Διαδραστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» από την Αναπτυξιακή Καβάλας (φωτογραφίες)

 Διαδραστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία» από την Αναπτυξιακή Καβάλας (φωτογραφίες)

Η Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΑΕ ΟΤΑ, με την υποστήριξη του Δήμου Παγγαίου, διοργάνωσαν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Περάμου, διαδραστική εκδήλωση με μαγειρική επίδειξη του ψαριού «κέφαλος» καθώς και δράσεις για τα παιδιά με αφήγηση παραμυθιού και διαδραστικά παιχνίδια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία».

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα σχετικά με την προστασία των θαλασσών και των ακτών καθώς και την ανάδειξη της μεγάλης συμβολής των αλιευτικών κοινοτήτων στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η Αναπτυξιακή Καβάλας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) και τη σχολή μαγειρικής της κα Μαρίας Παπανικολάου «La Maison de Gourmet» προχώρησαν σε μια δημόσια μαγειρική επίδειξη του ψαριού «κέφαλος».

Ο σεφ της σχολής κ. Μάκης Δημητρακόπουλος έδειξε βήμα -βήμα τη διαδικασία για το φιλετάρισμα του ψαριού και το κοινό είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει ενεργά στην επίδειξη υπό την καθοδήγηση του σεφ. Η συνταγή ολοκληρώθηκε με την προσθήκη πουρέ λαχανικών και σάλτσας και μοιράστηκε σε κοινό και περαστικούς.

Ταυτόχρονα, ο Διευθυντής Ερευνών ΙΝΑΛΕ, δρ Μάνος Κουτράκης, παρείχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο αλίευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κέφαλος είναι ένα ψάρι που βρίσκεται σε αφθονία στη λιμνοθάλασσα της Κεραμωτής και παρά την υψηλή διατροφική και γαστρονομική του αξία δεν έχει επιτύχει την καταναλωτική αναγνώριση που του αρμόζει.

Παράλληλα, η παιδαγωγός και εμψυχώτρια Λία Ασημή οργάνωσε για τα παιδιά διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τη θάλασσα όπως «κυνήγι θησαυρού», «μαθαίνουμε το μέγεθος και το όνομα των ψαριών», «ξεμπλέκουμε τα ψάρια από τα δίχτυα» κ.α. ενώ διηγήθηκε στα παιδιά μια χριστουγεννιάτικη θαλασσινή ιστορία εμπνευσμένη από τον Παπαδιαμάντη και ψαράδες της περιοχής.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης της Ενέργειας 6.2  του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές και Αλιεία», Τ.Π. CLLD/LEADER Αλιείας, Προτεραιότητας 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» του Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ» (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και 21 ακόμη συμβαλλόμενους εταίρους.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης