Άρθρο του Κώστα Μορφίδη

 Άρθρο του Κώστα Μορφίδη

‘Αρθο του Κώστα Μορφίδη – Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Ενας χρόνος μετά Ένα μεγάλο ποσοστό των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε τροχιά υλοποίησης.

Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μετά και την έξοδο από τα Μνημόνια, επιβεβαιώνεται τόσο από την ίδια την πραγματικότητα, όσο και από τους στατιστικούς δείκτες, οι οποίοι αποκαλύπτουν, εκτός των άλλων, το θετικό πρόσημο που έβαλαν τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Οι διαδικασίες ήταν πρωτόγνωρες για τους τοπικούς φορείς, τους βουλευτές και την κυβέρνηση, όμως στέφθηκαν με επιτυχία. Τα προβλήματα της Περιφέρειας αποτέλεσαν σημείο συνάντησης πολιτών, επαγγελματικών φορέων, Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης. Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Το γεγονός ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ένα μεγάλο ποσοστό των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε τροχιά υλοποίησης αποδεικνύει ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι ιδεολογική ονείρωξη, ούτε προεκλογικό success story, αλλά μια πραγματικότητα η οποία μπορεί, και πρέπει, να δημιουργήσει μια νέα δυναμική για την περιοχή.

Λιμάνια και φυσικό αέριο

Η στρατηγική θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης «επέβαλε» τη στόχευση αξιοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών της περιοχής (Αλεξανδρούπολης και Καβάλας) και τον ταυτόχρονο σχεδιασμό δύο μεγάλων διαμετακομιστικών κέντρων. Παράλληλα, προχωρά με σταθερά βήματα το μεγαλόπνοο έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα ενισχύσει τη θέση της βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια και θα γιγαντώσει την παρουσία των δύο λιμανιών.

Επίσης, η ενεργειακή ενίσχυση της περιοχής, μέσω χρηματοδότησης για τη σύνδεση των έξι μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας με τον αγωγό φυσικού αερίου που τη διασχίζει, θα ωφελήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και η κατασκευή της Μονάδας Αεριοποίησης (LNG) στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης (για την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες), o διασυνδετήριος αγωγός IGB και φυσικά η ολοκλήρωση του αγωγού TAP.

Στον τομέα της βιομηχανίας, η σημερινή κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν τα μέγιστα για να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι στο εργοστάσιο Λιπασμάτων στην Καβάλα, ενώ συνεχίζεται ο αγώνας εύρεσης επενδυτών για το εργοστάσιο της ΕΒΖ. Άλλωστε, δεν είναι κρυφό ότι για εμάς η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται το περιβάλλον, τη νομοθεσία και τους εργαζόμενους είναι προαπαιτούμενο οποιασδήποτε περαιτέρω συζήτησης.

Σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες, πέραν της σπουδαιότητας της Εγνατίας Οδού και της εφαρμογής σε σύντομο χρονικό διάστημα του αναλογικού συστήματος διοδίων, οι κάθετοι άξονες από τη Βουλγαρία θα ολοκληρωθούν στα επόμενα έτη και θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την περιοχή, κυρίως του Έβρου και της Καβάλας, καθώς οι Βαλκάνιοι επισκέπτες, που γεμίζουν κάθε καλοκαίρι τη Σαμοθράκη, τη Θάσο και τις ακτές της περιοχής, θα φτάνουν με περισσότερη άνεση και ασφάλεια στον προορισμό τους.

Επίσης, μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και την προστασία του από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και πολύχρονη χρήση (ενίσχυση υποδομών οδοποιίας, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας) έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πολιτισμός και περιβάλλον

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχέδια δύο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων της Περιφέρειας που αφορούν το πρώτο μια πολιτιστική διαδρομή μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης σημαντικών μνημείων πολιτισμού, τα οποία υπάρχουν σε κάθε περιοχή της Περιφέρειας, και το δεύτερο το περιβάλλον και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, με αιχμή τον ποταμό Νέστο και τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας και πόρους του ΕΣΠΑ.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί η σπουδαιότητα της αναβάθμισης του Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας και η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης και η κάλυψη των λεγόμενων «λευκών περιοχών».

Όλα τα παραπάνω, εκτός από στοιχήματα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους καλούνται να χτίσουν οι δήμοι, οι Αντιπεριφέρειες και η ίδια η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης το αύριο της περιοχής. Το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας αλλάζει και μετατρέπει την περιφερειακότητα από μια απαξιωμένη έννοια σε κεντρικό εργαλείο πολιτικής. Αποτελεί λοιπόν κομβικό σημείο η συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των διοικήσεων της Περιφέρειας και των δήμων. Η αντιπολιτευτική προτεραιότητα από μεριάς κάποιων δημάρχων, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών αποτελεί κίνδυνο οπισθοδρόμησης. Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα πρέπει να είναι σε θέση να οραματιστεί πάνω στα πολλά και χρήσιμα εργαλεία που δίνονται από την κυβέρνηση. Πρέπει να είναι έτοιμη να δουλέψει σκληρά όχι για να βγάλει τη Ν.Δ. κυβέρνηση το 2023, αλλά για να βηματίσει στον δρόμο τής ανάπτυξης που η σημερινή κυβέρνηση χάραξε και έστρωσε.

Διαβάστε επίσης