• 16 Απριλίου 2024,

Χρήσιμες συμβουλές – απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα για τον κορωνοϊό από τον Αλέξη Πολίτη

 Χρήσιμες συμβουλές – απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα για τον κορωνοϊό από τον Αλέξη Πολίτη

Κάποιος νόσησε από Covid-19, νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο. Τώρα τί πρέπει να κάνει; Χρειάζεται παρακολούθηση;

Χρήσιμες συμβουλές – απαντήσεις σε πολλά σας ερωτήματα.

Αξίζει τον κόπο να το διαβάσετε:

  1. Θα πρέπει να έχω συμπληρώσει απομόνωση 14-21 μερών από την έναρξη των συμπτωμάτων (ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την παρουσία ή όχι ανοσοκαταστολής).
  2. Μετά το διάστημα αυτό δεν απαιτείται οπωσδήποτε νέος μοριακός έλεγχος.
  3. Η COVID-19 είναι μια θρομβογόνος κατάσταση, άρα πρέπει με το γιατρό μου να χαράξω και δυνητικά να ακολουθήσω πλάνο με αγωγή θρομβοπροφύλαξης (ιδιαίτερη προσοχή στους ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου: παρατεταμένη ακινητοποίηση, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου, γνωστή θρομβοφιλία, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό κακοήθειας, παρατεταμένη νοσηλεία σε ΜΕΘ  ή  σε ασθενείς με υψηλούς δείκτες φλεγμονής,  εφόσον έχουν χαμηλό αιμορραγικό κίνδυνο).
  4. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών εμφανίζουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (ως και αρκετούς μήνες) το λεγόμενο «post- acute Covid-19 syndrome» μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν  δύσπνοια, κόπωση, μυική αδυναμία, μυαλγίες/αρθραλγίες, ζάλη, κεφαλαλγία, ανοσμία/αγευσία,  γνωσιακές διαταραχές, ταχυκαρδίες,  εφιδρώσεις, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα.  Το  σύνδρομο αυτό μπορεί να προσβάλει ακόμη και  ασθενείς με ήπια οξεία νόσο.

Ωστόσο,  κάθε  επίμονο  ή νεοεμφανιζόμενο  σύμπτωμα  θα  πρέπει  να  αξιολογείται  ανεξάρτητα  και  να  μην αποδίδεται πάντα  στην νόσο!

  1. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ψυχιατρικές διαταραχές τύπου μετατραυματικού στρες με εκδηλώσεις άγχους, αυπνία και κατάθλιψη. Η ψυχική επιβάρυνση πρέπει να αξιολογείται από  κάθε γιατρό που εξετάζει ασθενή μετά από  νοσηλεία και αναλόγως να παραπέμπεται για  υποστήριξη από ειδικό.
  2. Εφόσον οι ασθενείς χρειάζονται φυσιοθεραπεία, αυτή δεν πρέπει να καθυστερεί.
  3. Διεθνώς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ασθενών με πνευμονικές βλάβες που εμμένουν σε ασθενείς με COVID-19 πνευμονία. Αν και η  διαθέσιμη αυτή τη στιγμή επιστημονική τεκμηρίωση είναι φτωχή και δεν επιτρέπει καταληκτικά συμπεράσματα ως προς την βαρύτητα και τη συχνότητα του προβλήματος, συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση των ασθενών προκειμένου να διαπιστωθούν πρώιμα, πιθανές εμμένουσες βλάβες.

Για τον σκοπό αυτό,  μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την έναρξη  της οξείας νόσου κρίνεται σκόπιμη η κλινική  αξιολόγηση του αναπνευστικού.

Συγχαρητήρια στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία για τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες και τη σπουδαία δουλειά συνολικά.

Διαβάστε επίσης