• 6 Μαΐου 2024,

Χαιρόμαστε που σας ξαναβλέπουμε

 Χαιρόμαστε που σας ξαναβλέπουμε

Κάθε φορά που σε μια παράσταση ή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, εμπλέκονται Καβαλιώτες, όλα είναι διαφορετικά. Τόσο στις παραστάσεις, αλλά και στη συνέντευξη τύπου που συνήθως προηγείται. Κάτι τέτοιο βιώσαμε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου, στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Το ψωμί της Νινευί», κείμενο του Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη.

Ο Κώστας Κούφαλης, ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις, είπε με απλά λόγια την ουσία της όλης υπόθεσης, από την καβαλιώτικη πλευρά της. «Χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω» ήταν η εναρκτήρια φράση του Κ. Κούφαλη κι εκείνη την ώρα οι δημοσιογράφοι, πολύ περισσότερο το κοινό της πόλης, που θα δει την παράσταση, ανταπέδωσαν με τη δική τους χαρά, που ξαναβλέπουν τους συμπολίτες, Αντώνη και Κωνσταντίνο Κούφαλη, ουσιαστικά επί σκηνής, με μια δική τους δουλειά, που παρουσιάστηκε τους προηγούμενους μήνες στον Πειραιά, εισπράττοντας πολύ θετικές κριτικές.

«Το ψωμί της Νινευί» είναι ένα έργο που έγραψαν κατ΄ εντολή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, οι αδελφοί Κούφαλη, με βασικό θέμα το προσφυγικό. Ξεχωριστή η συμμετοχή των δύο ηθοποιών, γνωστών σε όλους κι από την τηλεόραση, της Λήδας Πρωτοψάλτη και του Σταύρου Ζαλμά.

Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τα καθιερωμένα λόγια του Π. Πετρόπουλου. Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ήταν σύντομος και περιεκτικός λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή καλωσορίζω τους συντελεστές της παράστασης στην Καβάλα. Αυτή είχε ήδη τεράστια επιτυχία στον Πειραιά κι επιλέχθηκε η περιοδεία της στην υπόλοιπη Ελλάδα ν΄ αρχίσει από την πόλη μας. Προβλέπω, είμαι σίγουρος ότι η επιτυχία της παράστασης  ότι η επιτυχία της παράστασης θα είναι εξίσου μεγάλη και στην Καβάλα. Άλλωστε αυτό το μαρτυρά η τεράστια προπώληση των εισιτηρίων που διαπιστώνεται. Προβλέπω λοιπόν ότι το θέατρο θα είναι ασφυκτικά γεμάτο, γεγονός που δικαιώνει και την επιλογή της παράστασης, από το Θοδωρή Γκόνη, αλλά και τη δουλειά, όλων αυτών των ανθρώπων.

Σημειώνουμε ότι  η παράσταση παίζεται από σήμερα Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 9.00 το βράδυ, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Ο Αντώνης Κούφαλης είπε μεταξύ των άλλων: «Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά δυνατό θεατρικό σχήμα. Ήταν δική μας ειδική επιλογή ν΄ αρχίσει η περιοδεία από την Καβάλα. Στο έργο εκφράζουμε την άποψή μας για το προσφυγικό πρόβλημα, με συντελεστές ηθοποιούς και όχι μόνο, πρώτης γραμμής. Οι δύο ηθοποιοί Λ. Πρωτοψάλτη και Στ. Ζαλμάς, είναι προσωπικότητες που υπερβαίνουν την υποκριτική».

Αμέσως μετά μίλησε ο Κ. Κούφαλης που ανέφερε ότι το έργο γεννήθηκε «μέσα από πίεση συναισθηματική». Περιέγραψε τα γεγονότα όπως τα παρακολουθούν οι θεατές στη σκηνή, δηλαδή τη γυναίκα μεγαλοαστή, ντυμένη στα μετάξια που χάνει όλη της περιουσία και τον ταπεινό φούρναρη που στέκεται δίπλα της. Ένα ζευγάρι αντιθέσεων είπε, που στο τέλος βρίσκει κοινά σημεία.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς μεταξύ άλλων είπε: «Όλοι μας είμαστε περήφανοι, που είμαστε σε μία πόλη που έχει ένα ζωντανό ΔΗΠΕΘΕ. Ένα καλό κείμενο είναι αυτό το οποίο είχαμε στη διάθεσή μας, για ένα δύσκολο θέμα. Οι συγγραφείς προσέγγισαν το θέμα από την ανθρώπινή του πλευρά, ως ανθρώπινη ύπαρξη κι έτσι έγραψαν μία ανθρώπινη ιστορία».

Η Λ. Πρωτοψάλτη δήλωσε συγκινημένη, καθώς θυμήθηκε την παρουσία της στο δημαρχείο Καβάλας, το καλοκαίρι του 2009, σε μια παρόμοια συνέντευξη τύπου, ως ηθοποιός του κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος, για το φεστιβάλ Φιλίππων. «Η ζωή είναι ωραία, αλλά παγκοσμίως έχει σκληρύνει», είπε η κα Πρωτοψάλτη κι έκλεισε τη σύντομη παρέμβασή της, με τη φράση: «Ελπίζω ότι τελικά θα τη γλυτώσουμε».

Τελευταίος μίλησε ο Σταύρος Ζαλμάς. Κι αυτός τόνισε το δεσμό του με την Καβάλα, κυρίως λόγω των συμμετοχών του σε παραστάσεις που παίχτηκαν στο φεστιβάλ Φιλίππων. «Τα ΔΗΠΕΘΕ προσφέρουν και πρέπει να παραμείνουν», είπε ο Στ. Ζαλμάς. Για το έργο σημείωσε: «Προσεγγίσαμε το θέμα με σεβασμό. Ότι λέγεται στο έργο είναι πραγματικά γεγονότα. Τα προσεγγίσαμε με δέος. Αναδεικνύεται η ανάγκη  της ανθρώπινης σχέσης. Στο τέλος οι δύο πρωταγωνιστές καταλαβαίνουν ότι μόνο έτσι μπορούν να καταφέρουν να ζήσουν.

Διαβάστε επίσης