• 19 Μαΐου 2024,

Αρνητική η ΚΕΔΕ σε οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχου- δημοτικών συμβούλων

 Αρνητική η ΚΕΔΕ σε οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχου- δημοτικών συμβούλων

Παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μπαλάφα άρχισε χθες στον Βόλο ένα σημαντικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με αποκλειστικό θέμα τις προωθούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης ήταν πολύ συγκεκριμένος και κατηγορηματικός. Είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι οι Δήμοι δεν συζητούν αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων. Θυμίζουμε ότι και αυτό το ζήτημα «έπεσε» ανεπίσημα στο τραπέζι. Να είναι χωριστά υποψήφιοι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δημάρχους. Για την έναρξη του συνεδρίου το δελτίο τύπου της ΚΕΔΕ αναφέρει:

Σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως αν δεν δρομολογήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων, τότε η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού θα απαντήσει δυναμικά «μαζί με τους πολίτες για τους πολίτες», έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης από το βήμα του Συνεδρίου για την αλλαγή του Καλλικράτη και το νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους.

Παράλληλα διαμήνυσε πως πρώτα πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση του κράτους και μετά να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους».

Προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφα,  του Γ.Γ και Προέδρου της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της ΤΑ, Κ. Πουλάκη, εκπροσώπων των κομμάτων.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε: «Έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση», ωστόσο, όπως υπογράμμισε, συναίνεση μπορεί να υπάρξει μόνο με «καθαρές εξηγήσεις και πράξεις» που να αποδεικνύουν την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα της πολιτικής βούλησης.

Διαβάστε επίσης