Το βραβείο Πούλιτζερ «κίτρινης πένας» στον κ. Θεοδωρίδη .
Την δόξα του εξ Ουγγαρίας ορμώμενου, μιας και ο λόγος για την Βουδαπέστη, Τζόζεφ Πούλιτζερ ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του «κιτρινισμού», εζήλωσε όπως φαίνεται ο δικός μας Θ. Θεοδωρίδης και βάλθηκε να θέσει εαυτόν στην λίστα υποψηφιοτήτων του διάσημου βραβείου για την φετινή χρονιά.
Χωρίς να μπει στον κόπο να διαβάσει την ανάρτηση μου , άλλωστε η «σοβαρότητα» του δεν του επιτρέπει τοιούτου είδους παρεκτροπές, σχολιάζει αυτήν μέσα από ότι έχει πληροφορηθεί από ανάρτηση τοπικού μέσου και τα σχόλια που την συνοδεύουν. Ούτε όμως και τις πληροφορίες που άντλησε από τα σχόλια αυτά (1,5 εκ. τουρίστες αντί 3,5 εκ. τουρίστες) δεν φρόντισε να τις μεταφέρει αυτούσιες ώστε να διατηρήσει για τον εαυτό του έστω ένα ίχνος αξιοπιστίας .
Στην πραγματικότητα και με αφορμή το ότι βρέθηκα με την οικογένεια μου για τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Βουδαπέστη , ανήρτησα μια δημοσίευση με την οποία ευχόμουν χρόνια πολλά σε όλους και κυρίως στους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονταν τα Χριστούγεννα , με ιδιαίτερη μνεία στους υπαλλήλους της Δημωφέλεια που είτε στο φρούριο , είτε οπουδήποτε αλλού προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες αυτές. Μετέφερα δε την προσωπική μου εμπειρία ότι στην Βουδαπέστη όχι μόνο δεν είναι ανοιχτά τα μουσεία αλλά ακόμη και στο προεδρικό μέγαρο απουσιάζει και η φρουρά κάνοντας σύγκριση με τους δικούς μας τσολιάδες στην Αθήνα.
Αν για τον κ. Θεοδωρίδη ή για οποιονδήποτε άλλον, αυτό αποτελεί από την πλευρά μου προσπάθεια σύγκρισης του τουριστικού προορισμού Βουδαπέστη με τον τουριστικό προορισμό Καβάλα (γιατί άραγε όχι με την Αθήνα;) και επιθυμούν να μιλήσουν με την γλώσσα των αριθμών, παρά το γεγονός ότι δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση , δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχθώ την πρόκληση του.
Η Βουδαπέστη λοιπόν επί συνόλου πληθυσμού 2 εκ. κατοίκων έχει περίπου 4 εκ. διανυκτερεύσεις (κατά τον κ. Θεοδωρίδη) αναλογία επομένως 1:2 και η Καβάλα επί συνόλου 70.000 κατοίκων 320.000 διανυκτερεύσεις αναλογία 1:4 . Άρα με την απλή αριθμητική (του δημοτικού κ. Θεοδωρίδη) η Καβάλα αναλογικά με τον πληθυσμό, έχει το διπλάσιο τουριστικό ρεύμα από την Βουδαπέστη. Όμως ο τουρισμός δεν είναι πλέον μόνο οι αριθμοί , αλλά σήμερα προσμετρείται τόσο η αυθεντικότητα όσο και η ποιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Αν λοιπόν δεχθούμε τους ισχυρισμούς του κ. Θεοδωρίδη τότε ο τουρίστας της Βουδαπέστης διαμένει κατά μέσο όρο 1,1 ημέρα σε αυτήν . Αν λοιπόν σε αυτή την μία ημέρα τα μουσεία είναι κλειστά , το μετρό κατεβάζει ρολά στις 15:30 και τα ανοικτά εστιατόρια τα ψάχνεις με το «τουφέκι» και όταν σταθείς τυχερός πληρώνεις μία περιουσία για να γευματίσεις αξιοπρεπώς, τότε τι είδους εμπειρία αποκτάς και με ποιο τρόπο θα την μεταφέρεις προς τους τρίτους; Σήμερα για όποιον δεν το έχει καταλάβει δεν αρκεί να έχεις να διαχειριστείς έναν υπέροχο από απόψεως κάλλους τουριστικό προορισμό όπως άλλωστε είναι η Βουδαπέστη , αλλά και ας μου επιτρέψει ο κ. Θεοδωρίδης να πω και η Καβάλα , αλλά οφείλεις να σέβεσαι τον επισκέπτη σου και να φροντίζεις ώστε να ικανοποιήσεις στο μέτρο του δυνατού τις προσδοκίες του που τον οδήγησαν στο να σε επιλέξει. Αυτήν λοιπόν την αδήριτη ανάγκη της εποχής μας η οποία αποτελεί επιλογή της διοίκησης και του προσωπικού της Δημωφέλεια , είχε ως σκοπό να εκθειάσει η ανάρτηση μου και όχι βέβαια να προσπαθήσει να συγκρίνει δύο εκ φύσεως ανόμοιους προορισμούς όπως η Καβάλα και η Βουδαπέστη.
Τέλος όσον αφορά τα περί Ινδίας , δεν είχα καμία απαίτηση από τον κ. Θεοδωρίδη να αντιληφθεί την σκοπιμότητα των κινήσεων μας , όμως δεν θα αποφύγω να μπω στον πειρασμό να αναφέρω ότι όποιος πιστεύει ότι μια επένδυση 12.000 Ευρώ ( το οποίο είναι το συνολικό ποσό που δαπανήσαμε μέχρι σήμερα για την διείσδυση μας στην τεράστια αυτή αγορά) η οποία έχει αποφέρει ήδη από την αρχή της την παραγωγή μίας κινηματογραφικής ταινίας και τριών βίντεο κλιπ καθώς και την άφιξη των πρώτων ινδών τουριστών στην περιοχή μας , δεν έχει ήδη πολλαπλώς αποσβεστεί τότε δεν έχει καμία επαφή με την σύγχρονη πραγματικότητα .
Αναστασία Ιωσηφίδου