• 25 Απριλίου 2024,

Αρχίζει την Κυριακή σε Αμφιθέατρο-Μεγάλη Λέσχη το 30ο τουρνουά σκάκι Καβάλας

 Αρχίζει την Κυριακή σε Αμφιθέατρο-Μεγάλη Λέσχη το 30ο τουρνουά σκάκι Καβάλας

Στο χώρο της Μεγάλης Λέσχης δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία έναρξης (το απόγευμα της Κυριακής) του 30ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά της Καβάλας.

Επειδή οι συμμετοχές φέτος ξεπερνούν τις 300 και δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών τήρησης μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού, το σκακιστικό τουρνουά θα γίνει σε τρεις διαφορετικούς χώρους.

Οι διακεκριμένοι σκακιστές θα βρίσκονται ως συνήθως στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» μιας και οι παρτίδες τους θα μεταδίδονται ζωντανές στο διαδίκτυο. Το δεύτερο γκρουπ θα βρίσκεται στο χώρο εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης και το τρίτο γκρουπ που είναι το πολυπληθέστερο, θα βρίσκεται στο  φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου.

Ο πρόεδρος των διοργανωτών και του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας Βασίλης Θεοδωρίδης εξήγησε ότι φέτος υπάρχει ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή, πέραν των τριακοσίων σκακιστών. Αν και πέρσι το τουρνουά που έγινε την τελευταία στιγμή, φιλοξένησε μόνο 147 συμμετοχές. Περιμέναμε αύξηση –είπε- αλλά δεν περιμέναμε αυτήν την αύξηση.

Σχολίασε επίσης τη δίψα που φαίνεται να έχουν οι σκακιστές ειδικά της Ελλάδος, προκειμένου να βρεθούν πάλι σε δια ζώσης στατιστικούς αγώνες. Στη συνέντευξη τύπου εκτός από τον Βασίλη Θεοδωρίδη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης.

Ο κ. Μουριάδης φαίνεται να αποδέχεται την πρόταση του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας ώστε το οργανωτικό μέρος αυτού του τουρνουά να το αναλάβει από την επόμενη χρονιά η δημοτική επιχείρηση «Δημωφέλεια».

Υπόσχεται το ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης στο Kαβαλιώτικο σκάκι. Αρχικά προσωρινά, μόνο για προπόνηση και οριστική εγκατάσταση μετά από δύο χρόνια και όταν τελειώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στους ίδιους χώρους του κτιρίου. Το σκακιστικό τουρνουά αρχίζει την Κυριακή στις 5 το απόγευμα ταυτόχρονα και στους τρεις χώρους. Οργανώνεται από τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας. Υποστηρίζεται από το Δήμο Καβάλας, το Επιμελητήριο,  την Περιφερειακή Ενότητα και τη δημοτική επιχείρηση «Δημωφέλεια».

Διαρκεί μία περίπου εβδομάδα. Τελειώνει την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 3 το μεσημέρι ενώ τη Δευτέρα 2 Αυγούστου γίνεται όπως πάντα διπλός γύρος. Στους αγώνες παίρνουν μέρος σκακιστές από 20 διαφορετικές χώρες αλλά οι περισσότεροι είναι Έλληνες. Στον όροφο της Μεγάλης Λέσχης χρησιμοποιούνται όμορφα τραπέζια τα οποία αγόρασε πρόσφατα ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας και τα οποία κατά γενική ομολογία ταιριάζουν με την ανακαίνιση του χώρου.

Στους δημοσιογράφους ο Βασίλης Θεοδωρίδης μεταξύ άλλων είπε ότι το τουρνουά στηρίζει την οικονομία της πόλης καθώς πέρα από τους τριακόσιους συμμετέχοντες έρχονται εδώ αρκετοί περισσότεροι πολίτες. Οικογένειες και συνοδοί των σκακιστών.

Προσφέρει τουριστική προβολή -είπε ο κ. Θεοδωρίδης- και σημείωσε ότι η διοργάνωση μεγάλωσε. Πρέπει να υποστηριχθεί οργανωτικά από έναν θεσμό, προτείνοντας το Δήμο Καβάλας και τη δημοτική επιχείρηση «Δημωφέλεια».

Ο Κώστας Αντωνιάδης είπε ότι την εβδομάδα του σκακιστικού τουρνουά θα χτυπάει στην Καβάλα η καρδιά του παγκόσμιου σκακιού.

Το σκάκι -είπε ο Κώστας Αντωνιάδης- είναι άθλημα που κάνει περήφανους τους Kαβαλιώτες. «Θα το στηρίξουμε όπου και όσο μπορούμε» συμπλήρωσε. Υποστήριξη υποσχέθηκε και ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Συνεχάρη τον Βασίλη Θεοδωρίδη και το Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας που τα κατάφεραν και φέτος οργανωτικά. Σύμφωνα με το Δήμαρχο το σκάκι στηρίζει αλλά και στηρίζεται ταυτόχρονα από την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε επίσης