• 22 Μαΐου 2024,

Δασική φωτιά εκεί που δεν πατά άνθρωπος!

 Δασική φωτιά εκεί που δεν πατά άνθρωπος!

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης η Πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις για δασική φωτιά.

Οι πολίτες έδιναν αντικρουόμενες πληροφορίες. Αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι αυτή καίει στην περιοχή του υψώματος Βασιλάκη. Τελικά το σημείο ήταν αρκετά δυτικότερα, πάνω από την Εγνατία Οδό (στο ύψος της Τόσκας). Η φωτιά έσβησε σχετικά γρήγορα αν σκεφθεί κανείς την περιοχή που είναι γεμάτη πεύκα.

Δύσκολο ήταν και να την προσεγγίσεις. Εικάζεται ότι ξεκίνησε από παράτυπους-παράνομους μετανάστες που κάνουν τη διαδρομή προς τα δυτικά περπατώντας.

Στο σημείο βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Σταυρίδης.

Μεταξύ άλλων είπε στην Πρωινή: «Ήμουν στη φωτιά, κατέβηκα γύρω στις 12.30 με 1 το βράδυ της Πέμπτης. Ήταν σ` ένα πολύ δύσβατο μέρος.  Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιοι να περάσανε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια για βόλτα. 

Απ` ότι συζητούσαμε εκεί πρέπει να είναι οι γνωστές ομάδες που έρχονται στη χώρα μας και φυσικά στην πόλη μας.  Σε συγκεκριμένο σημείο κάπου κοντά στο σημείο, βρεθήκανε μπουκαλάκια νερό και φαγητά. 

Η έρευνα καταλήγει ότι ήταν ομάδες μεταναστών- προσφύγων. Δεν είναι βέβαια σίγουρο και δεν θέλουμε να πούμε κάτι. Λογικά έγινε εξ αμελείας. Σ` εκείνο το σημείο δεν υπάρχει κάτι για εκμετάλλευση.

Είναι ένα πολύ δύσβατο μέρος με πεύκα μεγάλα. Ευτυχώς επικρατούσε άπνοια το χρονικό  διάστημα εκείνο. Ήταν 4 πυροσβεστικά οχήματα επάνω που σε 1-1, 5 ώρα προσπάθησαν και μπήκε σε έλεγχο η φωτιά, οπότε στη συνέχεια ήταν εύκολη η διαδικασία.

Όλο το βράδυ έμεινε εκεί  ένα Πυροσβεστικό όχημα με πλήρωμα για να μπορέσουν να την ελέγξουν, για να δουν ακριβώς τι γίνεται. Ευτυχώς γιατί λίγο πιο πάνω σε απόσταση 500-600 μέτρων ήταν τα σπίτια του οικήματος Βασιλάκη. Αν ανέβαινε προς το εκεί η φωτιά θα είχαμε πρόβλημα γιατί η βλάστηση είναι πολύ πυκνή σε πεύκα.  

Είναι ένα πολύ ωραίο δασάκι, ευτυχώς γλυτώσαμε τα χειρότερα. Πάντα όταν τελειώνει η περίοδος πυροπροστασίας και της επιφυλακής, πάντα κάτι συμβαίνει.

Δεν ξέρω, ίσως θα πρέπει να την παρατείνουμε λίγο.

Δυσκολεύει η κατάσταση, είναι και ανομβρία που επικρατεί αυτές τις μέρες και δεν έχει βρέξει καθόλου. Το σημείο το οποίο ξεκίνησε η φωτιά είναι πάνω από το Παληό με Βασιλάκη. Κάναμε περίπου 30 λεπτά για να βρούμε το σημείο με τα παιδιά από την υπηρεσία.  

Τα Πυροσβεστικά ανεβήκανε από το ύψωμα του Βασιλάκη και πήγαν αριστερά επάνω γύρω στα 3 χιλιόμετρα, μια δύσβατη περιοχή. Τα 4Χ4 και τα Πυροσβεστικά οχήματα ανέβηκαν με μεγάλη δυσκολία.

Ήταν ανάμεσα στην Εγνατία και στο ύψωμα Βασιλάκη.  Φαίνεται το Παληό πάνω από το ύψωμα».

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κυριάκος Μανδρανής είπε: «Γύρω στις 19.45 ειδοποιηθήκαμε από πολλούς πολίτες και μέσα από την Καβάλα, από το Παληό, τη Νέα Ηρακλείτσα για πυρκαγιά πάνω από την Εγνατία οδό.

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήταν λίγο συγκεχυμένες οι πληροφορίες με την ακριβή τοποθεσία που ήτανε η πυρκαγιά. 

Ήταν νύχτα και ο κόσμος δεν μπορούσε να εντοπίσει ακριβώς το σημείο.  Ξεκινήσαμε αμέσως με 2 οχήματα, υδροφόρα,  να προσεγγίσουνε στο συμβάν. Ήταν ακόμη πιο πέρα από τον Άγιο Σίλα. Ήταν από το πρώτο τούνελ που συναντάμε στην Εγνατία οδό, ευθεία επάνω.

Ήταν πευκόδασος. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε κοντά. Ήταν δύσβατη περιοχή.

Δεν προσεγγίζει κόσμο η περιοχή. Το οδικό δίκτυο εκεί ήταν αρκετά ταλαιπωρημένο. Ανεβήκαμε από του Βασιλάκη, ο δρόμος που χωρίζει το κάμπο των Φιλίππων με την παραθαλάσσια ζώνη του νομού Καβάλας, του Συμβόλου όρους.  Αν ήταν καλοκαίρι θα ήμασταν ακόμη εκεί.

Απλά είναι χειμώνας, το βράδυ πέφτει η θερμοκρασία, επικρατούσε άπνοια, δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολο.

Καταφέραμε να περιορίσουμε τη φωτιά σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Ο κόσμος σαφώς θορυβήθηκε γιατί  ήταν και βράδυ. Λαμπάδιαζαν κάποια πεύκα, φαινόντουσαν από μακριά. Δεν κινδύνεψαν σπίτια. 

Δεν υπάρχουν κατοικίες εκεί κοντά. 

Μείναμε δυνάμεις όλο το βράδυ. Θα επισκεφτούμε το μέρος σήμερα (χθες) το πρωί. Το βράδυ ήταν δύσκολη η αναζήτηση στοιχείων που θα μας οδηγούσαν στα αίτια. Σήμερα (χθες) το πρωί θα διερευνήσουμε το χώρο με λεπτομέρειες.

Κάποιος διερχόμενος προφανώς από εκεί. Δεν υπάρχει εκεί τίποτα για να δώσει έναρξη πυρκαγιάς, ούτε καλώδια περνάνε, ούτε είχαμε καιρικά φαινόμενα. Κάποιο ανθρώπινο χέρι, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση»

Διαβάστε επίσης