• 25 Απριλίου 2024,

Χρήστος Ποτόλιας: Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ο Δήμος Καβάλας απολύει σχολικές καθαρίστριες

 Χρήστος Ποτόλιας: Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ο Δήμος Καβάλας απολύει σχολικές καθαρίστριες

Φαίνεται ότι η διοίκηση του Δήμου «ζήλεψε» την κυβέρνηση. Το κεντρικό κράτος «κόβει» το τοπικό κράτος «ράβει»!

Δεν φτάνει που τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς η κυβέρνηση να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους, έρχεται και ο Δήμος και δεν ανανεώνει τις συμβάσεις 14 τετράωρων καθαριστριών με 4μηνη σύμβαση, με το πρόσχημα ότι «αύξησε το ωράριο σε κάποιες από τις υπόλοιπες»!!!

Και αυτό μόλις λίγες μέρες μετά το κόψιμο των σχολικών γευμάτων από την κυβέρνηση! Πρόκειται για εργαζόμενες/νους που προσλήφθηκαν από το Δήμο, τότε που η διοίκηση καμωνόταν ότι «όλα καλά όλα ωραία» στα σχολεία σχετικά με την καθαριότητα και όχι μόνο.

Τότε που με ευθύνη Κυβέρνησης και Δήμου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων «μονιμοποιήθηκαν» παραμένοντας συμβασιούχοι (ν.4713/2020), έτσι ώστε στο σύνολο των 86 καθαριστριών οι 14 να είναι πλήρους απασχόλησης και οι υπόλοιπες 72 μερικής.

Τότε που αυτός ο αριθμός των εργαζομένων, πόσο μάλλον σήμερα εν μέσω πανδημίας που καλπάζει, δεν έφτανε στοιχειωδώς να καλύψει τις ανάγκες και ανάγκασε τη διοίκηση, για να «βουλώσει» στόματα, να προχωρήσει στην πρόσληψη των τετράμηνων.

Τότε που η διοίκηση διαβεβαίωνε τη σχολική κοινότητα ότι για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων θα εξασφάλιζε την παράταση των τετράμηνων συμβάσεων.

Έρχεται όμως σήμερα με διάφορες δικαιολογίες να μην ανανεώσει τις συμβάσεις αυτών των εργαζόμενων. Φυσικά τα πρόσφατα μπαλώματα της μετατροπής των δεκατριών καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως κυβέρνηση και τοπική διοίκηση θυσιάζουν τα δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών τους στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί όταν πρόκειται για αυτά τα δικαιώματα πότε «δεν αντέχει η οικονομία» και πότε «μπαίνει εμπόδιο η γραφειοκρατία» που οι ίδιοι νομοθετούν.

Αλλά όταν πρόκειται για τις επιδοτήσεις, τις φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα δωράκια στους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές (βλέπε 120 εκατομμύρια σε αεροπορική εταιρεία, νέα επιδότηση των πλοιοκτητών για τη γραμμή Καβάλα – Πρίνος που ξαναδιακόπηκε από τις αρχές του μήνα και τόσα άλλα), τότε εμπόδια και «γραφειοκρατίες» ξεπερνιούνται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ο λαός της Καβάλας μπορεί να βγάλει πολύ σημαντικά συμπεράσματα για το παρόν και για το μέλλον.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική – αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης, των προηγούμενων και των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η διοίκηση του Δήμου:

– Να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για την μετατροπή όλων των συμβάσεων των καθαριστριών που έμειναν με το απαράδεκτο καθεστώς της μερικής απασχόλησης σε πλήρους.
– Να προχωρήσει παράλληλα στην ανανέωση των συμβάσεων των 14 καθαριστριών/τών, μετατρέποντάς τες σε πλήρους απασχόλησης.
– Να διεκδικήσει τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και να γίνουν ακόμα περισσότερες προσλήψεις καθότι οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων είναι μεγάλες και απαιτείται έμπειρο και επαρκές προσωπικό.

Καβάλα 02-03-2021

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης