• 17 Μαΐου 2024,

Διαμαρτυρία εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

 Διαμαρτυρία εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Υπολειτούργησαν χθες οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου Καβάλας όπως και αρκετοί ακόμη στο δήμο Νέστου και στο δήμο Παγγαίου. Περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των τριών δήμων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη στις 10:30 το πρωί. Στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες που κρατούσαν πολύχρωμα μπαλόνια και είχαν στο στόμα τους σφυρίχτρες.

Διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εξαγγελία του υπουργείου παιδείας της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο τότε τα προνήπια θα αποχωρήσουν από τους παιδικούς σταθμούς και υποχρεωτικά θα φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση της εξαγγελίας που αναμφίβολα αποτελεί το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου» των μαγικών χρόνων της προσχολικής αγωγής, τόνισαν οι γυναίκες εργαζόμενες στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Διευκρίνισαν ότι έχουν τη συμπαράσταση της ομοσπονδίας εργαζομένων στους δήμους της χώρας καθώς και των γονέων και κηδεμόνων των προνηπίων.

Αγωνιζόμαστε, είπαν, για το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν σε ποιο χώρο θα εμπιστευθούν την προσχολική αγωγή και τη φροντίδα των παιδιών τους, αλλά και το δικαίωμα όλων των παιδιών να παραμείνουν παιδιά προσχολικής ηλικίας και όχι μαθητές από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Οι παιδικοί σταθμοί λειτούργησαν στους τρεις προαναφερόμενους δήμους μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης. Το προσωπικό που χθες βρισκόταν σε ταυτόχρονη κινητοποίηση σε όλη την Ελλάδα θα διατηρήσει στάση αναμονής, με πιθανές νέες κινητοποιήσεις λίαν συντόμως.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Εντωμεταξύ, στην χθεσινή της έκδοσης η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρουσίασε πληροφορίες για την πολυαναμενόμενη απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τους απλήρωτους από την αρχή του έτους συμβασιούχους καθαριότητας των δήμων της χώρας. Όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα, το Ελεγκτικό Συνέδριο οριστικά κρίνει αντισυνταγματικές τις συμβάσεις. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, διότι το σώμα εκτιμά ότι δε δύναται να παραταθεί η διάρκεια των συμβάσεων, δε δύναται να προχωρήσει η καταβολή των δεδουλευμένων ακόμη κι αν η παράταση ίσχυε μόνο για δώδεκα μήνες, τέλος δεν επιτρέπει τη μονιμοποίηση αυτού του προσωπικού.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η συνδιάσκεψη των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεχίζεται κι άρα η οριστική κι επίσημη απόφαση τους θα προκύψει μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Στο δήμο Καβάλας, στο δήμο Παγγαίου και στο δήμο Νέστου αλλά και στο δήμο Θάσου, υπάρχουν πολλοί συμβασιούχοι καθαριότητας της συγκεκριμένης κατηγορίας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται επί μακρό διότι παραμένουν απλήρωτοι.

Διαβάστε επίσης