• 26 Απριλίου 2024,

Από πού προέρχονται οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο- Νέα μείωση εμβολιασμών με Astrazeneca

 Από πού προέρχονται οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο- Νέα μείωση εμβολιασμών με Astrazeneca

Το Νοσοκομείο της Καβάλας πλέον πιέζεται καθώς βρίσκεται στο νέο και τρίτο κύμα της πανδημίας. Αργά αλλά σταθερά τα νούμερα αυξάνονται ενώ υπάρχει σαφής ανησυχία ότι το προσεχές διάστημα θα αυξηθούν κι άλλο.

Οι διοικούντες του νοσηλευτικού ιδρύματος ισχυρίζονται ότι ο Νομός μας επηρεάζεται από την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Αφού η Θεσσαλονίκη είναι ήδη επιβαρυμένη, αυτή η επιβάρυνση θα μεταφερθεί- αργά ή γρήγορα λένε- και στο Νομό Καβάλας.

Στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Kαι για αυτόν τον λόγο περιμένουν κι άλλες δύσκολες μέρες από πλευράς περιστατικών Covid.

Μέχρι πρόσφατα οι νέοι ασθενείς παρέμεναν στην μεγάλη τους πλειοψηφία σπίτι τους. Δεν χρειάζονταν να νοσηλευτούν. Σταδιακά αυτό άρχισε να αλλάζει. Έτσι την 1η Απριλίου οι ασθενείς στην κλινική του Νοσοκομείου ήταν 33 αλλά χθες το πρωί 65.

Νέο θετικό στοιχείο (ίσως μοναδικό) ότι ο χρόνος νοσηλείας τους άλλαξε κι είναι μικρότερος. «Αυτό μας σώζει. Αυτές τις μέρες γίνονται εισαγωγές νέων ασθενών όσα τα εξιτήρια» εξηγούν στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Υπάρχει μάλιστα διακοπή της «συνεργασίας» με το Νοσοκομείο Δράμας απ’ όπου θα γίνονται δεκτά μόνο τα βαριά περιστατικά. Το Νοσοκομείο της Δράμας που δεν διαθέτει πνευμονολογική κλινική είναι στην… πίεση μιας και σχεδόν καθημερινά πρέπει να μεταφέρονται ασθενείς του σε Καβάλα ή Σέρρες. Όμως όπως η Καβάλα έτσι και το Νοσοκομείο των Σερρών είναι αρνητικό στο να νοσηλεύει ασθενείς άλλων νομών αφού τα δικά του περιστατικά είναι αρκετά.

Χθες το πρωί οι 65 ασθενείς με covid του Νοσοκομείου (58 στην κλινική και 7 στη ΜΕΘ) είχαν την ακόλουθη προέλευση: Από το Δήμο Καβάλας οι 19. Από το Δήμο της Θάσου οι 13. Από το Δήμο Παγγαίου οι 10. Από το Δήμο Νέστου 9. Από το Δήμο Δράμας 9 κι οι υπόλοιποι 5 από άλλα σημεία της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αθήνα κτλ). Όσον αφορά την εμβολιαστική διαδικασία, συνεχίζεται με το γνωστό πρόβλημα.

Το εμβόλιο της Astrazeneca δεν το εμπιστεύονται αρκετοί συμπολίτες. Κι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα συγκεκριμένα ραντεβού γίνονταν σε ποσοστό 60%, το ποσοστό αυτό μειώθηκε. Την Τρίτη 20 Απριλίου εμβόλια του Astrazeneca έγιναν 52 ενώ υπάρχει η δυνατότητα 120 την ημέρα.

Αντίθετα τα ραντεβού που «χάνονται» για το εμβόλιο της Pfizer είναι ελάχιστα. Στις περιπτώσεις των αδιάθετων εμβολίων ειδοποιούνται και εμβολιάζονται εκπαιδευτικοί. Αυτό συμβαίνει κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) με τα αδιάθετα της Pfizer.

Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί δέχονται τηλεφωνική ενημέρωση το απόγευμα και πρέπει p.x. σε μία ώρα να είναι στο Νοσοκομείο και να εμβολιαστούν. Εφόσον έχουν τη δυνατότητα αυτό γίνεται. Αν κάποιος δεν μπορεί, τότε καλείται στο τηλέφωνο για να κάνει το εμβόλιο ο επόμενος της σχετικής λίστας.

Διαβάστε επίσης