Αρχές του 2019 η δεύτερη ΤΟΜΥ

 Αρχές του 2019 η δεύτερη ΤΟΜΥ

Από τον περασμένο Φεβρουάριο λειτουργεί σε κτίριο του κέντρου Ψυχικής Υγείας  στον Άγιο Λουκά η πρώτη ΤΟΜΥ της πόλης της Καβάλας.

Η λειτουργία συνάντησε προβλήματα αλλά τελευταία η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως προωθείται από το υπουργείο Υγείας, έγινε αποδεκτή από τους δημότες.

Περισσότεροι από 1000 κάτοικοι της περιοχής εξυπηρετούνται στην πρώτη ΤΟΜΥ. Ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει.

Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι στην πόλη μας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν συντομότερα και δεύτερη ΤΟΜΥ που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των ανατολικών συνοικιών.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται αλλά όπως όλα δείχνουν, θα υλοποιηθεί στην καλύτερη περίπτωση αρχές του 2019. Το βασικό πρόβλημα αφορά στην πρόσληψη γιατρών.

Έγιναν προσπάθειες. Οι διαγωνισμοί φαίνονται να ολοκληρώνονται με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν και αρχικά δεν υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι. Εύκολα ή γρήγορα το προσωπικό της δεύτερης ΤΟΜΥ θα βρεθεί και θα προετοιμαστεί ώστε να εργαστεί.

Το βασικότερο, όπως φαίνεται, πρόβλημα που θα καθυστερήσει τη λειτουργία της αφορά στο χώρο που αυτή η μονάδα θα στεγαστεί. Αναζητήθηκαν ακίνητα του δημοσίου. Δεν βρέθηκαν όμως. Εξετάστηκαν περιπτώσεις ακόμα και στο παλιό Νοσοκομείο.

Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια απευθύνθηκε σε ιδιώτες ζητώντας κατάλληλα ακίνητα. Δεν υπήρχε προσφορά κι έτσι το αδιέξοδο παρέμεινε μέχρι που πρόσφατα κάτι φάνηκε να βρέθηκε.

Πρόκειται για τρεις ξεχωριστούς χώρους στις εργατικές κατοικίες στο Περιγιάλι, οι οποίοι θα εξεταστούν τις επόμενες ημέρες, αν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της δεύτερης ΤΟΜΥ από αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα που θα έρθει για αυτό το σκοπό στην Καβάλα από την Θεσσαλονίκη.

Επειδή οι χώροι είναι του υπουργείου, εφόσον κριθεί ότι ικανοποιούν τις ανάγκες της δεύτερης ΤΟΜΥ οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα. Επειδή οι χώροι είναι τρεις διαφορετικοί, κοντά όμως ο ένας στον άλλον, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να συνενωθούν.

Ακόμη περισσότερος χρόνος θα απαιτηθεί αν κριθούν ακατάλληλοι. Αυτό είναι πάνω – κάτω το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών. Το αργότερο  μέχρι την άνοιξη του 2019, με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα  και εκτός απροόπτου πάντα, φαίνεται ότι θα λειτουργήσει η δεύτερη ΤΟΜΥ στην Καβάλα.

Διαβάστε επίσης