«ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ»
Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε την Τρίτη 10 Ιουνίου η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών «Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και Λοιπές Διατάξεις».
Η κυρία Δεληκάρη επισήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός αυστηρότερου πλαισίου στην οδική ασφάλεια, καθώς η χώρα μας πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο κάθε χρόνο, με πολύ σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.
Παράλληλα ο νέος Κώδικας καλύπτει ζητήματα και κενά που δεν υπάρχουν στον ισχύοντα. Τόνισε πως χρειάζεται η εμπέδωση της οδικής ασφάλειας πρέπει να εκκινεί από το σχολείο, διαμορφώνοντας μια υπεύθυνη οδηγική κουλτούρα στα παιδιά, τους μελλοντικούς οδηγούς.
Τον σεβασμό στους άλλους χρήστες του οδοστρώματος, πεζούς, ποδηλάτες, αναπήρους, χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων. Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 11 Ιουνίου.
Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Δεληκάρη
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ (εάν είναι ο Κυρανάκης)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Όλες και όλοι μας σ’ αυτήν την αίθουσα συμφωνούμε πως η Οδική Ασφάλεια θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μιας ευρωπαϊκής χώρας, να συνιστά πυλώνα ενός σύγχρονου, πολιτισμένου κράτους.
Στην χώρα μας, δυστυχώς, τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν μία από τις βασικές αιτίες πρόωρων θανάτων και σοβαρών τραυματισμών. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες ζωές χάνονται άδικα στους ελληνικούς δρόμους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 646 συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο το 2023, ενώ 654 το 2022. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο εξαφανίζεται ένα μεγάλο ελληνικό χωριό.
Πίσω από κάθε αριθμό όμως, υπάρχει μια οικογένεια που θρηνεί, μια κοινότητα που πληγώνεται. Πέρα από τους νεκρούς, ας μην ξεχνάμε τους βαριά τραυματίες, τους άνθρωπους που από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή τους μεταβάλλεται ως συνέπεια των τροχαίων ατυχημάτων.
Σε αυτό ακριβώς πλαίσιο, η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός νέου, εκσυγχρονισμένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κρίνεται άκρως επιτακτική. Ενός Κώδικα που δεν θα λειτουργεί απλώς ως πλαίσιο κυκλοφορίας, αλλά ως εργαλείο πρόληψης, εκπαίδευσης και αποτροπής. Παράλληλα, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για την αυστηροποίηση των ποινών. Όχι από τιμωρητική ή εισπρακτική διάθεση, αλλά από αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
-Παραβίαση του σήματος STOP
-Παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη
-Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης
-Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ – σε κατάσταση μέθης
-Παραβίαση των κανόνων που αφορούν διέλευση από σιδηροδρομικές διαβάσεις
Είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα των οποίων η αντιμετώπιση χρήζει αναβάθμισης της ποινικής αντιμετώπισης, ιδίως όταν συνοδεύονται από θανατηφόρο τραυματισμό.
Οι παραβάτες δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τις ζωές τους, αλλά και εκείνες των υπολοίπων χρηστών των αυτοκινητοδρόμων, των πεζών, των ποδηλατιστών, όσων επιβαίνουν σε προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα (π.χ. πατίνια), και των οδηγών αυτοκινήτων.
Όμως πέρα από την ψήφιση και την εφαρμογή ενός νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό:
Οφείλουμε να ασχοληθούμε ως Πολιτεία ακόμη πιο εντατικά και μεθοδικά στο εξής τρίπτυχο:
- Πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων με αναβάθμιση των υποδομών. Αναφέρομαι σε δρόμους που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, διαγράμμιση, νησίδες, φωτισμό, προειδοποιητικές πινακίδες, ανακλαστήρες οδοστρώματος, μειωτές ταχύτητας. Τόσο στα εθνικά οδικά δίκτυα, όσο και στο αστικό περιβάλλον. Και φυσικά με άνετα – κατά το δυνατόν – πεζοδρόμια.
- Διδασκαλία και εμπέδωση των κανόνων καλής οδηγικής συμπεριφοράς στους μελλοντικούς οδηγούς ήδη από το σχολείο. Τα παιδιά μας πρέπει να διδάσκονται τις βασικές αρχές της οδικής κυκλοφορίας: τον σεβασμό στον πεζό, τον ποδηλάτη, τον ανάπηρο συμπολίτη μας. Υπάρχουν δράσεις που πραγματοποιούνται, αλλά πού πρέπει να εντατικοποιηθούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, η εκπαίδευση των νέων οδηγών οφείλει να εμπλουτιστεί με πραγματικά σενάρια, ψυχολογική αξιολόγηση, αλλά και συνεχή επανεκπαίδευση.
- Τέλος, η επιβολή ακόμη πιο αυστηρών ποινών για σοβαρές παραβάσεις, όπως η επικίνδυνη οδήγηση, το αλκοόλ, η εγκατάλειψη θύματος, πρέπει να αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, κάτι που βέβαια βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση να περιλαμβάνεται στον νέο Κώδικα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κανένας Κώδικας από μόνος του δεν θα λύσει με μαγικό τρόπο το πρόβλημα, ούτε θα μειώσει τα τροχαία, εάν η εισαγωγή του δεν συνοδεύεται από την απαρέγκλιτη εφαρμογή του, από τη δίχως εκπτώσεις επιβολή του. Οι έλεγχοι από το έμψυχο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα της Τροχαίας, αλλά η χρήση τεχνικών μέσων, ραντάρ, κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας, πρέπει να είναι εντατικοί, διαρκείς, σαρωτικοί. Να αποδείξουμε ότι η Πολιτεία ασχολείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυστηρότητα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι ύψιστη προτεραιότητά μας.
Το Υπουργείο Μεταφορών – και εσείς προσωπικά κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ – τα λαμβάνει όλα αυτά υπόψιν του στο νομοσχέδιο με γνώμονα την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Πιστεύω πως, εφόσον παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα και, το κυριότερο, να γίνουν οι ελληνικοί δρόμοι, τόσο στις πόλεις όσο και στις εθνικές οδούς ακόμη ασφαλέστεροι. Να κάνουμε όλοι μαζί ένα αποφασιστικό βήμα για τη μείωση του φόρου αίματος στην άσφαλτο κάθε χρόνο.
Χαιρετίζω συνεπώς τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Μεταφορών και υπερψηφίζω τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)
