Αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα στην Καβάλα

 Αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα στην Καβάλα

Με τη βοήθεια του καλού καιρού και του προγράμματος «Εξοικονομώ» είναι αυξημένη το τελευταίο διάστημα η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη της Καβάλας.

Αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στις συνοικίες. Θα δει μπροστά του δύο ειδών κατασκευαστικές δράσεις.

Τα λεγόμενα σημαντικά «μερεμέτια» (τα περισσότερα μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ) και την κατασκευή νέων πολυκατοικιών που οι πιο πολλές είναι και πολυώροφες. Κάποιες κτίζονται εδώ και λίγους μήνες. Κάποιες άλλες είναι πιο πρόσφατες.

Έτσι και για παράδειγμα συνεχίζεται η κατασκευή πολυώροφης πολυκατοικίας κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Δεξαμενή. Υπάρχει αυτή στην περιοχή πίσω από την Ιχθυόσκαλα και προς την Κηπούπολη. Πρόσφατα άρχισε να κατασκευάζεται πολυώροφη πολυκατοικία στην οδό Υψηλάντου ενώ ίδιο έργο γίνεται στο Βύρωνα, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα τέτοια έργα, τα οποία το προηγούμενο διάστημα έλειψαν από την πόλη μας.

Τότε ήταν η οικονομική κρίση που εμπόδιζε αυτά τα σχέδια. Πρόσφατα αυτό άλλαξε. Παλιά σπίτια κατεδαφίζονται, στη θέση τους φτιάχνονται πολυκατοικίες. Ρόλο φαίνεται να παίζει και η διαδικασία έκδοσης αδειών αφού η νέα ηλεκτρονική νομοθεσία και διαδικασία έχει τα καλά της. Αυτό ισχύει σε «εύκολες» και απλές περιπτώσεις, όπως φαίνεται να είναι και οι προαναφερθείσες.

Άνθρωπος του κλάδου με γνώση και εμπειρία, δήλωσε στην Πρωινή: «Αυτήν την στιγμή στην Καβάλα υπάρχουν 7 γαπιά. Παλιά ήμασταν ευχαριστημένοι αν υπήρχε ένα. Οι μηχανικοί εκμεταλλεύονται και το νέο σύστημα έκδοσης αδειών κι έτσι τις βγάζουν πιο γρήγορα.

Ουσιαστικά χωρίς ανάμιξη της Πολεοδομίας. Ρόλο παίζει και τι κάνουν οι τράπεζες. Που άνοιξαν κάποιες χρηματοδοτήσεις. Κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό ότι κάποιοι έχουν χρήμα. Είναι αυτό που συγκέντρωσαν το προηγούμενο διάστημα. Τότε που δεν κτίζονταν τίποτα. Τις πιο πολλές φορές πρόκειται για τους γονείς των νέων ζευγαριών, που βοηθούν τα παιδιά τους για να αποκτήσουν ένα νέο σπίτι».

Μια άλλη πλευρά της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας, βασική κι αυτή, είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ. Στοιχεία για τις αιτήσεις που έγιναν δεκτές κι αφορούν την Καβάλα δεν υπάρχουν. Πάντως παντού βλέπεις σκαλωσιές, βλέπεις τεχνίτες και εργασίες που παραπέμπουν στο Εξοικονομώ.

Υπάρχει επίσης δραστηριότητα στη λήψη μέτρων επί επικίνδυνων παλαιών κατοικιών (οι ιδιοκτήτες «ενοχλούνται» από το Δήμο Καβάλας) αλλά και η συντήρηση κτισμάτων που παρουσιάζουν φθορές από το πέρασμα του χρόνου. Σκαλωσιές καλύπτουν προσόψεις πολλών πολυκατοικιών, στις οποίες γίνεται απαραίτητη συντήρηση.

Η γενική εντύπωση είναι ότι ο κλάδος των κατασκευών βρίσκεται σε ένα καλό σημείο στην Καβάλα, κάτι που κακά τα ψέματα το είχε ανάγκη και μάλιστα μεγάλη.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του σωματείου των Οικοδόμων κ. Καραμπατζάκης είπε στην Πρωινή:

«Όντως υπάρχει μια αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών. Τα περισσότερα που γίνονται είναι ανακαινίσεις μέσω του Εξοικονομώ. Αυτά  απασχολούν ένα πολύ μικρό κομμάτι των οικοδόμων, ειδικά από τις κλασικές ειδικότητες.

Τα ελάχιστα νεόδμητα που αρχίζουν και φαίνονται στην Καβάλα δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των οικοδόμων. Κάποιοι άλλαξαν επάγγελμα, άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας.

Σίγουρα υπάρχει μια αύξηση και σε περιοχές παραθαλάσσιες και τουριστικές. Για αυτά το σωματείο μας δεν έχει εικόνα αφού τα μέλη μας είναι στην Καβάλα. Πάντως δεν έχουμε φθάσει στα επίπεδα προ κρίσης».

Δηλώσεις έκανε επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης:

«Σας θυμίζω ότι εκεί που υπάρχει πρόγραμμα Εξοικονομώ οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Άρα είναι εργασίες που πρέπει να γίνουν άμεσα. Οπωσδήποτε παίζει ρόλο και το Καλοκαίρι που ευνοεί την ανοικοδόμηση.

Έχουν εγκριθεί αρκετές άδειες κατηγορίας 3, με ευθύνη του μηχανικού. Διευκολύνει η νέα διαδικασία γενικότερα, στην οποία προσαρμόστηκε το ΤΕΕ ΑΜ, σύμφωνα με την οποία η προέγκριση μιας άδειας και στις άλλες κατηγορίες προκύπτει μέσα σε 15 μέρες.

Συμφωνώ ότι έχει ανοίξει η δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλές συγκυρίες που βοηθούν. Γενικά με την ΥΔΟΜ Καβάλας έχουμε πλέον καλό κλίμα συνεργασίας».


Την υπαγωγή ακόμη 13.696 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ενέκρινε την Παρασκευή (4/6)η Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου «Εξοικονομώ» που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Η εξέλιξη θέτει σε πορεία υλοποίησης παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, συνολικού προϋπολογισμού 370,48 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης