Δεν προβλέπεται νέα αναβολή για την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού

 Δεν προβλέπεται νέα αναβολή για την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού

Μεθαύριο Παρασκευή (16/10) ξεκινά η διαδικασία που όρισε το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Μετά από μια εβδομάδα, την Παρασκευή 23 Οκτώβρη, σειρά έχει η υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού της Καβάλας «Φίλιππος Β΄». Πληροφορίες στην Αθήνα αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας παράτασης και στο διαγωνισμό της Αλεξανδρούπολης και σε αυτόν του «Φίλιππος Β΄». Από την άλλη πλευρά η διαδικασία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μια γενικότερη πρόβα στις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών λιμανιών της χώρας αφού επακολουθούν πολλά και διάφορα. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν είναι ίδια με αυτήν της Καβάλας. Στην Αλεξανδρούπολη όσα προβλέπονται αφορούν μια πλήρη ιδιωτικοποίηση: «Η διαγωνιστική διαδικασία για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) προβλέπει την πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας». Δηλαδή δεν ιδιωτικοποιείται ένα λιμάνι αλλά πωλείται ο Οργανισμός Λιμένα στον οποίο αυτό ανήκει.

Έχει σημασία να γνωρίζουμε ότι στις προαναφερθείσες ημερομηνίες απλώς αρχίζει η κάθε διαδικασία, η οποία δεν θα είναι απλή και σύντομη: «Την εκδήλωση ενδιαφέροντος (πρώτη φάση του κάθε διαγωνισμού) από μεμονωμένες εταιρείες και κοινοπραξίες θα ακολουθήσει το άνοιγμα των σχετικών φακέλων, η αξιολόγησή τους από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, η επίσημη ενημέρωση των προεπιλεγέντων, η σύναψη σύμβασης εμπιστευτικότητας για την πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) και τέλος η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών». Μια εκτίμηση κοντά στην πραγματικότητα αναφέρει ότι ο ιδιώτης που θα αναλάβει τα λιμάνια που θα ιδιωτικοποιηθούν πρώτα θα γίνει γνωστός σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα!

Το μόλις χθεσινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας reporter.gr για την Καβάλα αναφέρει τα ακόλουθα: «Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στην Αλεξανδρούπολη, αλλά επεκτείνεται και στη γειτονική Καβάλα, με στόχο να εδραιώσουν την παρουσία τους στη Βαλκανική. Για την Καβάλα, ο διαγωνισμός προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος και η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί στις 23 Οκτωβρίου».

Διαβάστε επίσης