• 18 Μαΐου 2024,

Ανοίκιαστα μαγαζιά στην αγορά: Η σημερινή κατάσταση δεν είναι τόσο κακή

 Ανοίκιαστα μαγαζιά στην αγορά: Η σημερινή κατάσταση δεν είναι τόσο κακή

Οι καιρικές συνθήκες των προσεχών ημερών δείχνουν να ενισχύουν την όλη ατμόσφαιρα, ικανοποιούν με λίγα λόγια την ανυπομονησία της αγοράς και της επιχειρηματικότητας που περιμένει πως και πως το τέλος του Χειμώνα. Περιμένει την Άνοιξη, κυρίως περιμένει το Καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει μία ακόμη φορά για ευνόητους λόγους. Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι θα βγάλουν τον κόσμο έξω από τα σπίτια του, ειδικά το Καλοκαίρι θα δρομολογήσει την τουριστική κίνηση και σχετική δραστηριότητα. Θα αυξήσει το καταναλωτικό κοινό αφού στους μόνιμους κατοίκους της πόλης και του Νομού θα προστεθούν οι επισκέπτες. Οι τουρίστες.

Στην αγορά σήμερα η κατάσταση δεν είναι και τόσο κακή. Ίσως γιατί στην αρχή της κρίσης (πριν από λίγα χρόνια δηλαδή) ήταν σαφώς χειρότερη. Τα άδεια κι ανοίκιαστα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους υπάρχουν αλλά είναι σαφώς λιγότερα. Πολλά από τα ανοίκιαστα μαγαζιά είναι αρκετά μεγάλα. Γεγονός όχι τυχαίο. Οι δε μεγάλες επενδυτικές προσπάθειες που πάντα υπάρχουν, συνεχίζουν να συναντούν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα. Φέρνουμε ένα παράδειγμα. Σήμερα στην οδό Κουντουριώτου τα άδεια κι ανοίκιαστα καταστήματα είναι ένα ή δύο. Το Καλοκαίρι του 2014 (σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Πρωινής) ήταν 7. Ίδια είναι η εικόνα στους περισσότερους εμπορικούς δρόμους. Άδεια μαγαζιά υπάρχουν σχεδόν παντού αλλά δεν είναι πολλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα άδεια κι ανοίκιαστα μαγαζιά βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση καιρό. Ίσως και χρόνια. Ο λόγος ίσως είναι και τα ενοίκια τους που δεν λένε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της νέας εποχής.

Η πρόσφατη έρευνα της Πρωινής στην αγορά έδειξε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Στο τμήμα της Βενιζέλου από το σχολείο του Άη Γιάννη έως την οδό Δαγκλή ξεχωρίζει το εδώ και λίγους μήνες άδειο το μεγάλο κατάστημα στη γωνία της Βότση. Υπήρξαν φήμες για την ενοικίαση του αλλά αυτό παραμένει άδειο. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν λίγα ακόμη ανοίκιαστα, λιγότερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στην οδό Βενιζέλου από Δαγκλή έως Δημοτικό Κήπο τα άδεια μαγαζιά μειώθηκαν θεαματικά. Το ίδιο ισχύει και στο υπόλοιπο τμήμα της Βενιζέλου.

Λίγα τα ανοίκιαστα (ίσως μόνο ένα) στην Κουντουριώτου. Και για αυτό υπήρξαν ενδιαφερόμενοι αλλά μένει άδειο. Στον Άγιο Νικόλαο η κατάσταση δεν άλλαξε αν και αρχές του έτους έκλεισε επιχείρηση στην οδό Ύδρας. Στο τέλος Γενάρη έκλεισε και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά στο μεταξύ επαναλειτούργησε το περίπτερο στην οδό Δοϊράνης. Στην αρχή της οδού Ομονοίας ετοιμάζεται ισόγειο δικηγορικό γραφείο. Κάτι που δεν είναι συνηθισμένο. Στο «κέντρο» της Ομόνοιας υπάρχουν 3 μικρά καταστήματα ανοίκιαστα κι άλλα δύο στα οποία ετοιμάζονται να λειτουργήσουν νέες επιχειρήσεις.  Δεν άλλαξαν τα δεδομένα στο «τέλος» της Ομόνοιας, από την Αστυνομία ως την εκκλησία του Αγίου Παύλου. Στους πεζόδρομους τα άδεια μαγαζιά είναι σαφώς λιγότερα. Δύο στην Μεγάλου Αλεξάνδρου, κανένα πλησίον της πλατείας Καπνεργάτη (οδός Αβέρωφ), κανένα σε Παύλου Μελά και Κ. Παλαμά. Στην Φιλελλήνων υπάρχει άδειο το κατάστημα της πρώην Eurobank και φυσικά το «τετράγωνο» Αθανασίου. Τέλος στην οδό Ερυθρού Σταυρού ετοιμάζεται Take away καφέ ενώ στην είσοδο της πόλης από την οδό 7ης Μεραρχίας λειτούργησε παρόμοια επιχείρηση πρόσφατα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης