Από το Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο.
Χθες ακόμη περισσότερο. Τα νέα περιστατικά κρίθηκαν βαριά και κρατήθηκαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα ενώ για τα παλιά χθες δεν έγινε σχεδόν κανένα εξιτήριο. Αυτό το διάστημα υπήρξε και μια ακόμη αλλαγή, πλέον το Νοσοκομείο Καβάλας στέλνει στοιχεία κάθε ασθενούς της ΜΕΘ (του) ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Όμικρον ή την μετάλλαξη Δέλτα.
Κατόπιν τούτου χθες το Νοσοκομείο Καβάλας είχε 32 ασθενείς στην κλινική (περίπου 10 περισσότερους σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή) ενώ στη ΜΕΘ οι ασθενείς ήταν σταθερά 6. Χθες το εργαστήριο του Νοσοκομείου έκανε 115 τεστ στον κορωνοϊό κι εντόπισε 32 νέα περιστατικά.
Εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων κατά 164 σε σχέση με την προηγούμενη
Την εβδομάδα 3 με 9 Ιανουαρίου του 2022 –περίπου πριν έναν μήνα- ο Ν. Καβάλας έκανε ρεκόρ κρουσμάτων με περισσότερα από 2.700 (σε μία εβδομάδα). Το συγκεκριμένο ρεκόρ που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον φυσικά και είναι αρνητικό κι αφορά όλο το διάστημα της πανδημίας. Επηρεάζει και την «επίδοση» του Νομού μας για τον μήνα Γενάρη. Που έτσι γίνεται ο μήνας με τα περισσότερα κρούσματα. Τα 2.700 κρούσματα σε μία εβδομάδα είναι τα περισσότερα από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.
Από τότε (από τις 9 Ιανουαρίου) και μέχρι τις 23 Ιανουαρίου μεσολάβησαν 15 μέρες. Στη διάρκεια των οποίων τα κρούσματα μειώνονταν. Η συγκεκριμένη μείωση σταμάτησε κι έτσι την προηγούμενη εβδομάδα (σε σχέση με την προ προηγούμενη) τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 164. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε για το Ν. Καβάλας 200 και πλέον κρούσματα την ημέρα. Εκτός από προχθές Κυριακή που ανακοινώθηκαν 107. Τα 107 κρούσματα της περασμένης Κυριακής είναι τα λιγότερα σε μία μέρα από την έναρξη του προβλήματος της μετάλλαξης Όμικρον. Δυστυχώς αφορούν την ημέρα της Κυριακής όπου γενικά τα κρούσματα, και πανελλαδικά, είναι λιγότερα. Επειδή τις Κυριακές γίνονται λιγότερα τεστ. Γενικά την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα «φρενάρισμα» τόσο στο Ν. Καβάλας όσο και στην ΑΜΘ. Ο χρόνος θα δείξει τι θα συμβεί αυτήν την εβδομάδα. Πάντως πανελλαδικά η Όμικρον αντέχει, επιμένει κι έτσι η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση (για την Καβάλα πριν τις 28/12/2021) καθυστερεί.
Ας δούμε κι άλλα νούμερα προερχόμενα από την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλλον καλύτερα. Το προηγούμενο 7ήμερο οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τους 30. Αυτό είχε να γίνει πολύ καιρό. Σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα καταλαβαίνουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που νοσούν δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Πηγαίνουν στο σπίτι τους και μένουν σε καραντίνα. Πολλές φορές μεγαλύτερη των 5 ημερών. Η εμβολιαστική διαδικασία παρουσιάζει νέα κάμψη στο Ν. Καβάλας. Από τη Δευτέρα 24 έως το Σάββατο 29 Ιανουαρίου έγιναν περισσότερα από 700 εμβόλια πρώτης δόσης. Κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα όλα τα εμβόλια στο Ν. Καβάλας ήταν περίπου 600 την ημέρα. Νούμερο μικρό. Κάποτε, στην αρχή της διαδικασίας, ο Ν. Καβάλας έκανε διπλάσια εμβόλια κάθε μέρα. Κατόπιν τούτου και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως το Σάββατο 29 Γενάρη, όσοι κάτοικοι του Ν. Καβάλας έκαναν και τις δύο δόσεις ήταν 88.200. Αυτοί που έκαναν και την γ’ δόση έφθασαν τους 57.000 περίπου. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έκαναν τις δύο δόσεις, εμβολιάζεται και τρίτη φορά.
Στην υπόλοιπη ΑΜΘ και σύμφωνα με τα κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας, στη χειρότερη θέση είναι ο Νομός Έβρου. Δεύτερα 24 Γενάρη με Σάββατο 29 Γενάρη είχε περισσότερα από 350 κρούσματα την ημέρα. Είναι μακράν από τους άλλους, ο πρώτος Νομός σε κρούσματα στην ΑΜΘ. Ο Ν. Δράμας το προηγούμενο διάστημα ήταν στην καλύτερη κατάσταση στην ΑΜΘ, είχε τα λιγότερα κρούσματα.