«Χριστός Ανέστη! -Αλήθεια; Πού είναι ο Θεός;»: Γράφει ο Θανάσης Στογιαννίδης

 «Χριστός Ανέστη! -Αλήθεια; Πού είναι ο Θεός;»: Γράφει ο Θανάσης Στογιαννίδης

Εάν θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε όλο το νόημα του Χριστιανισμού σε μία μόνο λέξη, τότε, νομίζω, ότι η λέξη αυτή δεν θα μπορούσε να είναι καμία άλλη, παρά η αγάπη.

Και πάλι, όμως, δεν θα ήμασταν απόλυτα ακριβείς, εάν δεν προσδιορίζαμε το περιεχόμενο αυτής της αγάπης. Για ποια αγάπη ομιλούμε; Ή, εν πάση περιπτώσει, τι είναι αυτό το οποίο κατανοούμε με τη λέξη «αγάπη»; Εδώ θα μπορούσε κανείς να πει πολλά.

Ωστόσο, εάν θέλαμε να κάνουμε λόγο για την αγάπη, όπως αυτή βιώνεται ως ζωντανή πραγματικότητα μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, τότε, κάτι ακόμη απομένει μόνο να προσθέσουμε: Η αγάπη είναι αναστάσιμη! Η χριστιανική αγάπη ξεπροβάλλει ως γεγονός σχέσης μέσα από την Ανάσταση του Χριστού!

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίον η Ανάσταση του Χριστού συνιστά το θεμέλιο της χριστιανικής ζωής εν γένει. Στο σημείο αυτό, βέβαια, γεννώνται ένα σωρό ερωτήματα και απορίες: Αν, όντως, αναστήθηκε ο Χριστός, όπως διδάσκει και γεύεται εμπειρικά η Εκκλησία, τότε πού είναι ο Χριστός;

Πού βρίσκεται; Μας νιώθει; «Αγγίζει» την ύπαρξή μας; Αφουγκράζεται τα προβλήματά μας; Πώς ψηλαφίζεται ο αναστημένος Χριστός στην καθημερινότητά μας; Ποια σημασία έχει για εμάς τους ανθρώπους το γεγονός ότι ο Χριστός αναστήθηκε; Και εν τέλει, ποιος είναι ο αναστημένος άνθρωπος και ποια είναι η αναστημένη αγάπη;

Για όλα αυτά τα ερωτήματα, και για πολλά ακόμη περισσότερα, πάντοτε καίρια για τους ανθρώπους κάθε εποχής, θα έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε μία προσέγγιση αρκετά «ανατρεπτική», θα έλεγα, με την έννοια ότι το Ευαγγέλιο «ανατρέπει» τις ανθρώπινες βεβαιότητες και διανοίγει εκπληκτικούς ορίζοντες ελπίδας για τον κάθε άνθρωπο προσωπικά, εκεί όπου συνήθως δεν το περιμένουμε.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να αναγγείλουμε προς όλους τους συμπολίτες μας την πραγματοποίηση της δεύτερης για φέτος εκδήλωσης του forum διαλόγου, το οποίο έχει εγκαινιάσει η Χριστιανική Ένωση Καβάλας με τίτλο «Αναζητήσεις και… Συναντήσεις».

Επίσημος προσκεκλημένος μας θα είναι ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης ΕΛΙΣΑΙΟΣ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους. Πρόκειται για μία εμβληματική μορφή του σύγχρονου Ορθόδοξου Μοναχισμού, με πολύ σημαντική παρουσία στον χώρο της Ορθόδοξης Θεολογίας.

Ο γέροντας ΕΛΙΣΑΙΟΣ στο πλαίσιο μίας συζήτησης με τον Θανάση Στογιαννίδη (Αν. Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ), και μέσα από τον πνευματικό πλούτο της εμπειρίας του, θα αναπτύξει το θέμα «Χριστός ανέστη! – Αλήθεια; Πού είναι ο Θεός;».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα διελέξεων της Χριστιανικής Ένωσης Καβάλας «Ο Απόστολος Παύλος» (Δαγκλή 28, κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου).

Θανάσης Στογιαννίδης, Αν. Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Χριστιανικής Ένωσης Καβάλας

Διαβάστε επίσης