Αρχές Δεκέμβρη η γενική συνέλευση των κρεοπωλών

 Αρχές Δεκέμβρη η γενική συνέλευση των κρεοπωλών

Φωτογραφία αρχείου

Η γιορτή των κρεοπωλών δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή.

Οι ίδιοι ωστόσο και ξέρουν και τιμούν τους προστάτες τους. Τους Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ. Αυτό έγινε την Τετάρτη το πρωί (προχθές) στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Κρεοπώλες απ’ όλο το Νομό παρακολούθησαν την πανηγυρική θεία λειτουργία.

Κάποια καταστήματα στην πόλη, όσοι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα, διέκοψαν για δύο ώρες τη λειτουργία τους. Αυτό έγινε το πρωί, στο διάστημα της θείας λειτουργίας. Η προσέλευση των κρεοπωλών στην εκκλησία δεν ήταν μεγάλη για ευνόητους επαγγελματικούς λόγους.

Ο πρόεδρος του ιστορικού και ταυτόχρονα δραστήριου τοπικού σωματείου κρεοπωλών κ. Κώστας Κεχαγιάς θύμισε ότι σύντομα – αρχές Δεκέμβρη- θα υπάρχει και γενική συνέλευση.

Στην Πρωινή δήλωσε τα ακόλουθα:

«Τα κρεοπωλεία στην πόλη της Καβάλας είναι περίπου 30. Ακόμη 60 περίπου λειτουργούν στον υπόλοιπο Νομό. Σύνολο 90. Τιμούμε κάθε χρόνο τους προστάτες μας. Κάποιοι βρίσκονται νοερά μαζί μας υπό την έννοια ότι την ώρα της θείας λειτουργίας είναι υποχρεωμένοι να είναι στο κατάστημα τους.

Στις 4 Δεκέμβρη θα κάνουμε την ετήσια γενική μας συνέλευση. Στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Σε αυτές τις συνελεύσεις τελευταία κάνουμε κι έναν δυσάρεστο απολογισμό. Στα μαγαζιά συναδέλφων που δεν άντεξαν και έκλεισαν.

Προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα. Τελευταία ο κόσμος έκανε στροφή. Δεν προτιμά την παραδοσιακή γαλοπούλα. Επιλέγει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αρνάκι ή κατσικάκι. Οι τιμές σήμερα είναι κοντά στα 13 ευρώ το κιλό.

Όμως καθώς μπαίνουν στην αγορά ζώα από τη Χαλκιδική, αισιοδοξούμε ότι στις γιορτές οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι θα είναι φθηνότερες. Ίσως και 1,5 ευρώ το κιλό φθηνότερες. Όλα τα είδη των κρεοπωλείων επηρεάστηκαν από το γενικότερο κλίμα και αυξήθηκαν. Ακόμη και το χοιρινό κρέας, ακόμη και το κοτόπουλο».

Εν όψει των εορτών το σωματείο θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πείσει τους καταναλωτές ώστε στις αγορές που θα κάνουν να στηρίξουν τα μικρομεσαία κρεοπωλεία. Είναι μια διαρκής προσπάθεια σε σχέση με τα κρεοπωλεία εντός των σούπερ μάρκετ.

Συχνά μάλιστα οι κρεοπώλες σε όλη την Ελλάδα έχουν παράπονα από το κράτος. Που διαφημίζει έμμεσα ή και άμεσα την αγορά κρεάτων από τα σούπερ μάρκετ και όχι από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία.

Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις του σωματείου των κρεοπωλών στο Νομό Καβάλας επεδίωξαν και κατάφεραν οι σχέσεις μεταξύ των μελών και συναδέλφων να είναι πολύ καλές.

Έτσι το σωματείο είναι ενεργό και πραγματικό. Όχι σωματείο σφραγίδα. Δηλαδή υπάρχει και παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο. Έχει άποψη. Την διατυπώνει δημόσια. Παρεμβαίνει συχνά, παρουσιάζει μάλιστα συχνή φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης