Αναμένουν την Τριμερή

 Αναμένουν την Τριμερή

Κατατέθηκε χθες στο Υπουργείο Εργασίας αίτημα τριμερούς συνάντησης. Το αίτημα κατατέθηκε από το σωματείο των εργαζομένων στη ΒΦΛ, αναμένεται να ικανοποιηθεί άμεσα. Ίσως κι εντός της εβδομάδας. Η συνάντηση Υπουργείου- εταιρίας και εργαζόμενων θα γίνει εκτός απροόπτου στην Αθήνα.

Λόγω άλλων υποχρεώσεων τους δεν υπήρξαν χθες νέα από τους βουλευτές (δεν γνωρίζουμε αν έγινε η συνάντηση με την κ. Τζάκρη).

Ερώτηση Δ. Καμμένου για τα χρέη της ELFE

Με ημερομηνία 17 Μαΐου ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτριος Καμμένος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη βουλή. Θέμα της οι οφειλές της ELFE – πρώην ΒΦΛ – του Ομίλου Λαυρεντιάδη. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό οικονομικών, πρόκειται δε ν΄ απαντηθεί τις επόμενες ημέρες. Το κείμενο της ερώτησης κάνει λόγο για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ (αναφέρονται στο κείμενο της ερώτησης 100.000.000 Ευρώ), σε σχέση με τις επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Λαυρεντιάδη, δηλαδή τη δημιουργία νέων εταιριών, όπως η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και η PFIC. Η ερώτηση αναφέρει τα ακόλουθα:

Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο στην Καβάλα πριν από περίπου 2 μήνες εμφανίστηκε μία εταιρεία ονόματι ΕΛΑΓΡΙΛΙΠ η οποία απορρόφησε ένα μεγάλος μέρος της δραστηριότητας της ELFE, πρώην ΒΦΛ, του Ομίλου Λαυρεντιάδη, τη μοναδική πλέον παραγωγό λιπασμάτων στην Ελλάδα. Λίγο πριν το τέλος του 2015, ένα fund της αλλοδαπής, επίσης πρωτοεμφανιζόμενο, ονόματι PFIC, ζήτησε και πήρε το δικαίωμα εκμετάλλευσης της δραστηριότητας αλλά και το μηχανολογικό εξοπλισμό. Έτσι όλες οι δραστηριότητες της ELFE μεταβιβάστηκαν στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC με καθόλα νόμιμα τρόπο με την Περιφέρεια μάλιστα Ανατολικής Μακεδονίας να υπογράφει άμεσα τις άδειες αλλαγής φορέα και κτιριακής τροποποίησης. Συμπερασματικά η παλιά ELFE – ΒΦΛ έμεινε με μοναδικό «περιουσιακό στοιχείο» τα χρέη της που φτάνουν τα 240 εκατομ. ευρώ και ακίνητα, τα οποία όμως δεν έχουν καμιά ουσιαστικά αξία προς τράπεζες και προμηθευτές και οι νέες εταιρείες να κάνουν «μία νέα αρχή», προσποιούμενες ότι δεν έχουν ιδέα για τα χρέη που δημιούργησε η παλιά εταιρεία. Πρέπει να επισημανθεί ότι η ELFE είναι μεγαλοοφειλέτης της ΔΕΠΑ με περίπου 100 εκατομμύρια και το κυριότερο, η ΔΕΠΑ είναι μέτοχος της εταιρείας έναντι παλαιότερων χρεών ενώ το Δημόσιο ελέγχει αμέσως ή εμμέσως πάνω από το 70% της ΔΕΠΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. υπουργέ,

-Έχει γίνει σχετική καταγγελία βάσει των δημοσιευμάτων που αφορούν την ELFE; Έχει πράγματι γίνει μεταβίβαση όλων των δραστηριοτήτων της ELFE στις πρωτοεμφανιζόμενες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC που θα ξεκινήσουν τη λειτουργίας τους απαλλαγμένες από τα παλιά υπέρογκα χρέη της ELFE; Σε τι χρόνο δόθηκαν οι σχετικές άδειες αλλαγής και κτιριακής τροποποίησης από την Περιφέρεια;

-Πως προτίθεσθε να διασφαλίσετε τα συμφέροντα του Δημοσίου δεδομένου ότι η ELFE είναι μεγαλοοφειλέτης της ΔΕΠΑ με περίπου 100 εκατομμύρια; Τι θα συμβεί αν η ELFE κηρύξει πτώχευση συνεχίζοντας στην ουσία τη λειτουργία της μέσω των ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC;

 

 

 

Διαβάστε επίσης