• 20 Απριλίου 2024,

Αύριο η παγκόσμια μέρα ποδηλάτου και η Καβάλα πηγαίνει… ποδηλατοβόλτα

 Αύριο η παγκόσμια μέρα ποδηλάτου και η Καβάλα πηγαίνει… ποδηλατοβόλτα

Συνέντευξη τύπου για την Ποδηλατοβόλτα που διοργανώνεται αύριο στην Καβάλα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ποδηλάτου,  παραχωρήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Αρχικά μίλησε ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης τονίζοντας τα εξής:

«  Αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Έτσι λοιπόν ο Δήμος Καβάλας και το τμήμα ποδηλασίας του ΑΟΚ συνδιοργανώνουνε μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης. Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενθάρρυνση και η προώθηση της χρήσης ποδηλάτου από μικρούς και μεγάλους καθώς και όσο το δυνατό τη μεγαλύτερη μείωση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας.   Ολοι ευελπιστούμε και θέλουμε η Καβάλα να γίνει μια τουριστική πόλη.

Αν θέλουμε να έχουμε τουριστική πόλη, πρέπει να βάλουμε πολύ καλά στο μυαλό μας είτε είμαστε χρήστες αυτοκινήτου, είτε είμαστε οι διοικούντες του Δήμου ότι το αυτοκίνητο σιγά- σιγά πρέπει να βγαίνει από τη ζωή μας ιδίως στο θέμα του κέντρου. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία το ποδήλατο και τα μέσα συγκοινωνίας να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.  Είναι η αλήθεια ότι ξεκινάνε πολλές ευκαιρίες από εδώ και πέρα για τη χρήση του ποδηλάτου.  Οι ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται  είναι  με τα προγράμματα που θα ανοίξουμε σε λίγο για τα ηλεκτρικά ποδήλατα.  Όταν οι πόλεις  δεν χτίζονται όπως πρέπει να χτιστούνε υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Η Καβάλα μια ωραιότατη πόλη έχει πρόβλημα δρόμων. Το ζούμε όλοι καθημερινά. Υπάρχει το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πρέπει να δούμε πως θα μειώσουμε την κίνηση αυτή των αυτοκινήτων. Το ποδήλατο είναι η καλύτερη λύση και αυτό μας το απέδειξε στην περίοδο του κορωνοϊού.

Η μετακίνηση με το ποδήλατο όταν οι δρόμοι είναι ελεύθεροι κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

Επίσης θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει προτείνει η ΚΕΔ και αυτό είναι ότι οι πολίτες έναν δρόμο τον οποίο θα τον μετατρέψουμε στην αρχή για περιορισμένο χρόνο μόνο για ποδήλατο.

Δεν θα υπάρχει αυτοκίνητο σ αυτή την περιοχή. Θα το εφαρμόσουμε πιλοτικά και θα δούμε στη συνέχεια.

Αυτή η προσπάθεια θα μας δώσει την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα προστασία του περιβάλλοντος . περιορισμού της ρύπανσης και ελάττωση των  επιπέδων θορύβου σε πολλές γειτονιές του Δήμου μας.

Από εδώ και πέρα οι σύγχρονες πόλεις πρέπει να είναι βιώσιμες πόλεις. Πρέπει να είναι έξυπνες πόλεις, πρέπει να είναι πράσινες πόλεις. Να δώσουμε μεγάλη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αύριο στις 19. 30 παίρνουμε τα ποδήλατα μας , φοράμε τα κράνη  και δίνουμε ραντεβού στην πλατεία ηρώων στο δημοτικό κήπο. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες είναι η εξής: Βενιζέλου, Κουντουριώτου, Παραλιακή και πλατεία Κανάρη όπου θα είναι και ο τερματισμός.  Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την Καβάλα μας πιο φιλική, πιο ανθρώπινη, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους.

Μια σκέψη που  έχουμε και θα υλοποιηθεί είναι ότι τα ποδήλατα τα οποία υπάρχουν σε πολλά σημεία μέσα στην πόλη, κάποιοι από τους σταθμούς θα μεταφερθούν στο αρχαιολογικό  χώρο των Κρηνίδων»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Προμούσας:

« Με χαρά δέχθηκα το κάλεσμα του κ. Βακιρτζή όταν με τηλεφώνησε και μου μετέφερε την επιθυμία του Δημάρχου  να συνδράμω από τη μεριά μου ώστε να δημιουργήσουμε μια δράση, τιμώντας την πολύ σημαντική μέρα για μας τους ποδηλάτες, την παγκόσμια μέρα της ποδηλασίας.

Με πολύ χαρά άκουσα τον Δήμαρχο, ήταν και μια δική μου σκέψη όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση να εντάξουμε την πόλη μας σε Ευρωπαϊκά πρόγραμμα όσον αφορά το ποδήλατο.

Δεν είναι σωστό αυτό που λένε μερικοί ότι η Καβάλα δεν είναι εφικτή για το ποδήλατο. Το λένε αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδήλατο.  Υπάρχουν δυνατότητες αυτή η πόλη να έχει ποδηλατόδρομους συνδέοντας το ανατολικό με το δυτικό τμήμα της πόλης.  Χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας την παραλιακή ζώνη.  Επίσης υπάρχουν πολύ ωραία μονοπάτια στον ορεινό όγκο της πόλης αλλά και σε άλλους οικισμούς της πόλης.

Επίσης υπάρχουν πολύ όμορφες διαδρομές στην περιοχή των Φιλίππων.

Χαίρομε που η διοίκηση του Δήμου είναι θετική προς αυτή την κατεύθυνση» .

Τέλος ο έφορος του ποδηλατικού τμήματος του ΑΟΚ, Νίκος Συκούδης  είπε μεταξύ των άλλων:

« Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο που θα μας βοηθήσει να κάνουμε μια ποδηλατοβόλτα μέσα στην πόλη. Σαν τμήμα ποδηλασίας ΑΟΚ θα θέλαμε να επεκταθούμε πρώτα απ` όλα αλλά και να γνωρίσει ο κόσμος της Καβάλας το ποδήλατο.  Ο κόσμος της Καβάλας φοβάται το ποδήλατο λέγοντας ότι έχουμε ανηφόρες στην Καβάλα κτλ. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε πλεονέκτημα γιατί οι ανηφόρες δυναμώνουν.

Είναι πλεονέκτημα μας. Η Καβάλα είναι η ιδανική πόλη για ποδήλατο. Θέλουμε ο κόσμος να αγαπήσει το ποδήλατο. Να καταλάβει ότι είναι ένα φιλικό μέσο μεταφοράς ο κόσμος να πηγαίνει στις δουλειές του αλλά και για προπόνηση».

 

 

 

Διαβάστε επίσης