Αρχίζουν έλεγχοι και για τις παράνομες διαφημίσεις προϊόντων καπνού

 Αρχίζουν έλεγχοι και για τις παράνομες διαφημίσεις προϊόντων καπνού

Τις προηγούμενες μέρες και μετά από καταγγελία πολίτη (η οποία ωστόσο φαίνεται να αφορά περιστατικό στην Κρήτη),  η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έστειλε επιστολή προειδοποίηση όσον αφορά τις διαφημίσεις και την προώθηση προϊόντων καπνού.

Η επιστολή που υπογράφει ο Διευθυντής της υπηρεσίας Χρήστος Παπαδόπουλος απευθύνεται στους τέσσερις δήμους του Νομού Καβάλας, την Αστυνομική Διεύθυνση, στο Επιμελητήριο κτλ. Η καταγγελία έγινε στο Υπουργείο Υγείας κι από εκεί προωθήθηκε στις Διευθύνσεις Υγείας όλης της Ελλάδας.

Το κείμενο της Διεύθυνσης Υγείας αναφέρει:

«Με αφορμή σχετική καταγγελία σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 4633 του 2019 απαγορεύεται η κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Ως εξωτερικός χώρος νοείται και η πρόσοψη και λοιπές πλευρές του κουβουκλίου.

Οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου ή του καταστήματος. Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε σε συμμόρφωση εντός 15 ημερών όλους τους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή ιδιοκτήτες ή μισθωτές περιπτέρων. Καταστημάτων ψιλικών, παντοπωλείων και πάσης φύσεως επιχειρηματιών που κατέχουν άδεια πώλησης καπνικών προϊόντων. Συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σας ενημερώνουμε ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί από την υπηρεσία μας μη συμμόρφωση με τα παραπάνω θα προχωρήσουμε στην επιβολή όλων των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων. Χωρίς άλλη προειδοποίηση. Οι Δήμοι στους οποίους αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα όλους τους ανωτέρω ενδιαφερόμενους επαγγελματίες αρμοδιότητάς τους, κοινοποιώντας παράλληλα και στην υπηρεσία μας.

Το Επιμελητήριο Καβάλας που αποστέλλεται το παρόν παρακαλείται για την ενημέρωση των μελών του. Αυτών που δραστηριοποιούνται στην πώληση προϊόντων καπνού. Το ένστολο προσωπικό της Αστυνομίας, της Λιμενικής Αρχής και της Δημοτικής Αστυνομίας παρακαλείται για την ενημέρωση του και τον προγραμματισμό ελέγχων από κοινού με την υπηρεσία μας για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης