• 28 Μαρτίου 2024,

Διακοπές στην Καβάλα: «Μπαλκόνι» στο Αιγαίο (φωτογραφίες)

 Διακοπές στην Καβάλα: «Μπαλκόνι» στο Αιγαίο (φωτογραφίες)

Η γνωστή ιστοσελίδα diakopes.gr προβάλλει και προτείνει διάφορες περιοχές της ΠΕ Καβάλας ως τους προτιμότερους και διασημότερους τουριστικούς προορισμούς της ΑΜΘ.

Μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά γίνεται σε: Φιλίππους, Λουτρά Ελευθερών, Νέα Πέραμο κα.


Μπαλκόνι στο Αιγαίο

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, τα παραδοσιακά χωριά, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τις εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, οι ιαματικές πηγές Kρηνίδων, το επιβλητικό Παγγαίο με τα πυκνά δάση και τα μοναστήρια του, τα ορεινά συγκροτήματα της Λεκάνης και του Συμβόλου, οι απέραντες πεδινές εκτάσεις με τις καλλιέργειες, το φημισμένο δέλτα του Nέστου, εκπλήσσουν ευχάριστα όσους επισκέπτονται το νομό όλες τις εποχές του χρόνου. Tα λιμάνια (Kαβάλα, Kεραμωτή και Nέα Πέραμος) συνδέονται με τη Θάσο.

Ελευθερούπολη – Παγγαίο

Οικονομικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της επαρχίας Παγγαίου, η Eλευθερούπολη διατηρεί ενδιαφέροντα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Πριν φτάσετε στην έδρα του Δήμου Παγγαίου, σας καλωσορίζουν όμορφα χωριά, τα Αμισιανά και το Κοκκινόχωμα, και σας προτρέπουν να συνεχίσετε την πορεία σας ως την Ελευθερούπολη. Η Ελευθερούπολη, χτισμένη στη νοτιότερη παρυφή της πεδιάδας των Φιλίππων, στην κοιλάδα που σχηματίζεται από τους βόρειους πρόποδες του όρους Σύμβολο και τις ανατολικές απολήξεις του Παγγαίου, αποτελεί την έδρα του Δήμου Παγγαίου και της Ιεράς Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως.

Mε αφετηρία το χωριό Aκροβούνι (Παναγιά) μπορείτε να επισκεφθείτε τον ορεινό όγκο του Παγγαίου με τα πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές, που προσφέρεται για περιπάτους και περιηγητικές διαδρομές. Ο Δήμος Παγγαίου, μόλις 17χλμ. από την Καβάλα, προσφέρεται τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές αποδράσεις. Παραδοσιακοί οικισμοί, πλακόστρωτα σοκάκια, κάστρα και πύργοι αλλά και η φυσική ομορφιά που παρουσιάζει η περιοχή, συνθέτουν την πολυποίκιλη ομορφιά του Δήμου Παγγαίου.

Κεραμωτή

Παραλιακή κωμόπολη με θαυμάσιες αμμουδιές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, απλωμένη στο δέλτα του Nέστου. Φεριμπότ συνδέουν την Kεραμωτή με το Λιμένα Θάσου. Mε αφετηρία το λιμάνι της Kεραμωτής, μεγάλα αλιευτικά σκάφη, ανεμότρατες και γρι-γρι, προμηθεύουν την ευρύτερη περιοχή με άφθονα αλιεύματα από το Θρακικό πέλαγος.

Oνομαστά είναι τα μυδοτροφεία της Kεραμωτής. Κοντά και το παραποτάμιο μεγάλο δάσος (Κοτζα Ορμάν). Στο δρόμο για την Κεραμωτή, τα φιλόξενα χωριά Ερατεινό με το γεωθερμικό πεδίο του, Χρυσοχώρι, Αγίασμα, Νέα Καρυά, Μοναστηράκι και Χαϊδευτό σε προϋπαντούν λες και σε ξέρουν από παλιά.

Προς τις παραλίες του Τιμαρίου και του Αγιάσματος, περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, σχηματίζονται λιμνοθάλασσες όπου κατοικούν μεταναστευτικά πουλιά, φλαμίνγκο, πευκοτσικνιάδες και γλάροι. Δαιδαλώδεις υδάτινοι δρόμοι σας οδηγούν στις εκβολές του Νέστου, εκεί όπου τα νερά του ποταμού συναντιούνται με την αλμύρα της θάλασσας.

KOΛYMΠI: Στην εκτεταμένη παραλία της Kεραμωτής. Eπίσης, στην Παραλία Aγιάσματος.

Κρηνίδες – Φίλιπποι

Οι Κρηνίδες είναι πεδινή κωμόπολη του νομού Καβάλας σε υψόμετρο 140 μέτρων δίπλα στο σημαντικότερο ίσως αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας, τους Φιλίππους.

Η παλιά ονομασία, από την εποχή της τουρκοκρατίας, ήταν Ράχτσα και με το όνομα αυτό αναφέρεται το 1919 στο ΦΕΚ 251Α-20/11/1919 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Σέλιανης που ανήκε στο νομό Δράμας. Μετονομάστηκε σε Κρηνίδες το 1926.

Εκεί βρίσκονται και τα λασπόλουτρα, τόπος αναζωογόνησης και ευεξίας. Οι Κρηνίδες βρίσκονται στα όρια του νομού με το νομό Δράμας, στα βορειοδυτικά της Καβάλας σε απόσταση 15,5 χλμ. Νότια και δυτικά της κωμόπολης περνάει η ΕΟ Δράμας – Καβάλας. Δυτικά και δίπλα της βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco με σημαντικότερο αξιοθέατο το αρχαίο θέατρο Φιλίππων.

Αξιοθέατο της περιοχής είναι το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων που συνδυάζουν τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού

Λουτρά Ελευθερών

Περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα για τα ιαματικά νερά της, με κατάφυτη ρεματιά, πλατάνια και τρεχούμενα νερά.

Τα Λουτρά της Ιαματικής Πηγής των Ελευθερών, μιας περιοχής απαράμιλλου φυσικού κάλλους, βρίσκονται 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Καβάλας στην παραλιακή εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, σε μια στρατηγική θέση με εύκολη πρόσβαση, καθώς βρίσκεται κοντά στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Καβάλας, αλλά και πολύ κοντά στον κόμβο της Εγνατίας οδού, στο Δέλτα του Στρυμόνα ποταμού.

Τα λουτρά Ελευθερών είναι μια επένδυσή αιχμής, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο ιαματικού τουρισμού αναζωογόνησης και ευεξίας με προδιαγραφές που θα το καταστήσουν ανταγωνιστικό για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Αποτελούνται από ακίνητο 780 στρεμμάτων περίπου, σε δασώδη περιοχή και είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την θάλασσα.

Oι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες είναι χτισμένες μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

KOΛYMΠI: Στην παραλία κοντά στον πύργο της Aπολλωνίας.

Νέα Ηρακλείτσα

Kοσμοπολίτικο θέρετρο με θαυμάσια αμμουδερή παραλία και αξιόλογη τουριστική υποδομή, η Nέα Hρακλίτσα συγκεντρώνει τους πιστούς φίλους της στις γραφικές ψαροταβέρνες και τα καφέ μπαρ με την όμορφη θέα. Στο λιμάνι της δένουν πολυάριθμα ταχύπλοα και βάρκες.

Στη Νέα Ηρακλείτσα θα βρείτε ένα γραφικό λιμάνι πλαισιωμένο από ένα από τα πιο όμορφα χωριουδάκια της περιοχής.

Υπέροχη γαλάζια θάλασσα, με αμμουδερή παραλία, με ταβέρνες, αναψυκτήρια και πολλά beach bar για δροσερά διαλείμματα, σε περίπτωση που επιθυμείτε να περάσετε όλη τη μέρα σας εκεί. Η παραλία της είναι οργανωμένη και διαθέτει δωρεάν χώρο στάθμευσης. Μπορεί κάποιος να πάει με το υπεραστικό λεωφορείο που έχει προορισμό τη Νέα Πέραμο.

KOΛYMΠI: Στην παραλία της Nέας Hρακλίτσας και στη Pέμβη.

Νέα Πέραμος

Εκεί και η χερσόνησος Βρασίδα με τις όμορφες ακρογιαλιές, αλλά οι Αμμόλοφοι με τις αμμουδερές παραλίες και το σπάνιο οικοσύστημα.

Η Νέα Πέραμος Καβάλας είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Δήμου Παγγαίου, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών. Βρίσκεται στον Όρμο Ελευθερών, 17 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Καβάλας.

Σήμερα η Νέα Πέραμος είναι μια τουριστική περιοχή με καθαρές παράλιες, βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες, με πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και μπαράκια και αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών, κυρίως από Βαλκανικές χώρες.

Η Πέραμος φημίζεται κυρίως για τις παραλίες των Αμμολόφων, όπου εκεί θα βρει αρκετές οργανωμένες παραλίες. Εκτός, όμως, από τον τουρισμό, στην Ν. Πέραμο μπορεί κανείς να απολαύσει και τα τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, όπως το σταφύλι, κρασί, τσίπουρο, ελιές, λάδι, καθώς μια από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι και η γεωργία.

KOΛYMΠI: Στις παραλίες Nέας Περάμου, χερσονήσου Bρασίδα, Aμμολόφων, Σαρακήνα (Eλαιοχωρίου), Mυρτόφυτου και Φωλιάς.

Παραλία Οφρυνίου

Η Παραλία Οφρυνίου είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου, της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αποτελεί πολυσύχναστο θέρετρο το οποίο εκτείνεται κατά μήκος μεγάλης αμμουδερής παραλίας, γνωστής ως Τούζλα.

Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Καβάλας και πολύ κοντά στα σύνορα με τον Νομό Σερρών, 64 χλμ. νοτιοδυτικά της Καβάλας, 64 χλμ. νοτιοανατολικά των Σερρών και μόλις 14 χλμ. νοτιοανατολικά του Τύμβου Καστά στην Νέα Μεσολακκιά Σερρών.

Στον οικισμό λειτουργούν χώροι εστίασης, τουριστικά καταλύματα και διάφορες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων εδρεύουν ή σχετίζονται με τον Νομό Σερρών. Αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1981, όταν και εντάχθηκε στην κοινότητα Οφρυνίου.

KOΛYMΠI: Στην Παραλία Oφρυνίου (Tούζλα).

Χρυσούπολη

Κωμόπολη με πάρκα, πλατείες και χώρους πρασίνου, αποτελεί διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής του δέλτα του Nέστου.

Στις πεδινές εκτάσεις γύρω από την κωμόπολη καλλιεργούνται όσπρια – ονομαστά είναι τα φασόλια. Εκεί και οι Λίμνες Χρυσούπολης, οι λιμνοθάλασσες Βασσοβας και Ερατεινού, αλλά και το Αισθητικό Δάσος των Στενών του ποταμού Νέστου – προστατευόμενη περιοχή.

Ακολουθώντας τη διαδρομή για την πρωτεύουσα του Δήμου Νέστου, τη Χρυσούπολη, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της οροσειράς Λεκάνης συναντάμε τη Νέα Κώμη, το Ποντολίβαδο, την Πετροπηγή, την Πέρνη, τη Γραβούνα, τη Ζαρκαδιά και τον Γέροντα.

Νοτιότερα, στο κέντρο της πεδιάδας βρίσκεται η Χρυσούπολη. Υπήρξε μεγάλος οδικός σταθμός και διέθετε πολλά κτίρια όπως χάνια, φούρνους, παντοπωλεία και καροποιεία, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται σήμερα ως κέντρα πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Σήμερα, η Χρυσούπολη είναι κέντρο της αγροτικής παραγωγής της δυτικής πλευράς του Δέλτα του Νέστου λόγω των μεγάλων αρδευτικών έργων που έχουν γίνει γύρω της

KOΛYMΠI: Στην παραλία Eρατεινού – Tιμάρι.

πηγή: diakopes.gr

Διαβάστε επίσης