Χαράλαμπος Χρυσανίδης: «Κάθε μας ενέργεια θα στοχεύει στην διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των δημοτών»

 Χαράλαμπος Χρυσανίδης: «Κάθε μας ενέργεια θα στοχεύει στην διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των δημοτών»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας Χαράλαμπος Χρυσανίδης μίλησε στην Πρωινή. Αναφέρθηκε στην κατάσταση του Δήμου σήμερα και σε όσα σχεδιάζει να κάνει εφόσον εκλεγεί δήμαρχος.

Η συνέντευξη

-Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την απορία κ. Χρυσανίδη γιατί τώρα ενδιαφερθήκατε για το δήμο Καβάλας, ενώ έχετε διατελέσει παλιότερα, για δυο θητείες μάλιστα, δήμαρχος Ελευθερών;

-Πριν σας απαντήσω, θα ήθελα να πω δυο λόγια για μένα, μέσα από τα οποία ερμηνεύεται αυτή μου η επιθυμία να θέσω υποψηφιότητα για το δήμο Καβάλας. Γεννήθηκα το 1953 στη Φωλιά, ένα μικρό χωριό του σημερινού δήμου Παγγαίου. Πότε δεν ξέχασα την καταγωγή μου, και το αναφέρω αυτό γιατί πολλές φορές τα βιώματα εκείνης της εποχής με προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, δεν παίρνουν εύκολα «τα μυαλά μου αέρα. Οι δύσκολες συνθήκες μάθησης στην πρώτη τάξη, στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού, με έναν δάσκαλο και για τις έξι τάξεις, με συνολικά 96 παιδιά σε μια μόνο αίθουσα, οδήγησαν τους γονείς μου να πάρουν την απόφαση να με στείλουν στην αδελφή της μητέρας μου που ζούσε στην Καβάλα. Στην πόλη λοιπόν πέρασα όλα τα μαθητικά και γυμνασιακά μου χρόνια στη γειτονιά του Σούγιολου στο 6ο δημοτικό σχολείο και μετέπειτα στο Γυμνάσιο Αρρένων. Εδώ μεγάλωσα και ανδρώθηκα, εδώ έκανα φίλους. Μετά τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, όπου πέρασα με υποτροφία, και την στρατιωτική μου θητεία σε Ελλάδα και Κύπρο εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Καβάλα. Από το 1977 ασκώ το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού ως μελετητής ιδιωτικών έργων, ως εργολάβος δημοσίων και ιδιωτικών έργων, πραγματογνώμονας στο Τεχνικό Επιμελητήριο ΑΜ και ως ελεγκτής δόμησης. Από το 1985 μέχρι σήμερα έχω δυο καταστήματα οικοδομικών υλικών με εξειδίκευση στις θερμομονώσεις και στεγανώσεις κτιρίων.

Εδώ, δημιούργησα την οικογένεια μου με τη Καβαλιώτισσα δικηγόρο Φωτεινή Αβραμίδου και έχουμε έναν γιο τον Νίκο με σπουδές στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακές σπουδές στον τουρισμό. Το 1998 με την συνένωση των τότε κοινοτήτων στον δήμο Ελευθερών με το νόμο Καποδίστρια, αποφάσισα να προσφέρω στον τόπο όπου γεννήθηκα. Έτσι, από το 2003 έως και το 2010 οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεξαν δυο φορές δήμαρχο. Στο χρονικό αυτό διάστημα υλοποιήθηκαν στην περιοχή πολλά και σημαντικά έργα υποδομής. Αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα καταφέραμε εγώ και οι συνεργάτες μου να φέρουμε την πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή με εισόδημα και εργασία σε κάθε νοικοκυριό. Καταφέραμε οι παλιοί αγροτικοί οικισμοί να γίνουν, χωρίς υπερβολή, τουριστικοί προορισμοί με πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Μια βόλτα σήμερα στη Νέα Ηρακλίτσα, τη Νέα Πέραμο, τον Άγιο Ανδρέα, τους Αμμολόφους και σε όλη την παραλιακή ζώνη αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές. Σήμερα, ακόμα και από τους αντιπάλους μας στον πολιτικό στίβο εισπράττουμε την αναγνώριση και αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Μετά την δεκαετή περίπου οικονομική κρίση και την πανδημία οφείλω να καταβάλω την ίδια προσπάθεια για τον τόπο που μεγάλωσα, εδώ που ζω, που έκανα την οικογένειά μου, που στέριωσα επαγγελματικά και κέρδισα επαγγελματική και κοινωνική αναγνώριση. Εφόσον οι συνδημότες μου με κρίνουν άξιο και ικανό γι’ αυτήν την προσπάθεια, πρόθεσή μου είναι να προσφέρω στο δήμο Καβάλας. Η προσφορά λοιπόν και η αγάπη μου για την Καβάλα είναι οι δυο λέξεις που λειτούργησαν ως κίνητρο, ως εφαλτήριο για να θέσω υποψηφιότητα. Εξάλλου, οι αρχαίοι προγονοί μας θεωρούσαν υπέρτατη αξία για έναν άνθρωπο να ασχολείται με τα κοινά και να προσφέρει στην πόλη που ζει».

-Θεωρείτε πως υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα στο δήμο Καβάλας που χρειάζονται άμεσα λύση;

-Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή ο δήμος Καβάλας πνίγεται στα προβλήματα που δυστυχώς μένουν άλυτα εδώ και χρόνια. Κάθε μέρα που περνάει πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη και τους οικισμούς, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, το Περιγιάλι, το παλιό νοσοκομείο, ο Διόνυσος, η ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία, το ανοιχτό κολυμβητήριο, οι εγκαταλελειμμένες ακτές από τη Νέα Καρβάλη μέχρι το Παληό, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Παύλος» στο βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας που δε λειτούργησε σχεδόν ποτέ, το παραδοσιακό χωριό Ακόντισμα και το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» που δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που χρονίζουν.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου επιδόθηκε μετά μανίας, ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο, σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών με μια «βιομηχανία» εγκαινίων, πανηγυριών, βραβεύσεων και έργων που από δική της ολιγωρία ξεκίνησαν εν μέσω καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και θα μας ταλαιπωρήσουν άδικα. Με τις ενέργειες αυτές η σημερινή διοίκηση το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να εξασφαλίσει την επανεκλογή της με οποιοδήποτε τίμημα, προσπαθώντας να βυθίσει τους Καβαλιώτες στη λήθη της τετραετίας που πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Με όλα αυτά που βλέπουμε και με όλα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν γίνονται από τη σημερινή διοίκηση ο δήμος Καβάλας μειώνεται πληθυσμιακά, συρρικνώνεται οικονομικά, βρίσκεται σε αναπτυξιακή στασιμότητα και δυστυχώς ο κατήφορος δεν έχει τέλος».

-Πως σκοπεύετε εσείς να αντιστρέψετε αυτή την κατηφορική πορεία στην οποίο όπως λέτε βρίσκεται ο δήμος Καβάλας;

-Εφόσον οι δημότες μας εμπιστευτούν τη διοίκηση του δήμου από την πρώτη κιόλας μέρα θα στρωθούμε στη δουλειά μεθοδικά και στοχευμένα με τις παρακάτω ενέργειες και δράσεις που αναφέρω εν συντομία: Απογραφή των πάντων (ακίνητα, μηχανήματα, εξοπλισμό και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο).Απογραφή εργατοϋπαλληλικού προσωπικού κάθε βαθμίδας και πρόγραμμα αξιοποίησης με την επιλογή του πλέον κατάλληλου εργαζόμενου για κάθε θέση.Άντληση χρηματοδοτήσεων για έργα, μελέτες, δράσεις από οποιαδήποτε πηγή χρηματοδότησης ελληνική ή ευρωπαϊκή. Αξιοποίηση και επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών για όσα έργα προγραμματίζουμε να γίνουν.Υλοποίηση των αναγκαίων έργων πρώτης προτεραιότητας που θα λύσουν όλα τα υπαρκτά προβλήματα – πληγές που ανέφερα παραπάνω. Με έργα αυτεπιστασίας θα αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα, για να αισθάνεται ο κάθε συνδημότης μας, είτε μέσα στην πόλη είτε στους οικισμούς, πως ο δήμος είναι στο πλευρό του.Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου θα δώσει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει άμεση επαφή αλλά και ανταπόκριση σε κάθε λογικό αίτημά του. Κάθε μας ενέργεια θα στοχεύει στην διευκόλυνση και την άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Ειλικρινά, έχουμε ήδη καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν».

-Μήπως όμως σήμερα η εξεύρεση χρηματοδοτήσεων είναι πιο δύσκολη απ’ ότι παλιότερα που ήσασταν στο δήμο Ελευθερών;

-Σας θυμίζω ότι και τότε στο δήμο Ελευθερών είχαμε πρωτεύσει σε επίπεδο περιφέρειας στην απορρόφηση κονδυλίων γιατί είχαμε κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα μέσα από μελέτες και όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να προχωρήσουν τα έργα. Σήμερα, δεν χωρούν δικαιολογίες του τύπου είναι δύσκολες οι συνθήκες και οι χρηματοδοτήσεις.

Σας θυμίζω τις πολλές και μεγάλες δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Με τις ίδιες συνθήκες που ισχύουν για όλους τους δήμους της Ελλάδας βλέπουμε να αναπτύσσονται τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, τα Γιάννενα και ακόμα πιο κοντά η γειτονική μας Ξάνθη. Άρα, κάτι άλλο φταίει που πρέπει οι συνδημότες μας να εξετάσουν με προσοχή και με αίσθημα ευθύνης επιλέγοντας την κατάλληλη διοίκηση για την επόμενη πενταετία».

Διαβάστε επίσης