• 20 Απριλίου 2024,

Χρήστος Μυτικόπουλος: «Η Αγία Βαρβάρα έχει την ιστορία της»

 Χρήστος Μυτικόπουλος: «Η Αγία Βαρβάρα έχει την ιστορία της»

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην Αθλητική Πρωινή, ο προπονητής της Αγίας Βαρβάρας Χρήστος Μυτικόπουλος. Αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε για την ομάδα του ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη διακοπή του πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Πως ήταν η χρονιά του 2020 για την Αγία Βαρβάρα;

Απ: Αρχικά θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία. Το 2020 ήταν μία χρονιά που κλονίστηκαν βασικά αγαθά της ανθρώπινης ύπαρξης όπως η υγεία, η ασφάλεια και η ελευθερία.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις από τις πολυήμερες καραντίνες  και από την μακρόχρονη αποχή από την καθημερινή ρουτίνα της εργασίας, του σχολείου και  της προπόνησης μας οδήγησαν μέσα στο 2020 να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους στόχους, ως άνθρωποι, ως αθλητές, ως προπονητές και βέβαια ως σύλλογος.

Πριν την πρώτη καραντίνα η Αγία Βαρβάρα ήταν μέσα στους στόχους που είχε θέσει στα αγωνιστικά τμήματα, καθώς το ανδρικό τμήμα είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή του στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική, το εφηβικό τμήμα είχε προκριθεί με μία μόλις ήττα στην τελική τετράδα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και το παιδικό μας είχε ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις και ετοιμαζόταν για το πρωτάθλημα Παμπαίδων.

Το κυριότερο όμως ήταν ότι είχαμε εδραιώσει τη λειτουργία μίας υγιούς ακαδημίας, με σημαντικό αριθμό παιδιών στα οποία έχουμε θέσει ως στόχο να βοηθήσουμε να χτίσουν δυνατές σχέσεις, να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους και την κριτική τους σκέψη, να κοινωνικοποιηθούν και ομαδοποιηθούν.

Θέλουμε να τους μάθουμε να διαχειρίζονται την νίκη και να αποδέχονται την ήττα, να σέβονται τους συμπαίχτες και τους αντιπάλους τους και να μάθουν ότι η μοναδική πρόοδος επιτυγχάνεται μέσα από την πειθαρχία, την επιμονή και την σκληρή δουλειά.

Ερ: Θα μπορούσε να κάνει το άλμα στη Γ` Εθνική η Αγία Βαρβάρα ;

Απ: Η Αγία Βαρβάρα έχει την ιστορία της στη Γ΄Εθνική. Έχουν περάσει σημαντικοί παίχτες μέσα από τα Ποταμούδια και το μπασκετικό κοινό έχει γευτεί πολύ δυνατές αναμετρήσεις τα Κυριακάτικα απογεύματα!!!

Έκανε όμως τον κύκλο της και πλέον βρίσκεται στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Αυτό που προέχει δεν είναι να γίνει άλλο ένα άλμα αλλά η άνοδος να έρθει μέσα από μία σωστή προετοιμασία, με σωστές και κατάλληλες υποδομές ώστε να είναι ένα φυσιολογικό βήμα και όχι ένα άλμα.

Ερ: Πήγε πολύ καλά και το εφηβικό τμήμα. Καλός οιωνός για το μέλλον του συλλόγου.

Απ: Η περσινή χρονιά για την εφηβική μας ομάδα ήταν πετυχημένη. Αποκτήσαμε παιδιά που ανδρώθηκαν μπασκετικά στον Αστέρα Καβάλας και στον ΑΟΚ και μαζί με τους δικούς μας αθλητές καταφέρανε να γίνουν μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα και να φτάσουν στην τελική φάση του πρωταθλήματος εφήβων ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Κάπου εκεί πιστεύω ήταν και το ταβάνι μας καθώς όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα είχαμε κάνει ήδη δύο ήττες. Τα παιδιά αυτά πλέον στην πλειοψηφία τους έχουν περάσει σε Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κομοτηνή και στην Θεσσαλονίκη και παίζουν μπάσκετ σε ομάδες στις πόλεις που φοιτούν.

Ερ: Είναι εφικτό να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ;

Απ: Νομίζω ότι το ερώτημα που μας απασχολεί δεν είναι η επανέναρξη των πρωταθλημάτων αλλά η έναρξη των προπονήσεων. Οι αθλητές πρέπει να μπούνε στο παρκέ και τα κύτταρα του αθλητισμού, τα ερασιτεχνικά σωματεία πρέπει να επανεκκινήσουν την δραστηριότητα τους.

Τα πρωταθλήματα πρέπει να ξεκινήσουν όταν όλοι οι παράγοντες θα είναι έτοιμοι για αυτό. Δηλαδή οι αθλητές να είναι απολύτως έτοιμοι να μπούνε σε αγωνιστικές υποχρεώσεις αλλά και η πολιτεία έτοιμη να εγγυηθεί συνθήκες ασφαλούς και αδιάκοπης αθλητικής δραστηριότητας.

Ερ: Αν υπάρχει αισιοδοξία ότι δεν θα χαθεί η χρονιά;

Απ: Αθλητικά θεωρώ ότι η χρονιά είναι χαμένη. Όχι όμως γιατί διακόπηκαν τα πρωταθλήματα αλλά γιατί απέχουμε από την καθημερινότητα μας. Την καθημερινή προπόνηση, το σχολείο, την εργασία μας αλλά και τις επαφές με τους φίλους μας και τους δικούς μας ανθρώπους.

Υπάρχουν παιδιά που σταμάτησαν να αθλούνται τον περσινό Φλεβάρη και με τον ενδοιασμό και την αβεβαιότητα της πανδημίας θα ξεκινήσουν να αθλούνται μετά το καλοκαίρι του 2021. Πρέπει όμως να δούμε και τη θετική πλευρά και να την  κρατήσουμε ως κεκτημένη για τη συνέχεια.

Δόθηκε σε όλους μας χρόνος να επανεκτιμήσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την οικογένεια μας. Είμαι αισιόδοξος ότι όταν θα βγούμε από όλη αυτήν την περιπέτεια, θα έχουμε προσθέσει στην φαρέτρα μας σημαντικά βιώματα και ίσως να έχουμε κερδίσει περισσότερα από όσα χάσαμε.

Ερ: Πόσο σας λείπει το παρκέ;

Απ: Το παρκέ για τους ανθρώπους του μπάσκετ είναι το σπίτι τους. Τόσο οι αθλητές όσο και οι προπονητές ευχόμαστε γρήγορη επάνοδο στο παρκέ και η ευχή αυτή για τους ανθρώπους του μπάσκετ είναι πέρα για πέρα καθαρή και ξεκάθαρη.

Μας λείπει ο ήχος της μπάλας και το τρίξιμο των παπουτσιών στο παρκέ.

Μας λείπει όμως και ο κόσμος στην κερκίδα. Οι αθλητές έχουν μάθει να επιζητούν την επιβράβευση και την επιβεβαίωση από την κερκίδα και όταν παίζουν σε άδεια γήπεδα νιώθουν σαν να  έχουν κοπιάσει για να οργανώσουν ένα φοβερό πάρτυ αλλά δεν έχει έρθει κανένας καλεσμένος.

Ερ: Το Καβαλιώτικο μπάσκετ είχε καλή παρουσία το 2020 σε Εθνικές  κατηγορίες;

Απ: Νομίζω ότι το Καβαλιώτικο μπάσκετ είχε μία αξιόλογη παρουσία το 2020, με αποκορύφωμα θα έλεγα την αναμέτρηση του ΓΣΕ με την Ε.Κ. Καβάλας που αγωνίζονται πλέον στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

Επίσης η άνοδος της ομάδας των Πανθήρων στην Α2 Εθνική κατηγορία, η επιτυχία της ομάδας Κορασίδων της Ε.Κ. Καβάλας αλλά και η διαρκής αξιόλογη παρουσία της ομάδας του Αστέρα Καβάλας στα πρωταθλήματα Νεανίδων και Κορασίδων ξαναβάζουν την Καβάλα στο μπασκετικό χάρτη γυναικών.

Πιστεύω όμως ότι η Καβάλα πρέπει να έχει εκπρόσωπο στην Α1 Εθνική κατηγορία Ανδρών.

Λείπει από όλη την Περιφέρεια της ΑΜΘ μία παρουσία στην Α1 ενώ και στην Α2 υπάρχουν μόνο τρεις εκπρόσωποι στον Βορρά (ΕΚ Καβάλας-ΓΣΕ -Φίλιππος Βέροιας). Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους ανθρώπους του χώρου και να λειτουργήσουν όλοι ανιδιοτελώς για το κοινό καλό και κυρίως προς το συμφέρον των παιδιών που έχουν εμπιστευτεί τα όνειρα τους σε αυτούς.

Ερ: Θα ήταν στόχος της Αγίας Βαρβάρας το 2021 η άνοδος στην Γ` Εθνική;

Απ: Στόχος της Αγίας Βαρβάρας είναι να έχει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που να παίζει γρήγορο  και θεαματικό μπάσκετ σε όλες τις κατηγορίες, που να αρέσει στους αθλητές και να τους δίνει έξτρα κίνητρο για να βρίσκονται στο παρκέ και να δουλεύουν σκληρά για να προοδεύσουν.

Στόχος είναι να δώσουμε χώρο στα νέα παιδιά στην ομάδα, ώστε να πάρουν χρόνο συμμετοχής στους αγώνες και να κάνουν το βήμα για να παίξουν σε ομάδες μεγαλύτερης κατηγορίας.

Στόχος είναι να εδραιώσουμε το αθλητικό ιδεώδες και το φίλαθλο πνεύμα στους αθλητές μας και σιγά σιγά οι αθλητές της παιδικής και της εφηβικής ομάδας να στελεχώσουν και την ανδρική μας ομάδα. Αν επιτευχθούν οι προϋποθέσεις αυτές τότε θα είναι και η ομάδα έτοιμη να επιστρέψει στις Εθνικές κατηγορίες!

Διαβάστε επίσης