Dark Mode Light Mode

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

Είναι πολύ θετικό που νέοι άνθρωποι, μαθητές κυρίως, ασχολούνται με τα κοινά. Εδώ η κινητοποίησή σας, για τη «κλιματική αλλαγή», στα βήματα ανάλογων κινητοποιήσεων στην Ευρώπη.

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε, είναι να μη «τσιμπάτε» σε αυτούς που θέλουν να σας οδηγήσουν σε ανάδινα κανάλια αντίδρασης και αντίστασης. Ώστε να μη κινηθεί στο τέλος τίποτε, λογική του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που λέει ότι η ιστορία σταμάτησε, η δράση των λαών και των νέων δε μπορεί να κάνει τίποτε, όλα θα παραμείνουν ως έχουν. Μια άκρως αντιεπιστημονική, ανιστόρητη και επικίνδυνη λογική.

Πανευρωπαϊκά δόθηκε μεγάλη ώθηση από πολλά κέντρα στη κινητοποίηση των νέων για το περιβάλλον. Ωστόσο ο όρος περιβάλλον δεν περιλαμβάνει μόνο τον αέρα, το νερό και το έδαφος, αλλά και ότι άλλο βρίσκεται γύρω μας και επηρεάζει τη ζωή μας. Τέτοιο περιβάλλον είναι και: το σχολικό, από τις κτηριακές υποδομές μέχρι το περιεχόμενο των σπουδών, το εργασιακό όταν ολοκληρώσετε τις σπουδές σας, το οικογενειακό, με τον άνεργο ίσως πατέρα, μητέρα ή αδελφό. Το εργασιακό των γονιών σας, που με ένα χαμηλό μισθό αναγκάζονται να απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι, με ότι αυτό σημαίνει για την οικογένειά. Το περιβάλλον της περίθαλψης που αναγκάζει τους γονείς σας να δαπανούν μεγάλα ποσά για γιατρούς και φάρμακα.

Για σκεφτείτε, αν για ένα από τα παραπάνω «περιβάλλοντα», εκτός από αυτό της μόλυνσης, ξεσηκωνόσασταν, θα βρίσκατε τόση «συμπαράσταση» και «υποστήριξη»;

Ας μείνουμε όμως στη «κλιματική αλλαγή». Όλοι παρακολουθούμε τον πλανήτη μας να αργοπεθαίνει. Παρακολουθούμε με δέος, φόβο και απορία τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους τυφώνες κτλ ψάχνοντας τις αιτίες. Ωστόσο, ένα το κρατούμενο, από τις «καταστροφές», αυτοί που την «πληρώνουν» όπου Γης, με τη ζωή τους και το βιός τους, είναι οι φτωχοί άνθρωποι.

Για όλες αυτές τις καταστροφές, βγήκε διάγνωση: «κλιματική αλλαγή» είναι η αιτία. Τι είναι όμως κλιματική αλλαγή; Μήπως είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο που προκαλεί μια φυσική μεταβλητότητα, λόγω π.χ. της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών, της μετατόπισης του άξονα της Γης, τις εκρήξεις Ηφαιστίων κτλ.; Είναι δηλαδή ένας επιστημονικός όρος που περιγράφει και ερμηνεύει ένα φαινόμενο; Φυσικά και όχι. Πρόκειται για μια αντιεπιστημονική ερμηνεία των καταστροφικών φαινομένων για να μην αποκαλυφθεί ο πραγματικά υπεύθυνος. Στην ίδια κατεύθυνση, του κουκουλώματος της αλήθειας, «βρέθηκε» και ο υπαίτιος, που δεν είναι άλλος από την έλλειψη «περιβαλλοντικής συνείδησης» των απλών ανθρώπων, των καταναλωτών δηλαδή των προϊόντων (στο σύστημα μας-καπιταλισμός- μιλάμε για προϊόντα και όχι για αγαθά που έχει ανάγκη ο άνθρωπος). Ένοχοι είστε εσείς οι νέοι που πρέπει να μάθετε να μην πετάτε το χαρτάκι της τυρόπιτας έξω από το καλάθι. Ένοχοι είναι οι γονείς σας που δεν κάνουν ανακύκλωση και χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Ένοχα είναι τα «καλαμάκια» και τα πλαστικά που πετάνε οι «ασυνείδητοι» στη θάλασσα και όχι τα τάγκερ των εφοπλιστών.

Κουβέντα δε γίνεται για αυτόν που κατέχει τα μέσα παραγωγής. Γι αυτόν που αποφασίζει τι προϊόντα θα παραχθούν, σε τι ποσότητες, πότε και που. Μοναδικός στόχος αυτών των κηφήνων του συστήματος, που κατέχουν τον παγκόσμιο πλούτο σε βάρος των λαών, είναι  το δικό τους καπιταλιστικό ΚΕΡΔΟΣ. Τίποτε άλλο δεν τους ενδιαφέρει, ούτε το περιβάλλον ούτε η καταστροφή του πλανήτη.

Βέβαια σας λένε ότι αν σαν καταναλωτές, ιδιαίτερα εσείς οι νέοι, μάθετε να καταναλώνετε με «φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση», θα υποχρεώσετε τους μεγαλοεργοστασιάρχες μεγαλοϊδιοκτήτες εργοστασίων, αλυσίδων παραγωγής και διακίνησης αγροτικών και λοιπών προϊόντων, να συμπεριφερθούν οικολογικά.

Είναι όμως δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο; Μπορείτε π.χ. να υποχρεώσετε τις μεγάλες χημικές βιομηχανίες στο νομό μας να μη ρυπαίνουν τον αέρα, αφού νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους δίνει τη δυνατότητα με την «εμπορία ρύπων» να «αγοράζουν» καθαρό αέρα από την Αφρική; Μπορείτε να αλλάξετε το νόμο της ΕΕ που θεωρεί το γάλα επτά (7) ημερών…γάλα ημέρας, με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται οι έλληνες μικροί παραγωγοί που βρίσκονται δίπλα μας, που πράγματι παράγουν γάλα ημέρας; Πώς μπορείτε να αλλάξετε το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν χρέη, ότι το έδαφος «φτωχοποιείται» ως αποτέλεσμα των μονοκαλλιεργειών που επιβάλλονται λόγω της υποταγής στο κέρδος από τον έλεγχο των σπόρων που γίνονται από μεγαθήρια πολυεθνικών όπως η «Μονσάντο» κ.λπ.; Πως μπορείτε στο Δήμο μας να κάνετε ανακύκλωση των απορριμμάτων στην πηγή όταν ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και για το Δήμο μας, «υπακούει» στη οδηγία 98/2008 της ΕΕ που θεωρεί τα σκουπίδια εμπόρευμα και προκρίνει τη μηχανική διαλογή σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς να αποκλείει την καύση τους;

Και τι μπορεί να γίνει;

Μήπως λύση είναι ο «εθελοντισμός» και το «όλοι μαζί μπορούμε», χωρίς να αμφισβητηθούν οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα; Είναι δυνατόν να λύσουν το πρόβλημα του περιβάλλοντος οι κύριοι και μοναδικοί υπεύθυνοι για το βιασμό του, αυτοί που κλέβουν τον πλούτο και ρίχνουν κάποια ψίχουλα στους φτωχούς;

 

«Γιατί ένας ελέφαντας είναι δεμένος στο τσίρκο; Δεν μπορεί να λυθεί;»

«Τον έχουν μάθει από μικρό σιγά σιγά». «Τον έχουν δαμάσει»

«Πρέπει να δεχθούμε να ζούμε δαμασμένοι;»

«Μπορεί να λυθεί ο ελέφαντας;»

«Ναι, μπορεί»

«Να γίνουν οι εργάτες σε κάθε χώρα και σε όλο τον κόσμο ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν»

 

Καβάλα 08/10/2019

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μ.Ε.

Προηγούμενο άρθρο

Συνέντευξη τύπου για την 4η Λευκή Νύχτα στην Ελευθερούπολη

Επόμενο άρθρο

Θα αναζητήσουν τράπεζα να λειτουργήσει κατάστημα στις Κρηνίδες (φωτογραφίες)