• 12 Μαΐου 2024,

Αόριστη απάντηση για τα μέτρα νιτρορύπανσης

 Αόριστη απάντηση για τα μέτρα νιτρορύπανσης

Ο βουλευτής ΝΔ Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης κατέθεσε το Σεπτέμβρη ερώτηση, την οποία απεύθυνε σε τρία διαφορετικά υπουργεία, με θέμα την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης. Η ερώτηση του βουλευτή Δράμας παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς αναφέρεται σε πρόβλημα νιτρορύπανσης που ως γνωστό υπάρχει στα Τενάγη των Φιλίππων.

Με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου απάντησε στην ερώτηση Κυριαζίδη ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Η υπουργική απάντηση είναι αόριστη. Αναφέρεται σε δράσεις που δρομολογούνται και θα γίνουν. Αν και το πρόβλημα, όπως γνωρίζουμε από τους αυξημένους δείκτες νιτρικών στο νερό του Ζυγού, είναι υπαρκτό. Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει ότι:

«Όσον αφορά στην περιοχή της Καβάλας, σημειώνεται ότι το σύνολο σχεδόν των καλλιεργούμενων εκτάσεων της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, περιλαμβάνεται στη ζώνη ευπρόσβλητη από νιτρορύπανση, εντασσόμενη στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αγγίτη. Μια ζώνη που έχει χαρακτηρισθεί ως τέτοια με απόφαση του Απριλίου 2013.

Όσον αφορά στη λήψη μέτρων περιορισμού της χρήσης νιτρικών λιπασμάτων, το υπουργείο έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

Στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού έργου που έχει ήδη ανατεθεί και θα παραδοθεί έως τον Απρίλιο του 2018, θα συνταχθούν προγράμματα δράσης γι’ αυτές τις ζώνες. Θα προβλέπονται μέτρα για τη μείωση της νιτρορύπανσης τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για τους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο υπομέτρου άλλου προγράμματος του υπουργείου, περιλαμβάνεται η γεωργο-περιβαλλοντική δράση που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιοχές αλλά και σε σημαντικούς υγρότοπους της χώρας.

Οι δεσμεύσεις που καλούνται να εφαρμόσουν οι παραγωγοί στο πλαίσιο δράσης, λαμβάνοντας σχετική αποζημίωση ως ενίσχυση, είναι τέσσερις μεταξύ των οποίων αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόμενης έκτασης».

 

 

Διαβάστε επίσης