Dark Mode Light Mode

Δηλώσεις Καλανταρίδη για τα οικονομικά του Δήμου και τη συνεργασία διοίκησης – αντιπολίτευσης

Ο Ηλίας Καλανταρίδης είχε 5 χρόνια ευθύνη και αρμοδιότητα, ως αντιδήμαρχος Καβάλας, των οικονομικών του Δήμου. Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης. Μέχρι που θα ξοδέψει ο Δήμος Καβάλας για να στηρίξει τους δημότες του; Στην ερώτηση απάντησε συγκεκριμένα. Μέχρι εκεί που του επιτρέπει η νομοθεσία. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του αναφέρθηκε στην ανάγκη η διοίκηση να συνεργαστεί περισσότερο με όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να βρει μια ισορροπία. Να δώσει μέχρι εκεί που μπορεί, να στηρίξει μέχρι εκεί που μπορεί, χωρίς να βάλει σε κίνδυνο τη δική του βιωσιμότητα.

Απάντηση:  Έτσι είναι. Για να πούμε την αλήθεια αυτό είναι υποχρεωτικό. Δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν και τις οποίες ως γνωστόν τις θέτει η κεντρική διοίκηση ως προς τι εικόνα θα παρουσιάζει ο προϋπολογισμός. Θα πρέπει τα πάντα να  είναι ισοσκελισμένα.

Ερώτηση: Ισχύουν κάποιοι κανόνες παρά τις έκτακτες περιπτώσεις όπως αυτή του κορωνοϊού;

Απάντηση: Ναι. Εκτός αν η κεντρική διοίκηση νομοθετήσει διαφορετικά. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή όλες οι αποφάσεις οι οποίες εμπεριέχονται , οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, τα μέτρα τα οποία όλοι μας λίγο ή πολύ  γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το μέτωπο. Έχουν ψηφιστεί κεντρικά κάποιες ελαφρύνσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν σε αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος.  Πέραν τούτου δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει έξοδα περισσότερα από τα έσοδα που θα έχει.

Ερώτηση: Αυτό  λέτε είναι καλό ή κακό, γιατί οι καμία φορά οι πολίτες κοιτάνε το Δήμαρχο στα μάτια και περιμένουν στήριξη εκεί που το κράτος αργεί.

Απάντηση: Είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση η οποία ξεφεύγει από τα σενάρια της πόλη μας. Είδαμε και τι είδους συζητήσεις και μάχες γίνονται και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν εκεί δυο στρατόπεδα. Το ένα στρατόπεδο λέει ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από κάποια τα οποία έχουμε θεσμοθετήσει. Το άλλο στρατόπεδο που πλήγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό  λέει ότι: «όχι είναι ειδικές συνθήκες  και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ξοδέψουμε περισσότερα απ` ότι έχουμε». Να επιτραπεί αυτό που λέμε τώρα.  Θα πρέπει αν το φέρουμε στα μέτρα τα δικά μας και εδώ, αν τελικά αποφασιστεί κάτι τέτοιο σε κεντρική βάση, θα πρέπει να νομοθετηθεί και να δώσει η δυνατότητα σε κάποιους Δήμου να ξοδέψουν περισσότερα απ` ότι έχουν.

Ερώτηση: Λέτε κ. Καλανταρίδη ότι οι παροχές σε μια έκτακτη κατάσταση όπως αυτή που διανύουμε, πρέπει να είναι παροχές σύμφωνα με το επιτρέπει το κράτος και η νομοθεσία. Τίποτα παραπάνω.

Απάντηση: Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που διέπουν πως μπορείς να ξοδέψεις, που μπορείς να ξοδέψεις.  Στις αποφάσεις που πάρθηκαν,  λέει ότι  μπορεί ο Δήμος  να ακολουθήσει τον τάδε νόμο και να ξοδέψει λόγω του εκτάκτου της κατάστασης ακολουθώντας μια διαφορετική οδό, έτσι ώστε να ανταποκριθεί γρήγορα.  Αυτό μπορεί να το κάνει επειδή θα νομοθετήσει και η κυβέρνηση. Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, πολύ  απλά δεν θα μπορούσε να το κάνει.

Ερώτηση:  Οπότε ο κάθε Δήμος προστατεύει τα οικονομικά του τηρώντας τη νομιμότητα. Απλά είναι τα πράγματα.

Απάντηση: Προσπαθώντας να βοηθήσει τους δημότες του, προφανώς κόβοντας από κάπου αλλού, από εκεί που θεωρεί ότι θα περάσουν κάποια πράγματα αυτή τη στιγμή σε δεύτερη μοίρα.  Εκεί είναι που μπορεί να κάνει τη διαφορά, έχω την αίσθηση, ο κάθε Δήμος.  Να πάρω από κάπου αλλού τα χρήματα που δε χρειάζονται και να τα χρησιμοποιήσω σε κάποιους άλλους κωδικούς προκειμένου να χρηματοδοτήσω κάποιες άλλες ανάγκες που τις θεωρώ μεγαλύτερες.

Ερώτηση: Το μυαλό μας πάει στις εκδηλώσεις. Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ότι φέτος το καλοκαίρι δεν κάνουμε κανένα φεστιβάλ, καμία εκδήλωση γιατί τα λεφτά των εκδηλώσεων θα τα δώσουμε κάπου αλλού;

Απάντηση: Αυτό έχει θιχθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το τελευταίο. Υπήρχαν κάποιες φωνές για αυτό. Έχω την αίσθηση ότι όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και δεν αλλάζει κάτι, θα πρέπει να το δει ξανά η διοίκηση. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Δήμαρχος είπε ότι είναι ακόμη νωρίς, θα δούμε, θα κάνουμε. Εγώ θα συμφωνήσω ότι όντως χαρακτηρίζουν την πόλη μας, δυο τρία πράγματα. Γι` αυτό άλλωστε και εμείς εξακολουθούσαμε κάποια  πράγματα τα οποία είχαν σταματήσει παλαιότερα και τα θεωρούσαμε σήματα κατατεθέν.   Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και δεν αλλάζει η κατάσταση ή αν αλλάξει δε θα είναι αυτή η οποία γνωρίζαμε,  θα πρέπει δυστυχώς να δούμε και αυτό το ενδεχόμενο όσον αφορά τις εκδηλώσεις.

Ερώτηση: Υπάρχει μια εξέταση ανά φεστιβάλ, αυτό να γίνει, αυτό να μην γίνει.  Ίσως χρειάζεται μια οριζόντια απόφαση, δε γίνεται τίποτα και τα αφήνουμε όλα για το επόμενο καλοκαίρι.

Απάντηση:  Ποια είναι και να τα πούμε με το όνομα τους. Έχουμε το « Κοσμόπολις», έχουμε το φεστιβάλ των Φιλίππων. Είναι οι δυο μεγαλύτερες εκδηλώσεις που κάνουμε. Ισως το «Κοσμόπολις» να είναι αυτό που έχει τα μεγαλύτερα έξοδα.  Έχουμε ήδη την περίπτωση του air show το οποίο ακυρώθηκε.  Ίσως έρχεται η στιγμή που θα δούμε ποια πρέπει να κόψουμε,  δυστυχώς και αυτά.  Δυστυχώς , γιατί είναι μεγάλη υπόθεση για το Δήμο μας αλλά αυτές οι συνθήκες τις οποίες ζούμε θέλουν δραστικά μέτρα.

Ερώτηση: Αυτούς τους 6-7 μήνες που έχουμε ένα καινούριο δημοτικό συμβούλιο με αυτές τις ιδιαιτερότητες στη διοίκηση, κυρίως στο δημοτικό συμβούλιο, σας ικανοποιεί η επικοινωνία του κ. Δημάρχου, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης;  Προεκλογικά όλοι μιλούσαν για συνεργασίες λόγω του «Κλεισθένη».

Απάντηση: Η αλήθεια είναι αυτό το οποίο λέτε. Όλοι προεκλογικά μιλούσανε για το ότι θα πρέπει μετεκλογικά ασχέτως με το ποιος θα είναι ο νικητής να υπάρχει κάτι τέτοιο. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, το καινούριο  νομικό πλαίσιο που υπάρχει για τη διοίκηση του Δήμου,  προς τα εκεί παραπέμπει.  Το έχω πει και στη διάρκεια των συνεδριάσεων ότι από πλευράς της διοίκησης που από εκεί πρέπει να ξεκινήσει, θα ήταν κάτι που έπρεπε να το κάνει ο Δήμαρχος.  Ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα ενημερώνει τους αρχηγούς των παρατάξεων  αλλά δυστυχώς δεν το έχει κάνει σε όλες τις περιπτώσεις.  Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις είχαμε τις μεγάλες συζητήσεις και τους μεγάλους καυγάδες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Χάσαμε τελικά ως Δήμος γιατί δεν υπήρχε εκ των προτέρων αυτή η συζήτηση και συνεννόηση. Σίγουρα δε θα συμφωνούσαμε σε όλα αλλά αν από νωρίτερα μπαίναμε στη διαδικασία να συζητήσουμε κάποια πράγματα θα είχαμε καταφέρει να μην έχουμε όλη αυτή την αναμπουμπούλα  που παρουσιάζεται σε πολλές από τις συνεδριάσεις.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Το Κωνστάντειο Γηροκομείο ευχαριστεί τη Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη για τη δωρεά 100 μασκών

Επόμενο άρθρο

Τον Μάη ο καθαρισμός της κεντρικής τάφρου των Τεναγών των Φιλίππων