«COSMOPOLIS» & «Ήλιος και Πέτρα»

 «COSMOPOLIS» & «Ήλιος και Πέτρα»

Στους ρυθμούς του Φεστιβάλ COSMOPOLIS και στους ρυθμούς του Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» ζει και φέτος η Καβάλα, παρατήρησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης, εκφράζοντας την ευαρέσκεια όσων αγαπούν την παράδοση των λαών και τις διεθνείς σχέσεις.

Ο θεσμός «Ήλιος και Πέτρα» που πηγάζει ως ιδέα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και σχετίζεται με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, είναι η βάση επί της οποίας κτίστηκε η διεθνής εικόνα της πόλης, σημείωσε ο κ. Ιωσηφίδης. Είναι θετικό το μήνυμα της ένωσης των λαών του κόσμου κι αυτό θα πρέπει να απλωθεί σε όλη την πόλη. Με το πέρασμα του χρόνου έχουν πλέον συνδεθεί άρρηκτα τα δύο Φεστιβάλ, με αποτέλεσμα κανένας από τους δύο θεσμούς να μη χάνει κάτι από τη δομή και την αίγλη του.

Τα χορευτικά συγκροτήματα θα εμφανιστούν όπως πάντα στο θέατρο του Ακοντίσματος, στις 9:30 το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου. Τα χορευτικά συγκροτήματα θα είναι εξαιρετικά, προανήγγειλε ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, αφού στο φετινό Φεστιβάλ δόθηκε μεγάλη σημασία στην πολυχρωμία και στη δυναμική. Κάπως έτσι θα δεθούν μεταξύ τους συγκροτήματα από χώρες που βρίσκονται στις άκρες του πλανήτη, όπως η Ταϊβάν και η Χιλή. Σε καθημερινή βάση τρία – τέσσερα συγκροτήματα θα εμφανίζονται στην κεντρική πίστα της Παναγίας και συνολικά όλες οι αποστολές θα εμφανιστούν στο Ακόντισμα, σε ένα συνδυαστικό θέαμα. Πρόκειται δηλαδή για ένα πραγματικό λαογραφικό Φεστιβάλ.

Βεβαίως, το COSMOPOLIS έτυχε ευρύτατης αποδοχής λόγω και του πλήθους των παράπλευρων δράσεων που προσφέρει πέραν του χορευτικού κομματιού. Αυτό ήταν ο βασικός στόχος, να υπάρχει δηλαδή ένας θερινός πόλος διαφορετικός από θεσμούς όπως το Φεστιβάλ Φιλίππων και το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, που θα καλύπτει όλα τα γούστα. Οι παράπλευρες δράσεις σαφώς και δυσκολεύουν την προετοιμασία της διοργάνωσης, ευτυχώς όμως καμία δυσαρμονία δεν παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας. Ερωτώμενος σχετικά με όσους γκρινιάζουν για το αυξημένο κόστος της διοργάνωσης, ο κ. Ιωσηφίδης απάντησε: «Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους. Ότι πληρώνεις όμως αυτό παίρνεις. Είναι αδύνατο, να τα θέλουμε όλα και να μη δίνουμε τίποτε για αντίτιμο. Η οργάνωση είναι απαιτητική προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες από τις γύρω περιοχές και κυρίως τη νεολαία.

Το χορευτικό συγκρότημα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης θα εμφανιστεί στο Ακόντισμα το σαββατόβραδο, στο πλαίσιο του «Ήλιος και Πέτρα» και της 36χρονης ιστορίας του. Το γεγονός ότι φέτος δε θα εμφανιστούν συγκροτήματα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων οφείλεται στην πληθώρα των σχημάτων που παρουσιάστηκαν ήδη στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του θεσμού «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση των αποστολών στους δρόμους της Καβάλας, με αφετηρία την πλατεία και διαδρομή μέσα από τους πεζόδρομους προκειμένου να αφιχθεί στο δημοτικό κήπο για την υποδοχή από τη δήμαρχο Καβάλας. Στο Ακόντισμα έχει στηθεί εργαστήριο όπου δουλεύουν πάνω στην τέχνη της κεραμικής των προηγούμενων αιώνων τέσσερις φοιτητές πανεπιστημίων της γειτονικής Τουρκίας. Τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά στις αρχές του Σεπτέμβρη και θα παρουσιαστούν επισήμως. Εξάλλου, η Στέγη Πολιτισμού προσπαθεί πολυδιάστατα να διατηρεί το επίπεδο το οποίο αρμόζει στην πόλη και στην παράδοση του ανατολικού κομματιού του δήμου.

 

=

 

Διαβάστε επίσης