Αυγομαχίες και δυνατό ποντιακό γλέντι από τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Λεκάνη Καβάλας (φωτο)

 Αυγομαχίες και δυνατό ποντιακό γλέντι από τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Λεκάνη Καβάλας  (φωτο)

Με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη του εθίμου του τσουγκρίσματος των αυγών όπως ακριβώς γινόταν στον Πόντο, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι καθιερωμένες αυγομαχίες από τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λεκάνης «Οι Ρίζες» και το Δήμο Νέστου, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018. Το προαύλιο του παλιού Παιδικού Σταθμού στη Λεκάνη Καβάλας που φιλοξένησε το διαγωνισμό γέμισε με κόσμο και διαγωνιζόμενους, και το ποντιακό γλέντι δεν άργησε να ανάψει.

 Οι αυγομάχοι (με 30 βρασμένα και αριθμημένα αυγά ο καθένας, τα οποία ελέγχθηκαν από επιτροπή που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτόν) επιδόθηκαν σε τσουγκρίσματα η έκβαση των οποίων ανέδειξε νικητές την αντιπρόεδρο της ΠΟΕ Χρύσα Μαυρίδου (α΄ θέση), τον Δημήτριο Δεβρίκη (β΄ θέση) και τον Στέλιο Τσοκαταρίδη (γ΄ θέση). Οι τρεις νικητές βραβεύθηκαν με κύπελλα, καθώς και με χρηματικό έπαθλο (120€, 70€ και 50€, αντίστοιχα).

Στην εκδήλωση συμμετείχε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λεκάνης «Οι Ρίζες», ενώ στο γλέντι που ακολούθησε, τοπικοί καλλιτέχνες σκόρπισαν κέφι υπό τους ήχους της ποντιακής μουσικής. Το παρών στις αυγομαχίες, εκτός από τη Χρύσα Μαυρίδου, έδωσαν ο Γρηγόρης Κεσαπίδης (πρόεδρος του ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ο Ευάγγελος Τσομπανόπουλος (δήμαρχος Νέστου) κ.ά.

  • Φωτογραφίες: ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πηγή: pontosnews.gr

Διαβάστε επίσης