• 19 Μαΐου 2024,

Χρήστος Παπαδόπουλος: Πρέπει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού

 Χρήστος Παπαδόπουλος: Πρέπει να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού

Οι απόψεις του Νομίατρου (Διευθυντή Υγείας της ΠΕ Καβάλας) κ. Χρήστου Παπαδόπουλου για την πανδημία και τον κορωνοϊό έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους. Αυτήν την φορά είναι συγκρατημένα αισιόδοξος.

Τονίζει την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι. Είναι υπέρ της επαναλειτουργίας της αγοράς αλλά με όρους και προϋποθέσεις. Αυτές που σε γενικές γραμμές ετοιμάζεται να περιλάβει στις αποφάσεις της η Κυβέρνηση.

Η συνέντευξη

Ερ: Βελτιώθηκαν τα πράγματα. Δεν είμαστε στο Ν. Καβάλας όπως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Απ: Εκείνη η «καταιγίδα» δεν υπάρχει τώρα. Αλίμονο αν υπήρχε. Είμαστε σ` ένα επίπεδο το οποίο αν το είχαμε δει, αν το είχαμε συζητήσει τον Μάιο, θα λέγαμε αν είναι δυνατόν να έχουμε 800 ή 1000 κρούσματα την ημέρα στη χώρα μας!

Είναι και πως το έχει συνηθίσει και ο κόσμος. Έχουμε συνηθίσει και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους. Μας φαίνεται κάτι νορμάλ πλέον. Παραμένει βέβαια επικίνδυνο.

Ερ: Μας λέτε ότι δεν είναι καλά και τα μικρομεσαία νούμερα των ημερών, θέλουμε μηδενικά.

Απ: Προφανώς, βέβαια. Αν θυμάστε στο πρώτο κύμα είχαμε φτάσει το πολύ σε 100 κρούσματα και 10 θανάτους  μέσα σε  μια ημέρα και λέγαμε τι γίνεται. Βέβαια στην αρχή κάναμε πολύ λίγα τεστ, τώρα κάνουμε περισσότερα αλλά και αυτά που κάνουμε τώρα δεν είναι πολλά.

Αυτό πρέπει να το ξέρετε. Θέλει ακόμη περισσότερα.

Ερ: Χθες (προχθές) κατά τη γνώμη μας το νούμερο ήταν μεγάλο, αυτά τα 800 θετικά σε 12.000 τεστ και όχι 20, 25 ή 30 χιλιάδες τεστ που κάναμε πριν από 3-4 εβδομάδες.

Απ: Έχετε δίκαιο. Όσο περισσότερα τεστ κάνεις, τόσους περισσότερους βρίσκεις. Κινούμαστε πάντως σε μια κατεύθυνση να σταθεροποιηθούμε. Θεωρούμε ότι αυτό είναι καλό. Είναι όμως μια κατάσταση επικίνδυνη η οποία μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή και να ξεφύγει η κατάσταση μέσα σε λίγες ημέρες.

Ερ: Πως βλέπετε ειδικά την κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας;

Απ: Είμαστε από τις επιβαρυμένες Περιφερειακές Ενότητες, δεν είμαστε από τις καλύτερες. Αν δείτε τα νούμερα υπάρχουν πολύ καλύτερες περιοχές από μας ,κλινικά πάντα. Έχουμε σταθερά έναν αριθμό κρουσμάτων, βέβαια πολύ χαμηλότερο απ` αυτόν που είχαμε τον Νοέμβριο αλλά είναι μια κατάσταση που είναι επικίνδυνη και θέλει προσοχή.

Ερ: Λόγω της κούρασης και του κινδύνου της  οικονομίας, σιγά- σιγά από τη Δευτέρα η κυβέρνηση  χαλαρώνει  τα μέτρα.

Είναι κάτι που το ακούμε να το λέει και ο επιστημονικός κόσμος αλλά κυρίως οι της αγοράς εδώ στην Καβάλα. Τι λέτε;

Απ: Σε όλη αυτή την ιστορία τη νύμφη την έχει πληρώσει η αγορά. Κυρίως έχει πληρώσει την απείθεια και την απειθαρχία πολλών στο lockdown. Το lockdown αυτό δεν είχε τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα διότι πολλοί δεν πειθάρχησαν στα μέτρα.

Τώρα είναι κούραση, είναι κάτι άλλο, δεν ξέρω. Το ζήτημα είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει για την αγορά. Αυτό είναι σίγουρο. Από την άλλη πλευρά δε χαλαρώνεις τα μέτρα απλώς επειδή κουράστηκε ο κόσμος.

Χαλαρώνεις τα μέτρα γιατί πρέπει να ανοίξει η οικονομία αλλά υπάρχει ένα σχέδιο από πίσω το οποίο θα διασφαλίσει ότι δεν θα έχουμε πάλι εκτίναξη των κρουσμάτων. Αλλιώς θα πηγαίνουμε σε αυτό το μοντέλο ακορντεόν, ξανακλείνω, ξαναμπές μέσα.

Αυτό το πράγμα επειδή κουράζει, αν γίνει θα φθάσουμε σε σημείο που δεν θα εφαρμόζονται πλέον τα μέτρα. Αυτό θα είναι το χειρότερο. Τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν είναι λίγα, ήταν πολύ ισχυρά. Το θέμα είναι ότι δεν εφαρμόζονται. Τι να το κάνω να παίρνω τα πιο αυστηρά μέτρα όταν δεν εφαρμόζονται. Είναι άχρηστα.

Ερ: Πότε βλέπετε την εστίαση;

Απ: Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία. Δυστυχώς τελευταία γιατί είναι αυτή η οποία φέρνει πολύ κοντά τον κόσμο μεταξύ του. Η εστίαση είναι κατεξοχήν μια κοινωνική δραστηριότητα οπότε δυστυχώς είναι λογικά ότι θα μείνει τελευταία για να ανοίξει. Τουλάχιστον να ανοίξει το λιανεμπόριο με κανόνες και με προσοχή.

Ερ: Πως ακούτε τους υγειονομικούς συναδέλφους σας που εμβολιάζονται στο νομό Καβάλας. Περιμένατε περισσότερους;

Απ: Η αλήθεια είναι ότι δεν εμβολιάζονται δυστυχώς όλοι οι υγειονομικοί. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Το ποσοστό όσων εμβολιάζεται και θα εμβολιαστεί δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό, θα έλεγα για μένα. Δεν ξέρω να κυμαίνεται γύρω στο 50% με 60%. Αν δεν εμβολιαστεί ο υγειονομικός, τι θα κάνει ο απλός πολίτης;

Εμείς είμαστε τα παραδείγματα προς τους άλλους.

Ερ: Τα επιχειρήματα που λένε οι συνάδελφοι σας που δεν εμβολιάζονται, πως τα σχολιάζετε;

Απ: Είναι αυτή η πολύ σύντομη διαδικασία η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά για την έγκριση των εμβολίων. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι καινούργιας τεχνολογίας το εμβόλιο το οποίο τώρα τρέχει και πρέπει να δούμε τι κάνει.

Αν δηλαδή έχει ανεπιθύμητες ενέργειες κτλ. Κατά την άποψη μου το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι αρκετά ασφαλές έως τώρα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν είχαμε τα περιθώρια να περιμένουμε 3-4 χρόνια ή 2 χρόνια για να κάνουμε μελέτες.

Για αυτό πρέπει να δράσουμε γρήγορα, πρέπει να εμβολιαστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού γρήγορα, πολύ γρήγορα για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Αλλιώς θα παρατείνουμε αυτή την κατάσταση για μήνες, μπορεί και για χρόνια.

Διαβάστε επίσης