• 19 Μαΐου 2024,

Χρήστος Κελεμένης: «Σταθεροποίηση στην Α2, μεγάλη βάση στα τμήματα υποδομής»  

 Χρήστος Κελεμένης: «Σταθεροποίηση στην Α2, μεγάλη βάση στα τμήματα υποδομής»  

Μεγάλη συνέντευξη στον Τάσο Πατσίδη παραχώρησε ο αντιπρόεδρος των Πανθήρων, Χρήστος Κελεμένης.

Αναφέρθηκε στις πολλές αλλαγές οι οποίες έγιναν το καλοκαίρι στο στρατόπεδο των Πανθήρων αλλά και τους στόχους που έχει το Καβαλιώτικο συγκρότημα στην Α2 κατηγορία του γυναικείου μπάσκετ.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Η 3η συνεχόμενη χρονιά των Πανθήρων στην Α2. Τι μπορούμε να πούμε για τις δυο προηγούμενες;

Απ: Ανεβήκαμε στην Α2 κατηγορία πριν από δυο χρόνια ξεκινώντας μια πορεία και παίζοντας με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο αλλά στη συνέχεια η χρονιά λόγω του κορωνοϊού να τελειώνει άδοξα. Χάσαμε αρκετά χρήματα με όλη αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Την επόμενη σεζόν δημιουργήσαμε μια ομάδα με πολύ μεγάλη βάση στο κομμάτι των νεανίδων. Ήμασταν τυχεροί με μια Καβαλιώτικη φουρνιά νεανίδων να μπορέσουμε να έχουμε δυναμική στην Α2 συν φυσικά κάποιες έμπειρες παίκτριες.

Δημιουργήσαμε μια ομάδα στην Α2 η οποία έμεινε στην κατηγορία. Τελειώνοντας τη σεζόν γνωρίζαμε ότι αρκετές νεανίδες θα περνούσαν σε πανεπιστήμια και θα έφευγαν από την Καβάλα. Οπότε έπρεπε να δημιουργήσουμε μια ομάδα από το μηδέν. Κινηθήκαμε γύρω από την πόλη και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες παίκτριες από την Καβάλα και τα περίχωρα.

Αυτή είναι η στρατηγική μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία να μείνει στην Α2 κατηγορία και να δουλεύουν μαζί όλα τα σωματεία τα οποία έχουν υποδομές γύρω της. Δεν το είχαμε ποτέ στην Καβάλα.

Μπορεί να το είχαμε στο Βόλεϊ, μπορεί να το είχαμε σε άλλα σπορ αλλά στο Μπάσκετ δεν το είχαμε. Εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε το Καβαλιώτικο Μπάσκετ στις γυναίκες, ομάδα στην Α2. Θα θέλαμε πάρα πολύ να μας βοηθήσει ο κόσμος σε όλη αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2,5 χρόνια.

Ερ: Μια ομάδα από την αρχή φέτος. Καινούριος προπονητής, καινούργιο ρόστερ.

Απ: Η Μαραγκού και η Τζιαμπάζη δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στο ίδιο ρυθμό του πάνε-έλα, έχοντας οικογένειες, δουλειές στις Σέρρες. Θα τις έχουμε «αντίπαλες» την 1η αγωνιστική. Μας βοήθησαν πάρα πολύ όπως βέβαια και άλλα κορίτσια τα οποία συνεχίζουν σε άλλες ομάδες. Για παράδειγμα η Γαϊτάνη.

Έγιναν πολλές αλλαγές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αξιόλογο ρόστερ με πολλά νέα κορίτσια. Ο μέσος όρος ηλικίας δε ξεπερνάει τα 23 χρόνια. Δεν υπάρχει παίκτρια πάνω από 30 ετών. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με αυτά τα κορίτσια, να δέσει το σύνολο. Όλα αυτά θα χρειαστούν κάποιο χρόνο. Δεν είμαστε μια ομάδα έτοιμη όπως τις άλλες χρονιές.

Με έναν καινούριο προπονητή τον κ. Αστεριάδη, ο οποίος μας έρχεται από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Στις καινούριες ομάδες αρχικά η ομοιογένεια είναι ένα πρόβλημα. Θα πάμε με υπομονή, επιμονή και δουλειά. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Στην Α2 από την περσινή σεζόν όπου οι ομάδες ήταν 44, έμειναν τώρα 36. Από του χρόνου οι 36 ομάδες θα μειωθούν σε 26. Με απώτερο σκοπό τον παραχρόνο να μείνουν 24 και να δημιουργηθούν δυο όμιλοι από 12 ομάδες, Βορράς και Νότος. Θα πέσουν 3 ομάδες απευθείας από τον όμιλο μας και μια ακόμη θα κινδυνέψει και θα παίξει μπαράζ.

Ερ: Ποιος θα είναι ο βασικός στόχος των Πανθήρων τη νέα σεζόν;

Απ: Βασικός στόχος θα είναι η παραμονή μας, σ’ έναν όμιλο με γνωστές, κραταιές ομάδες που είναι στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Δε νομίζω να υπάρχει αδύναμη ομάδα στον όμιλο μας. Θα πρέπει να παλέψουμε με την οποιαδήποτε ομάδα μέσα και έξω, για να διασφαλίσουμε την παραμονή μας.

Ερ: Στην επιλογή του νέου προπονητή, τι σας οδήγησε;

Απ: Μας οδήγησε η ανάγκη μας για κάποιον άνθρωπο ο οποίος θα ήθελε να δουλέψει σε μας  από μια μεγαλύτερη ομάδα. Ο Ηρακλής είναι  μια ομάδα με πολλά χρόνια στην κατηγορία. Ένας προπονητής που έχει δουλέψει πολλά χρόνια σε καλό επίπεδο, έχει να φέρει καινούρια πνοή στην πόλη και φυσικά στην ομάδα μας. Αυτός ήταν ο βασικός μας γνώμονας.

Ερ: Πολλές αλλαγές και στο τμήμα Νεανίδων, το οποίο πρωταγωνίστησε τα προηγούμενα χρόνια φτάνοντας πολύ κοντά τη σεζόν που πέρασε στην πρόκριση για τα τελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

Απ: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και πάλι στο τμήμα Νεανίδων μια αρκετά ανταγωνιστική ομάδα. Γενικώς έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα τμήματα των υποδομών μας, ξεκινώντας από πέρσι.

Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερεις προπονητές όλοι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι ασχολούνται με τις Ακαδημίες μας. Καταφέραμε σε μια πολύ δύσκολη χρονιά με κορωνοϊό να ανεβάσουμε τον αριθμό των κοριτσιών  στα τμήματα υποδομής περίπου στο 80%.

Προσπαθούμε μέσω των τμημάτων υποδομής να δημιουργήσουμε τη δυναμική για τη μεγάλη μας ομάδα. Γνώμονας μας είναι αυτός, να παίξουν κορίτσια από την πόλη, στη μεγάλη ομάδα που συμμετέχει στην Α2.

Ερ: Πόσο δύσκολο είναι να κρατηθεί μια γυναικεία ομάδα  στην Α2 κατηγορία του Μπάσκετ;

Απ: Είναι πάρα πολύ δύσκολο για την περιοχή της Καβάλας, η οποία δεν έχει μεγάλο όγκο πανεπιστημίων. Δεν είναι μεγαλούπολη και γύρω-γύρω υπάρχουν πόλεις με πολύ δυνατές σχολές. Η Κομοτηνή για παράδειγμα έχει ΤΕΦΑΑ, δείτε και τις πανεπιστημιακές σχολές σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Δεν έρχονται κορίτσια καινούρια στην πόλη τα οποία ασχολούνται με το Μπάσκετ. Εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε ότι καλύτερο υπάρχει γύρω-γύρω από την πόλη και μετά να πλαισιώσουμε την ομάδα και με πιο μακρινές λύσεις.

Ερ: Υπάρχει συνεργασία με τις άλλες  γυναικείες ομάδες μπάσκετ της πόλης;

Απ: Δημιουργήθηκε πέρσι μια καλή συνεργασία με τον Αστέρα. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε και φέτος, θα συνεχίσουμε και του χρόνου.

Ερ: Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτή την προσπάθεια; Υπάρχει ένα μπασκετικό κοινό γύρω από τους Πάνθηρες;

Απ: Αυτή τη στιγμή αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ένα μπασκετικό κοινό γύρω από τους Πάνθηρες, γύρω από το γυναικείο μπάσκετ της πόλης. Υπήρχε πέρσι ένα όριο θεατών. Δεν μπορούσαμε να φέρουμε σχολεία. Φέτος θα είναι βασικός μας σκοπός να έρθουν παιδιά και γονείς.

Πιθανό να διαφέρει λίγο από το ανδρικό μπάσκετ το κοινό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Εμάς μας ενδιαφέρει η οικογένεια. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε δράσεις, οι οποίες θα έχουν σχέση με γυναίκες, να έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Έχουμε ήδη μια μασκότ που έχει γίνει διάσημη και έχει πάει στην Εθνική Ελλάδας ανδρών και γυναικών, δυο φορές. Έχουμε ένα τμήμα τσιρλίντερς το οποίο είναι πάρα πολύ αξιόλογο και μας βοηθάει πολύ. Φέτος τα κορίτσια βγήκαν και πρώτες σε όλη την Ελλάδα. Θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις.

Προσπαθήσαμε και πέρσι να επεκτείνουμε τη δράση μας. Θεωρούμε ότι ένα αθλητικό σωματείο να παρουσιάζει και ένα κοινωνικό έργο. Φέτος θα επικεντρωθούμε λίγο παραπάνω στις γυναίκες. Θα υπάρχει στις Ακαδημίες μας παιδοψυχολόγος, θα υπάρχει διατροφολόγος, θα υπάρχει και γυναικολόγος.

Οι προσθήκες θα γίνουν με γνώμονα τη γυναίκα στον αθλητισμό. Θέλουμε η γυναίκα να μη σταματάει τον αθλητισμό στα 18. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε αθλητική νοοτροπία στις γυναίκες.

Ερ: Είναι ένα όνειρο η Α1;

Απ: Θέλουμε να σταθεροποιηθούμε στην Α2 και ποτέ δε ξέρεις. Ο βασικός μας σκοπός είναι να κοιτάμε την κατηγορία και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία να έχει βάσεις στην Α2. Από εκεί και πέρα βλέπουμε.

Ερ: Περήφανος ο Χρήστος Κελεμένης για τη συμμετοχή της κόρης του Σοφίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

Απ: Κακά τα ψέματα όταν ένας γονιός βλέπει το παιδί του στην Εθνική, πρέπει να νιώθει περήφανος. Δεν ήμουν μόνο εγώ. Ήταν και ο πατέρας της Τσάμη. Ήταν στην ίδια ομάδα. Μεγάλωσε στον Αστέρα. Θεωρώ ότι έχουμε τη δυναμική τα επόμενα χρόνια εδώ στην Καβάλα και άλλοι πατεράδες να βρεθούν στην ίδια θέση όπως ήμουν εγώ.

Ερ: Ραντεβού στο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» για το πρώτο επίσημο ματς των Πανθήρων στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Απ: Ακριβώς. Παίζουμε στις 12:30 με τον Πανσερραϊκό. Δε θα υπάρχει εισιτήριο. Καλούμε τους πάντες να έρθουν να μας υποστηρίξουν. Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τα πρώτα ματς του Κυπέλλου. Η ομάδα ακόμη δεν είναι έτοιμη. Θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να προσπαθήσουμε από την αρχή να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο κοινό για τη συνέχεια.

Διαβάστε επίσης