Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας πραγματοποίησε στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης, το Σάββατο, ενημερωτική εκδήλωση για τις εξετάσεις που σώζουν ζωές. Θέμα της εκδήλωσης η πρόληψη του καρκίνου, μέσω της μαστογραφίας, του τέστ Παπανικολάου, της κολονοσκόπησης και του προστατικού αντιγόνου – δακτυλική εξέταση.
Στην εκδήλωση μίλησαν 4 γιατροί. Δύο του νοσοκομείου Καβάλας και δύο ιδιώτες. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική, αν και όλοι θα περίμεναν ασφυκτικά γεμάτη την αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Αποδείχθηκε ωστόσο, αυτό που ήδη γνωρίζουμε, η πρόληψη δηλαδή, ακόμα και σε προβλήματα καρκίνου, δεν φαίνεται να είναι κάτι που ευαισθητοποιεί το κοινό.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης. Ενδιαφέρον είχε η διαδικασία του διαλόγου αμέσως μετά από κάθε εισήγηση, όπου το κοινό έθετε διάφορες ερωτήσεις στους γιατρούς.
«Στόχος της εκδήλωσής μας είναι η ευαισθητοποιήσεις σε θέματα πρόληψης», είπε ο Ξ. Κροκίδης. Μίλησε για 28.000 θανάτους εξαιτίας του καρκίνου στη Ελλάδα. Παρέπεμψε τους παρευρισκόμενους στον ευρωπαϊκό κώδικα κατά του καρκίνου, σε 12 συμβουλές για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου, οι οποίες βρίσκονταν γραμμένες σε έντυπο που μοιράστηκε στην αίθουσα.
Για την πρόληψη και ειδικότερα για τις προληπτικές εξετάσεις στην Ελλάδα, ο κ. Κροκίδης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει κανονικότητα, εννοώντας ότι αυτές οι προληπτικές εξετάσεις ούτε διαφημίζονται, όπως θα έπρεπε, ούτε υποστηρίζονται από το κράτος, όπως θα έπρεπε και τελικά δεν γίνονται μαζικά, όπως επίσης θα έπρεπε. Παρόλα αυτά ανέφερε, το Νοσοκομείο Καβάλας κάνει 6.500 μαστογραφίες το χρόνο.
Για τη μαστογραφία μίλησε η πρώτη ομιλήτρια, επιμελήτρια του νοσοκομείου Καβάλας, Ακτινολόγος Τάνια Λώτη, η οποία είπε ότι, καρκίνο μαστού παρουσιάζει σε μικρό ποσοστό, ακόμα και ο ανδρικός πληθυσμός. Μέσω των προληπτικών μαστογραφιών είπε επιτυγχάνεται η διαδικασία της πρόληψης, με αποτέλεσμα τα νούμερα στατιστικά να έχουν πτωτική πορεία. Κάλεσε τις γυναίκες να μη φοβούνται την μαστογραφία, παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα ραντεβού στο νοσοκομείο Καβάλας, για μαστογραφία, δεν είναι και τόσο γρήγορα.
Η Μαρία Αποστολίδου, κυτταρολόγος, επικουρική επιμελήτρια του νοσοκομείου, μίλησε για το τεστ Παπανικολάου. Ζήτησε οι γυναίκες να το κάνουν μία φορά το χρόνο. Είπε επίσης ότι στο νοσοκομείο Καβάλας, γίνεται τεστ με τη μέθοδο της υγρής φάσης, η οποία είναι αξιόπιστη, σε ποσοστό περίπου 90%.
Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την πρόληψη μέσω της κολονοσκόπησης, μίλησε ο Γιώργος Τσαρούχας, γαστρεντερολόγος. Χαρακτήρισε την κολονοσκόπηση παρεξηγημένη εξέταση, που πάντως προλαβαίνει τον καρκίνο σε ποσοστό 70 – 80%. Στην Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά, μία κολονοσκόπηση είναι η πιο φτηνή σε σχέση με το κόστος της στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.
Τελευταίος μίλησε ο Σταύρος Δεϊμερτζόγλου, χειρουργός, ουρολόγος, ανδρολόγος, αναλύοντας το θέμα του προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη, τη δαχτυλική εξέταση κ.λ.π.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, η Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Άννα Γιοβανιού, αλλά κι ο Πρόεδρος των Αγροτών του Δήμου Καβάλα Θέμης Καλπακίδης.