ότι αφορά τα έσοδα του Δήμου, το 35% είναι κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 65% προέρχεται από τους δημότες με φόρους, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ.

Γι αυτό η απέλπιδα αντιλαϊκή προσπάθεια του δήμου να εισπράξει από τους δημότες οφειλές παρελθόντων ετών, να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ κτλ. Τα έσοδα από μεγάλες επιχειρήσεις είναι μηδαμινά, ενώ συγχρόνως γίνονται μειώσεις ανταποδοτικών τελών καθαριότητας στις μεγάλες ιδιοκτησίες. Τα μεγάλα ξενοδοχεία με το τέλος παρεπιδημούντων δίνουν πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες εταιρείες. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν καλύπτει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων του Δήμου. Είναι σκάνδαλο η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους, να τους αναγκάζει να προσλάβουν προσωπικό χωρίς να μεταφέρει σε αυτούς αντίστοιχους πόρους.

Σε ότι αφορά τα έξοδα για ακόμα μια χρονιά, ο Δήμος σχεδιάζει να δαπανήσει ελάχιστα για τις λαϊκές ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα προϋπολογιζόμενα έξοδα είναι της τάξης των 57,3 εκ. €, αυτά που τελικά δαπανώνται βάση των ισολογισμών δεν είναι ούτε τα μισά (25,3  εκ. €).

Δίνονται μεγάλα ποσά σε ιδιωτικές εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες του δήμου που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Προβλέπονται ελάχιστα χρήματα  για συλλόγους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, για καλλιτεχνικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες του δήμου.

Αν η Λαϊκή Συσπείρωση που το ΚΚΕ στηρίζει ήταν δημοτική αρχή θα χάραζε φιλολαϊκή γραμμή σε σύγκρουση με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και παρά τις νομικές δυσκολίες θα μπορούσε να βρει χαραμάδες για να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, τη νεολαία.

Θα αγωνιζόταν για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις λαϊκής διεκδίκησης, για να κατοχυρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου κάποιες αναγκαίες για τη ζωή τους κατακτήσεις. Παράδειγμα με γενική μείωση των δημοτικών τελών και όχι με τις αυξήσεις φωτιά του 45% που επέβαλε η διοίκηση στην αρχή της θητείας της και τις μειώσεις κοροϊδία του 5% που αποφάσισε πρόσφατα.

Για τη Λ.Σ. οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους αποτελούν προτεραιότητα. Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα υποταγής ή εναντίωσης στη κεντρική πολιτική, προσαρμογής ή μαχητικής διεκδίκησης για τα λαϊκά συμφέροντα.

Καταψηφίζουμε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2021 και διεκδικούμε:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
  • Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το κράτος στους δήμους, να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι.
  • Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων των πολιτών προς τους δήμους.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου (“Καλλικράτης”, “Κλεισθένης”, μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι…) που κατευθύνουν τους δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

Η κινητοποίηση του λαού και η κοινωνική δυναμική του αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα, προκειμένου να έχει επιτυχία στις διεκδικήσεις του, να υποχρεώνει τους κυβερνώντες να αποδίδουν στους δήμους όσα δικαιούνται.

Καβάλα 29-12-2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

(ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης