• 19 Απριλίου 2024,

Από τον Φεβρουάριο στα βιβλιοπωλεία…

 Από τον Φεβρουάριο στα βιβλιοπωλεία…

Η Τασούλα Γεωργιάδου, μια Καβαλιώτισσα που ζει στην Αθήνα, είναι ενεργό και δραστήριο μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Καβαλιωτών Αθήνας «Οι Φίλιπποι». Είναι ένας ανήσυχος άνθρωπος και ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με το γράψιμο.

Δείγματα γραφής της είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε στους αναγνώστες της Πρωινής με τέσσερα πεζογραφήματα που δημοσιεύσαμε τον χρόνο που μας πέρασε. Οι «Αληθινές» παλαιάς κοπής, μιας άλλης εποχής είναι η πρώτη της συλλογή διηγημάτων, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις «Παρέμβαση».

Το βιβλίο πραγματεύεται ιστορίες αληθινών γυναικών μιας άλλης εποχής, γεννημένες στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Γυναίκες παλαιάς κοπής, με όνειρα σε παροπλισμό και περιορισμένες επιλογές, θεωρούν υποχρέωσή τους να μη δυσαρεστήσουν γονείς κι αδέλφια που αποφασίζουν για το δικό τους καλό. Βάζουν σε προτεραιότητα τα κοινωνικά πρέπει, καθήκοντα και υποχρεώσεις καταχωνιάζουν τα θέλω τους, συμβιβάζονται κατά κανόνα και ο γάμος είναι μονόδρομος προορισμός.

Καθώς προχωρούν οι δεκαετίες οι γυναίκες της νεότερης γενιάς γίνονται πιο τολμηρές, πιο ανεξάρτητες, πιο διεκδικητικές σε δικαιώματα. Τις χαρακτηρίζει η υπομονή, η καρτερία, ο αγώνας για το καλύτερο των δικών τους ανθρώπων, κάποιοι μισανθισμένοι έρωτες, αλλά πάντα κυρίαρχη είναι η αγάπη. Οι ζωές τους εναρμονίζονται με τα ήθη των επαρχιακών πόλεων και συνάδουν με την εθνική περιπέτεια.

Οι ηρωίδες περιμένουν από τον αναγνώστη να τις ακούσει, να τις νιώσει, να μοιραστούν μαζί του τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες, τα πάθη τους, τον  αγώνα τους απέναντι στον εαυτό τους, στην κοινωνία, τη μοίρα.

 

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η  Τασούλα Γεωργιάδου (Καβάλα 1956) είναι επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών. Σπούδασε Χημεία στο ΑΠΘ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές MSc στην «Προστασία Μνημείων», MEd στις Τεχνολογίες Πληροφορικής κ Επικοινωνιών και Phd στη «Διδακτική των Φυσικών Επιστημών». Δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων και ψηφιακού υλικού Χημείας, όπως και συγραμμάτων Διδακτικής ΦΕ και Περιβαλλοντικής Εκ/σης. Έχει περί τις ογδόντα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Με την αφυπηρέτησή της προσπαθεί να ασχοληθεί με τον πεζό λόγο. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Οι εκπαιδευτικοί γράφουν…» από τις εκδόσεις Γράφημα.  Έχει δημοσιεύσει διηγήματα/αφηγήσεις/ χρονογραφήματα σε λογοτεχνικά έντυπα, εφημερίδες και ιστοτόπους ποικίλης ύλης.

Διαβάστε επίσης