• 12 Μαΐου 2024,

Αντιπροσωπεία της ΝΙΚΗΣ Καβάλας στον Αντιπεριφερειάρχη

 Αντιπροσωπεία της ΝΙΚΗΣ Καβάλας στον Αντιπεριφερειάρχη

Την Τετάρτη 13-03-2024 στις 11 το πρωί συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗΣ Καβάλας με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο.

Η συζήτηση αφορούσε διάφορα θέματα και προτάσεις βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ολόκληρου του Νομού καθώς υπήρχαν γραμματείες του κινήματος από τις περιοχές της Καβάλας, της Θάσου, της Χρυσούπολης και της Ελευθερούπολης. Συγκεκριμένα τέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

*Κοινότητα Καβάλας, Κεντρική γραμματεία ΝΙΚΗΣ κ.Δέσποινα Φράγκου*

1. Ενημέρωση για την συμφωνία παραχώρησης του προβλήτα Φίλιππος Β΄του λιμανιού της Καβάλας μεταξύ της κοινοπραξίας International Port Investments Kavala και του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για λιμάνι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τόσο συμπληρωματικά όσο και ανταγωνιστικά προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες μιλούν επίσης για λίαν αυξημένο ενδιαφέρον από τη βουλγαρική πλευρά, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λιμενική υποδομή. Ορισμένοι κύκλοι μιλούν ήδη για νέο, μετά την Αλεξανδρούπολη, νατοϊκό προγεφύρωμα στα Βαλκάνια.

Θέλουμε να μάθουμε εάν ισχύει ακριβώς η παραπάνω συμφωνία, και κατά δεύτερον σε αυτή την συμφωνία πιθανόν να κρύβονται κίνδυνου για την πόλη μας σε μια γειτονική σύρραξη!. Υπάρχουν κανόνες ασφαλείας σε αυτήν την συμφωνία;.

2. Έχει βγει ένα νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει συν τοις άλλοις αλλαγές και στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) που βρίσκονται στη Δράμα. Πρόκειται για δύο Τμήματα της Γεωτεχνικής Σχολής: Το ένα είναι το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το άλλο της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Τα δύο Τμήματα έχουν έδρα τη Δράμα, απ’ όταν ακόμα ανήκαν στο ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης μαζί με άλλα που είχαν έδρα την Καβάλα. Στο διάστημα αυτό μεταφέρθηκαν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και τώρα αναμένεται να φύγουν από εκεί και να ενταχθούν στη δύναμη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, τα δύο Τμήματα της Δράμας, αναμένεται να ενσωματωθούν στο ΔΠΘ και να αποτελέσουν μέρος της δύναμής του, όπως βέβαια και τα πανεπιστημιακά Τμήμα που λειτουργούν στην Καβάλα.

Μήπως υπάρχει κάποια προοπτική να κλείσουν και άλλα τμήματα στα ΤΕΙ Καβάλας; δεν πρέπει να τα προστατέψουμε;. Τέλος ακούστηκε πως το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για την Πανεπιστημιούπολη Καβάλας και αφορούσε την ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών, δόθηκε τελικά στις πανεπιστημιούπολεις Σίνδου (Θεσ/νικης) και Σερρών!.

*Κοινότητα Θάσου, γραμματεία κ. Αντώνης Τάκης*

1. Αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα θέλει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει στην λεκάνη του Πρίνου στην περιοχή της Θάσου η Εnergean Oil & Gas, που έχει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.

Μια τέτοια αποθήκη διοξειδίου πόσο βλαβερή μπορεί να είναι για την περιοχή; και πόσο μπορεί να βλάψει την τουριστική περίοδο του νησιού;. Υπάρχουν πολλά ζητήματα ασφαλείας που πρέπει να έχουμε υπόψιν γιατί είναι δηλητηριώδης αέριο και μια πιθανή διαρροή θα προκαλέσει πολλούς θανάτους!.

Εάν δε, αποθηκευτεί υπογείως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό πρέπει να γίνει για 10.000 χρόνια για να αποτραπούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον!.

2. Ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου της Θάσου: – Υπάρχουν σημεία, όπου έχουν καταρρεύσει γέφυρες εντὀς (Ποταμιά) και εκτός οικισμών (Κάστρο Λιμεναρίων), με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι κάτοικοι και τουρίστες να μετακινηθούν με ασφάλεια.

– Χρειάζεται να γίνουν σοβαρά και μελετημένα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποφύγουμε κάθε 2-3 χρόνια να βλέπουμε αυτοκίνητα να παρασύρονται στην θάλασσα (Λιμενάρια και Ποτός).

– Για να μετακινηθεί ένας κάτοικος Θεολόγου στο Λιμένα, πρέπει να διασχίσει 60 χιλιόμετρα (Θεολόγος-Ποτός 10 χλμ, Ποτός-Λιμένα 50 χλμ, δηλαδή το μισό γύρο της Θάσου), που αντιστοιχεί στην απόσταση Κεραμωτή-Ξάνθη!

– Είναι επιτακτική η κατασκευή περιφερειακού δρόμου στο χωριό Παναγία.

– Τακτική επίβλεψη της κατάστασης των δρόμων και άμεση διόρθωση ζημιών τους.

3. Βελτίωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ εντός και εκτός τουριστικής περιόδου:

– Τους χειμερινούς μήνες καταργούνται τα δρομολόγια που κάνουν το γύρο του νησιού, με αποτέλεσμα στο μισό νησί οι κάτοικοι να είναι αποκλεισμένοι (Κοίνυρα, Θυμωνιά, Αστρίς) ἠ σχεδόν αποκλεισμένοι (Ποταμιά, Ποτός και Θεολόγο), εκτός εάν έχουν ιδιωτικό μέσω μεταφοράς.

– Απουσία δρομολογίου από και προς το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου μετά την τουριστική περιόδου, δυσκολεύοντας την μετἀβαση σε άτομα χωρίς δικό τους μέσο που έχουν την ψυχική ανάγκη να το επισκεφτούν, παρ’ όλο που το Μοναστήρι είναι τουριστικό και πνευματικό προορισμό όλο το χρόνο.

– Στον Θεολόγο, τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ σταματούν στην αρχή του χωριού (λόγω αυξημένης κίνησης στους δρόμους του χωριού και δυσκολία να κάνει στάση το λεωφορείο), αναγκάζοντας ηλικιωμένους κατοίκους να μεταβούν πεζοί κάποιες φορές με σακούλες και βαριά αντικείμενα που ψώνισαν ακόμα και ένα χιλιόμετρο μέχρι να φτάσουν στα σπίτια τους.

*Κοινότητα Ελευθερούπολης, γραμματεία κ. Αναστασία Μαστορή*

1. Αξιοποίηση και εκμετάλλευση της γεωθερμίας των Ελευθερών με σκοπό τη δημιουργία ωφέλιμων δομών για τους πολίτες που θα είναι για τον Δήμο ανταποδοτικές (π.χ. κολυμβητήριο, του οποίου το κόστος λειτουργίας θα είναι πολύ μικρότερο το χειμώνα, αφού οι θερμές πηγές μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη θέρμανση με μηδέν καύσιμα).

2. Υποστελέχωση Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης. Έλλειψη ειδικοτήτων κυρίως σε γυναικολόγο-μαιευτήρα, παιδίατρο, καρδιολόγο και ακτινολόγο.

3. Καθαρισμός δασικών περιοχών που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, στο πλαίσιο κατά βάση του εθελοντισμού, σε συνεργασία με φορείς του Δήμου, το Δασαρχείο και μαθητές Σχολικών Μονάδων Γυμνασίου και Λυκείου.

*Κοινότητα Χρυσούπολης, γραμματεία κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος-Αθανάσιος Φεσατίδης*

1. Ηλιακό πάρκο Η δημιουργία του ηλιακού πάρκου στην Λεκάνη αναμένεται να επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας που με τη σειρά της θα επιφέρει ξηρασία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής της πατάτας στην περιοχή.

Το πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 1500 m², τη στιγμή που ο διαθέσιμος χώρος για βοσκοτόπια είναι 800 m², ο οποίος αναμένεται να μειωθεί περεταίρω. Με λίγα λόγια οι δύο κύριες δραστηριότητες των κατοίκων, που αφορούν τη γεωργία και τη κτηνοτροφία θα καταστραφούν με κίνδυνο να ερημώσει το χωριό. Ήδη πολλά γύρω χωριά και ο Δήμος Νέστου αντιδρούν σε αυτό το έργο.

2. Η Δομή του Κέντρου Υγείας

Υπάρχει τρομερή έλλειψη σε προσωπικό. Συγκεκριμένα δεν υπάρχουν πληρώματα για τι μοναδικό ασθενοφόρο που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας. Η προβληματική κατάσταση αντιμετωπίζεται κατά κάποιον τρόπο με στρατεύσιμους, δηλαδή με προσωπικό που στέλνει ο ελληνικός στρατός .

Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στις ειδικότητες των ιατρών, με αποτέλεσμα να καταγράφονται παράπονα από πολίτες του Δήμου, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα λόγω κόστους.

3. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης

Υπάρχει έλλειψη πάρκινγκ λόγω αυξημένης κυκλοφορίας. Σε δύο τρία σημεία της πόλης προτείνεται η τοποθέτηση σηματοδοτών για ρύθμιση της κυκλοφορίας. Το οδόστρωμα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, εξαιτίας τεχνικών έργων κατά το παρελθόν, πλην των κεντρικών δρόμων και έχουν σημειωθεί ζημιές σε αυτοκίνητα από τις λακκούβες.

Τέλος προτείνεται η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου διαστάσεων γηπέδου Χειροσφαίρισης ( Χάντμπωλ) κοντά στο 2ο Γυμνάσιο , ώστε να εξυπηρετηθεί το σχολείο για τις ανάγκες των μαθητών και να μπορέσει να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο άθλημα στην πόλη.

Για τη ΝΙΚΗ Καβάλας

ο υπεύθυνος,

Δημήτρης Τσελεπόνης

και η Συντονιστική Επιτροπή

Διαβάστε επίσης